(VIDEO) “Izrael bomo razglasili za vojnega zločinca, na tem že delamo” – Recep Tayyip Erdogan na propalestinskem shodu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Izrael bomo razglasili za vojnega zločinca, na tem že delamo” – Recep Tayyip Erdogan na propalestinskem shodu

(VIDEO) “Izrael bomo razglasili za vojnega zločinca, na tem že delamo” – Recep Tayyip Erdogan na propalestinskem shodu

 Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na propalestinskem shodu v Istanbulu, ki se ga je po njegovih navedbah udeležilo milijon in pol ljudi, za vojno v Gazi okrivil Zahod. V kritičnem govoru na protestu, ki ga organizira njegova Stranka za pravičnost in razvoj, je Izraelce označil za vojne zločince, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik je izzval zahodne voditelje z očitkom, da ponovno ustvarjajo “vzdušje križarskih vojn”. Erdogan se je obregnil tudi ob dvojna merila Zahoda, ki da “hkrati žaluje za otroki, ubitimi v Ukrajini in ne obsodi pobojev civilistov v Gazi”. “Vsaka država ima pravico, da se brani. A to kar se dogaja v Gazi, ni samoobramba, temveč pokol,” je še dodal Erdogan.

Protest na nekdanjem letališču Atatürk poteka dan pred 100. obletnico ustanovitve Turške republike. Kljub temu, da je Erdogan dejal, da se je shoda udeležilo milijon in pol ljudi, AFP navaja, da naj bi jih bilo nekaj sto tisoč. Erdogan po več kot dvajsetih letih na čelu Turčije velja za enega najtesnejših mednarodnih zaveznikov Palestine, navaja AFP.

“Izrael bomo razglasili za vojnega zločinca, na tem že delamo,” Erdogan na propalestinskem shodu. Druge izjave: Izrael, kako ste se znašli tukaj? Kako si prišel sem? Ti si okupator. Ste frakcija, ne država. Zahod vam dolguje, Turčija pa vam ne dolguje. Ko sem rekel, da Hamas ni teroristična organizacija, Izraelu to res ni bilo všeč. Zato sem rekel. Kaj si pričakoval? Tisti, ki so včeraj žalovali za civilisti, pobitimi v ukrajinsko-ruski vojni, zdaj nemo opazujejo smrt tisočev nedolžnih otrok na območju Gaze. Hej West, obračam se nate! Ali želite vojno med križem in luninim krajcem? Potem vedite, da ta narod živi, ​​ta narod stoji močan. Kar smo bili v Libiji, kar smo bili v Karabahu, taki bomo na Bližnjem vzhodu.

Izrael je danes sporočil, da bo odpoklical svoje diplomatsko osebje iz Turčije, potem ko je bil turški predsednik izjemno kritičen do vojaške ofenzive na območju Gaze. Nazadnje je danes na propalestinskem shodu v Istanbulu Izraelce označil za vojne zločince.

“Glede na ostre izjave, ki prihajajo iz Turčije, sem odredil vrnitev diplomatskih predstavnikov, da bi ponovno preučili odnose med Izraelom in Turčijo,” je v objavi na omrežju X zapisal izraelski zunanji minister Eli Cohen.

Turčija je v zadnjih tednih večkrat kritizirala izraelske povračilne ukrepe na območju Gaze po Hamasovem vpadu na izraelsko ozemlje. Erdogan je danes med drugim dejal, da je Izrael le figura na šahovnici, za vojno pa je okrivil Zahod. Še pred tem je vodja Turčije Hamas, ki ga ZDA, EU in Izrael označujejo za teroristično organizacijo, že označil za osvobodilno gibanje.

COMMENTS

Wordpress (0)