Izrael napadel gosto naseljeno taborišče v Gazi, Jabalijo – V begunskem taborišču je bilo ubitih najmanj 50 Palestincev, 150 pa ranjenih , Izrael pa trdi, da je ubil poveljnika Hamasa – TOPNEWS.si

Izrael napadel gosto naseljeno taborišče v Gazi, Jabalijo – V begunskem taborišču je bilo ubitih najmanj 50 Palestincev, 150 pa ranjenih , Izrael pa trdi, da je ubil poveljnika Hamasa

Izrael napadel gosto naseljeno taborišče v Gazi, Jabalijo  – V begunskem taborišču je bilo ubitih najmanj 50 Palestincev, 150 pa ranjenih , Izrael pa trdi,  da je ubil poveljnika Hamasa

V izraelskem napadu na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze je bilo danes ubitih najmanj 50 ljudi, še okoli 150 je ranjenih, so sporočile tamkajšnje palestinske oblasti. Napad, v katerem naj bi ubili enega od poveljnikov Hamasa, je potrdil tudi Izrael. V Gazi medtem še naprej potekajo intenzivni spopadi med izraelskimi silami in Hamasom.

V izjavi izraelskih obrambnih sil je navedeno, da je bil v napadu na Jabalijo, največje begunsko taborišče v Gazi, ubit Ibrahim Biari. Pisalo je, da je bil vodja tega, kar so poimenovali “morilski teroristični napad” 7. oktobra. Palestinski zdravstveni uradniki so sporočili, da je bilo v eksploziji v begunskem taborišču ubitih najmanj 50 Palestincev, 150 pa ranjenih. Tiskovni predstavnik Hamasa Hazem Qassem je zanikal kakršne koli tamkajšnje višje poveljnike in trditev označil za izraelsko pretvezo za ubijanje civilistov

V izjavi Hamasa je navedeno, da je bilo v Jabaliji, kjer so družine beguncev iz vojn z Izraelom iz leta 1948, 400 mrtvih in ranjenih. Reuters ni mogel neodvisno preveriti poročanih številk o žrtvah. Eksplozija je pustila velike kraterje na območju, polnem ruševin, obdanem z uničenimi betonskimi zgradbami. Izrael je prebivalcem Gaze večkrat poslal opozorila, naj evakuirajo severna območja, in čeprav so mnogi odšli na jug, mnogi niso.

Več kot 50 ljudi je mrtvih, okoli 150 ranjenih ter na desetine pod ruševinami v izraelskem pokolu, katerega tarča so bili domovi v taborišču Džabalija na severnem območju Gaze,” je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Vodja civilne zaščite v Gazi je opozoril, da je bilo taborišče popolnoma uničeno. “Na območju živi na stotine državljanov. Okupacijske zračne sile pa so to okrožje uničile s šestimi bombami ameriške izdelave,” je dejal, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Na posnetkih s prizorišča napada je videti ogromen krater in veliko razdejanje. Kot navaja britanski BBC, je tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari potrdil izvedbo napada. Po njegovih trditvah so izraelska letala v napadu ubila enega od poveljnikov Hamasa in povzročila sesutje Hamasove podzemne infrastrukture.

Džabalija je največje izmed osmih begunskih taborišč v Gazi. Po podatkih ZN je bilo julija letos tam prijavljenih 116.000 ljudi. V taborišču, ki je bilo ustanovljeno leta 1948, so večinoma stanovanjski objekti. Na gosto poseljenem območju je tudi 26 šol v 16 stavbah, center za razdeljevanje hrane, dva zdravstvena centra in knjižnica.

Na območju Gaze še naprej potekajo intenzivni spopadi med izraelskimi silami in pripadniki palestinskega Hamasa. Izrael trdi, da je v obračunih ubil na desetine pripadnikov Hamasa, uničil več izstrelišč protitankovskih raket in zasegel večjo količino orožja. V bojevanju sta umrla dva pripadnika izraelske vojske, so potrdili v izjavi za javnost, ki jo navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas je že pred tem sporočil, da je napadel štiri vozila izraelske vojske južno od mesta Gaza in streljal na vojake v bližini mejnega prehoda Kerem Šalom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sklad Združenih narodov za otroke Unicef je danes opozoril, da je območje Gaze postalo pokopališče za tisoče otrok in pozval k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja.

“Številke so grozljive. Domnevno je bilo ubitih več kot 3450 otrok. Presenetljivo je, da se število vsak dan znatno poveča. Gaza je postala pokopališče za tisoče otrok, za vse druge pa je pravi pekel,” je dejal tiskovni predstavnik Unicefa. Dodal je še, da več kot milijon otrok na območju Gaze trpi zaradi pomanjkanja čiste vode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

COMMENTS

Wordpress (0)