Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo sindikalistke proti Damjanoviču – TOPNEWS.si

Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo sindikalistke proti Damjanoviču

Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo sindikalistke proti Damjanoviču

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je zavrglo kazensko ovadbo proti direktorju Slovenske filharmonije Damjanu Damjanoviču, ki jo proti njemu vložila sindikalistka in predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše.
Kot je Okrožna državna tožilka zapisala v kratki obrazložitvi, je bila ovadba vložena 19. decembra lani, na Policijski postaji Ljubljana Center in sicer zaradi kaznivega dejanja “kršitve pravic pri upravljanju in kršitve sindikalnih pravic”. S sklepom Okrožnega državnega tožilstva je bila ovadba 16. marca letos, kot smo zapisali na začetku, zavržena.

Kršitev pravic do sodelovanja pri upravljanju in kršitev sindikalnih pravic
200. člen
(neuradno prečiščeno besedilo)

(1) Kdor s kršitvijo predpisov ali splošnih aktov prepreči ali onemogoči delavcem uresničevanje pravic do sodelovanja pri upravljanju ali te pravice zlorabi ali ovira njihovo uresničevanje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(2) Enako se kaznuje, kdor s kršitvijo predpisov ali splošnih aktov prepreči ali onemogoči delavcem svobodno združevanje in sindikalne dejavnosti ali ovira uresničevanje sindikalnih pravic ali prevzame sindikat.

Zavrženje ovadbe je hud udarec sodnih organov sindikalistki Kopšetovi v gonji proti direktorju Slovenske filharmonije, ki se vleče že več kot pol leta. Je pa pomenljiva informacija, da so na Ministrstvu za kulturo pripravili spremembe sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Slovenska filharmonija, da bodo lahko člani orkestra po uveljavitvi sprememb udeleženi pri izbiri svojega šefa dirigenta. Doslej je šefa izbiral direktor ustanove sam.

Zahteva stavkajočih je poleg zamenjave dirigenta Uroša Lajovica tudi zamenjava poslovnega direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča. Po komunikacijskem zapletu z ministrom Antonom Peršakom, ko prvi drugega ni dobro razumel, kdaj mora z vodstvenega položaja, se je očitno tudi priprava razpisa za novega direktorja nekoliko “zavlekla”.

Damjanoviču je namreč uspelo razveljaviti tudi sklep o izvedbi notranje revizije v Slovenski filharmoniji, ki je bil po oceni sodišča nezakonit, zato ga je odpravilo. Tožbo na sklep kulturnega ministrstva je vložil direktor Damjan Damjanovič, ki je na delovnem sodišču vložil tudi tožbo proti Svizu in Glosi ter stavkovnemu odboru.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    domovina mili dom 7 let

    Ti kumrovški sindikalni intelektualci ne morejo iz svoje kože. Pomislite, da Dunajski filharmoniki izbirajo dirigenta po svojem okusu.

  • comment-avatar
    Kopše Gospa 7 let

    Kopšetova enostavno ne more preboleti, da je tretja najslabša v orkestru in da se s tem podatkom strinjajo vsi njeni sodelavci. Maestro Lajovic ji je lepo razložil kje zgreši s toni, melodiko, zakaj je tako, kako bi lahko popravila svoj neustrezen način igranja, ona pa se revanšira na tako otročji način. Vsa štala je nastala zaradi ene prizadete ženske, ki ne loči od realnega mnenja profesionalca in ne zmore priznati, da je njej čas pošel. Gospa ima tako visok ego, da ljudi celo opozori, da ona ni gospa, ampak je gospodična. Pri teh letih… Še posebej pa je vesela tv soočenj in izjav, da je lahko na tv ekranu. In vse to….je posledica njenih želja po nastopu in pozornosti. V bistvu sploh ni smešno. Gospa potrebuje strokovno pomoč.

  • comment-avatar
    dr Janez Sveti 7 let

    Zaradi takšnih malenkosti je propadlo samoupravljanje. Če ima glas umsko prizadetega enako veljavo,kakor strokovnjakova, gre vse u maloro.
    Menda je Sokrat dejal: ” Demokracija nima prihodnosti,kajti če imajo glasovi treh pastirjev večjo velja kakor moj in Aristotelov mora država propast!”
    D Janez Sveti Cezar