(VIDEO) KNOVS: Še vedno ni jasno, kdo je odprl “časovno okno” za aretacijo domnevnih ruskih vohunov – TOPNEWS.si

(VIDEO) KNOVS: Še vedno ni jasno, kdo je odprl “časovno okno” za aretacijo domnevnih ruskih vohunov

(VIDEO) KNOVS: Še vedno ni jasno, kdo je odprl “časovno okno” za aretacijo domnevnih ruskih vohunov

 Na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) so se odzvali na navedbe, da naj bi se premier Robert Golob novembra osebno zavzel za preložitev prijetja ruskih vohunov. Kot so zapisali, navedbe ne držijo, kot neresnične jih je na seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) označil tudi direktor Sove Joško Kadivnik.

Povod za današnjo nujno sejo Knovsa so neuradne informacije, ki jih je glede izvedbe prijetja ruskih vohunov novembra lani, pridobila POP TV. Ta je namreč poročala, da naj bi nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar na ponedeljkovem zaprtem delu parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, govorila o vplivu premierja na prijetje ruskih vohunov, in sicer naj bi se Golob osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december.

Na Sovi medijske navedbe zanikajo. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je agencija v danem primeru svoje aktivnosti načrtovala v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom, možne datume realizacije prijetja pa je predlagal direktor agencije, in sicer iz operativno-taktičnih razlogov in nikakor ne na željo ali zahtevo predsednika vlade ali kogar koli drugega.

“To pomeni, da navedbe, ki krožijo v javnosti v zvezi s tem, ne držijo. Agencija je do prijetja osumljencev izvajala vse aktivnosti za zagotavljanje nacionalne varnosti Republike Slovenije, same hišne preiskave pa so bile izvedene v časovnem okviru, določenem v odredbi pristojnega sodišča,” so izpostavili.

Medijske navedbe v zvezi s tem je kot neresnične na današnji nujni seji Knovsa zavrnil tudi direktor Sove Joško Kadivnik, ki je komisiji tudi predstavil vsa relevantna dejstva.

Na Sovi ob tem pojasnjujejo, da operativno-taktičnih razlogov in ukrepov zaradi tajnosti podatkov javno ne morejo pojasnjevati, predstavljeni pa so bili članom Knovsa na današnji seji. V zvezi z ukrepi pojasnjujejo še, da so temeljili tudi na odredbah za izvajanje posebnih oblik pridobivanja podatkov, s katerimi se je danes prav tako seznanil Knovs.

Na agenciji so še pojasnili, da predkazenski postopek usmerja in vodi tožilstvo, in ne Sova. Izjavo po seji KNOVS-a predvajamo v živo na Topnews,si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)