Jemenski Hutiji so se vključili v vojno med Izraelom in Hamasom in “napovedali vojno Izraelu” – TOPNEWS.si

Jemenski Hutiji so se vključili v vojno med Izraelom in Hamasom in “napovedali vojno Izraelu”

Jemenski Hutiji so se vključili v vojno med Izraelom in Hamasom in “napovedali vojno Izraelu”

Jemenski Hutiji so se vključili v vojno med Izraelom in Hamasom, ki divja več kot 1000 milj od njihovega sedeža oblasti v Sani, in v torek izjavili, da so na Izrael izstrelili brezpilotna letala in rakete v napadih, ki poudarjajo regionalna tveganja konflikt.

Kot del “odporniške osi”, ki jo podpira Iran, so se Hutiji zbrali za Palestinci, odkar je Hamas 7. oktobra napadel Izrael, s čimer so odprli novo fronto za gibanje, ki je osem let vodilo vojno s koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije v Zaliv.

 

https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1719386026693501040

Tiskovni predstavnik Hutijevske vojske Yahya Saree je v televizijski izjavi dejal, da je skupina izstrelila “veliko število” balističnih raket in brezpilotnih letal proti Izraelu in da bo takih napadov še več, “da bi pomagali Palestincem do zmage”. Njegova izjava je potrdila širitev obsega konflikta, ki je vznemiril države, vključno z največjo izvoznico nafte na svetu Savdsko Arabijo, in okrepil strah pred širitvijo, ko si Izrael prizadeva uničiti Hamas v njegovi trdnjavi na območju Gaze.

Saree je dejal, da je bil to tretji napad Hutijev na Izrael od začetka spopadov, s čimer se zdi, da potrjuje, da stojijo za napadom brezpilotnih letal 28. oktobra, ki je povzročil eksplozije v Egiptu in za katerega je Izrael okrivil Hutije, in oktobr . 19 incident , v katerem je ameriška mornarica prestregla tri križarke. Izraelski svetovalec za nacionalno varnost Tzachi Hanegbi je dejal, da so napadi Hutijev nevzdržni, vendar ni želel pojasniti, ko so ga vprašali, kako bi se lahko Izrael odzval. Slogan Hutijev je “Smrt Ameriki, smrt Izraelu, prekletstvo Judom in zmaga islamu”.

Hutiji so mogočni del “odporniške osi” , ki nasprotuje Izraelu in Združenim državam in izvaja napade po vsej regiji od 7. oktobra. Iraške milice , ki jih podpira Iran, streljajo na ameriške sile v Iraku in Siriji, medtem ko si libanonski Hezbolah izmenjuje ogenj z izraelskimi silami na libanonsko-izraelski meji. Hutiji so med vojno v Jemnu v napadih na Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate pokazali svoje raketne in brezpilotne zmogljivosti. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije obtožuje Iran oboroževanja, urjenja in financiranja Hutijev. Skupina zanika, da bi bila iranski posrednik, in pravi, da razvija lastno orožje. Združene države, glavni zaveznik Izraela, so napotile letalonosilke kot odvračilno sredstvo za preprečitev širjenja konflikta v Gazi. Iran je tudi dejal, da ne želi širjenja vojne. Toda iranski zunanji minister Hossein Amirabdollahian je v torek nakazal, da bi zavezniki Teherana lahko ukrepali naprej.

https://twitter.com/DrEliDavid/status/1719424961100546164

https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1719447726750908551

https://twitter.com/DrLoupis/status/1719464380746674349

“Odporniške skupine ne bodo molčale pred zločini sionističnega režima in polno podporo Amerike cionističnemu režimu,” je dejal. “Ne bodo čakali na nikogaršnji nasvet; če situacija uide nadzoru, nobena stran ne bo varna pred njenimi posledicami,” je dejal na srečanju s katarskim emirjem, poročajo iranski državni mediji.

Tiskovni predstavnik Hutijev Saree je za nestabilnost na Bližnjem vzhodu okrivil Izrael in dejal, da se “krog konflikta” v regiji širi zaradi njegovih “nenehnih zločinov”. Hutiji bodo nadaljevali z napadi, “dokler se izraelska agresija ne ustavi”.

Mohanad Hage Ali iz Bližnjevzhodnega centra Carnegie je ob ugotovitvi, da so bili med zadnjimi sovražnostmi sestreljeni izstrelki in brezpilotna letala Hutijev, dejal, da so bili njihovi napadi za zdaj “bolj sporočanje kot resnična vojaška grožnja”.

“Tveganje za Izrael bi bilo, če bi prišlo do vsesplošnega spopada z več izstrelitvami raket iz vseh smeri, ki bi lahko premagale zračno obrambo,” je dejal. Jemen uživa več kot eno leto relativnega miru med mirovnim prizadevanjem pod vodstvom ZN. Savdska Arabija se pogovarja s Hutiji, da bi izstopila iz vojne, saj se Riad osredotoča na gospodarske prioritete doma.

Toda raketni in brezpilotni napadi Hutijev na Izrael so povečali tveganje konflikta za Savdsko Arabijo. Najbolj neposredna pot leta katerega koli drona ali rakete, izstreljene iz Jemna, poteka čez zahodno Savdsko Arabijo blizu Rdečega morja, preden preleti Jordanijo in v Izrael. Savdski vladni urad za komuniciranje se ni odzval na prošnjo za komentar glede zaskrbljenosti kraljevine glede napadov Hutijev.

COMMENTS

Wordpress (0)