(V ŽIVO) Gibanje Svoboda nad SDS s Snežičem in afero Dars, Janševi nad Svobodo z Bobnarjevo – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Gibanje Svoboda nad SDS s Snežičem in afero Dars, Janševi nad Svobodo z Bobnarjevo

(V ŽIVO) Gibanje Svoboda nad SDS s Snežičem in afero Dars, Janševi nad Svobodo z Bobnarjevo

 Ob nezadovoljstvu SD in Levice s koalicijskim usklajevanjem, tudi glede možne rekonstrukcije vlade, v Svobodi poudarjajo, da se znajo v koaliciji o vsem dogovoriti. Za zdaj gre šele za idejo, ki jo je treba prespati in na koncu sprejeti rešitev, da bodo vsi partnerji “na nek način zadovoljni”, je dejal šef poslancev Svobode Borut Sajovic.

Koalicijski partnerici SD in Levica sta namreč izrazili nezadovoljstvo z načinom delovanja vlade, predvsem z napovedano možnostjo rekonstrukcije vlade, za katero da so izvedeli iz medijev.

Sajovic poudarja, da se znajo vodje poslanskih skupin koalicije “o vsem pogovoriti, dogovoriti ter poiskati rešitve”. Glede napovedane možnosti rekonstrukcije vlade Sajovic razume predsednika vlade, saj da so se spremenile razmere v državi in v svetu.

Poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič je poudarila, da so se z odločitvijo oz. idejo premierja o rekonstrukciji vlade najprej seznanili na svetu Gibanja Svoboda, jo podprli in mu dali mandat, da jo predstavi koalicijskim partnerjem, kar da je storil naslednji dan.

Očitke koalicijskih partnerjev, da je premier idejo o rekonstrukciji vlade najprej predstavil javnosti, pa je poslanka Svobode Tamara Vonta označila za deplasirano debato. Poudarila je, da gre le za idejo, ko se bodo o tem pogovorili, pa bo verjetno kdo nezadovoljen. “Saj veste, katera mesta so najbolj zaželena, zagotovo nihče noče nobenega ministra izgubiti, ampak če bo skupna odločitev taka, bo verjetno vsak moral stopiti en korak nazaj,” je dejala.

Koalicijske partnerje in javnost sicer v tem tednu razburja tudi pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Bobnar je namreč pred člani komisije ponovila očitke, da je Golob nanjo nedopustno pritiskal glede kadrovskih menjav v policiji. Premier nekdanji notranji ministrici očita vrsto natolcevanj, edina resnica pa je po njegovih besedah bila, da je imela Bobnarjeva nalogo policijo očistiti janšizma.

Sajovic je ponovil premierjeve argumente, da je šlo za pogovore, preden je Bobnar nastopila ministrsko funkcijo. “Šlo je za čas, ko nekdo še ni bil minister in čas, ko nekdo ni bil predsednik vlade. Šlo je za pogovor, dogovor o bodočem ravnanju, ki naj gre v smeri zakonitega postopanja, je zatrdil vodja poslancev Svoboda in dodal, da sam ni bil del teh pogovorov, zato jih težko sodi. Hkrati je poudaril, da so aprila lani šli na parlamentarne volitve z zavezo o depolitizaciji policije in za to tudi dobili mandat.

Na novinarsko vprašanje, ali se mu ne zdi za funkcijo predsednika vlade neprimerno, da je Golob kot halucinacije označil domnevne izjave Bobnarjeve, da naj bi se lani jeseni osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov, pa je Sajovic odvrnil, da “smo pa vsi že dolgo na svetu in se velikokrat trudimo s kakšno besedo opisati stanje, pa se kdaj kakšna pokaže bolj, kakšna pa manj posrečena”. Osnovna zgodba pa je po njegovih besedah v razmisleku, ali se nekdo trudi biti spoštljiv do sogovorca ali pa vsako besedo večkrat obrniti okoli, jo poslabšati in narediti dramo.

Veliko bolj oster pa je bil Sajovic do nove kampanje SDS, ki je ob cesti na več lokacijah postavila plakate z napisom Še kdo pleše? in fotografijo prvaka največje vladne stranke Gibanja Svoboda Goloba. “Mi ne plešemo, ampak iščemo rešitve,” je zatrdil Sajovic.

Po njegovih besedah pa ni naključje, da so nekateri plakati na istih mestih, kot tisti, s katerih je Rok Snežič “vabil, da preselimo podjetje v kakšno od bližnjih davčnih oaz, ali nam sporočal, da odpira vrata v Dars, Luko Koper, SDH, Slovenske državne gozdove”. “Bojim se, da je to vse financirano iz istega denarja, ki ga je nekdo z rutinirano kretnjo pobral z mize,” je še dejal Sajovic in dodal, da vsako sporočilo in oglas največ pove o njegovem naročniku. “Vsak ima svoje sporočilo za volivce, take in drugačne,” je sklenil.

Novinarska konferenca poslanske skupine Svoboda o razkritju domnevnih nepravilnosti na Darsu ter o domnevni korupciji v času vlade Janeza Janše.

Na nedavno pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ in burno dogajanje v koaliciji so se danes odzvali tudi v SDS. Ocenjujejo, da smo priča “vladnemu pranju umazanega perila v javnosti”, hkrati pa skrbi, kakšni so odnosi med ministri in premierjem Robertom Golobom, je dejala vodja poslancev SDS Jelka Godec.

Tako na političnem parketu kot tudi v javnosti namreč v zadnjih dneh razburja ponedeljkovo pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Bobnar je namreč pred člani komisije ponovila očitke, da je Golob nanjo nedopustno pritiskal glede kadrovskih menjav v policiji. Premier nekdanji notranji ministrici očita vrsto natolcevanj, edina resnica pa je bo njegovih besedah bila, da je imela Bobnarjeva nalogo “policijo očistiti janšistov”.

“Če poslušamo obe strani, ministrico Bobnar in premierja Goloba, nas lahko skrbi, kakšni so bili oziroma so odnosi med sedanjimi koalicijskimi partnerji ter najožjimi sodelavci, torej ministri, in premierjem,” je burno dogajanje v vladni koaliciji danes komentirala vodja poslancev SDS Godec. Na novinarsko vprašanje, da so sicer podobni očitki o nedopustnih političnih pritiskih leteli tudi na zadnjo vlado, ki jo je vodil prvak SDS Janez Janša, pa je Godec odvrnila, da ne ve, o kakšnih pritiskih je govor, kot tudi ne, da bi se takšni pritiski koalicije na policijo vršili v tretji Janševi vladi.

Bolj kritična je medtem do uhajanja informacij z zaprtega dela seje preiskovalne komisije DZ. V javnost so namreč pricurljale informacije, da naj bi Bobnar na zaprtem delu seje dejala, da je v času, ko je še bila ministrica, dobila informacijo, da naj bi se premier osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december. Kot je dejala Godec, lahko komentira zgolj, kar je o teh domnevnih pritiskih prebrala v javnosti. Uhajanje informacij na tak način pa je označila za zaskrbljujoče.

O tem, ali v največji opozicijski stranki razmišljajo o možnosti ustavne obtožbe predsednika vlade, pa je dejala, da ustava varuje človekove pravice vsakogar ne glede na njegovo politično usmerjenost, predsednik vlade pa da je v tem delu kršil ustavo. Kot je spomnila, je njen poslanski kolega Žan Mahnič vložil tudi poslansko vprašanje, ali je predsednik vlade z izjavo o “očiščenju policije janšistov” prekoračil svoja pooblastila.

O tem, kako v SDS, ki je pred dobrim letom zaradi načrtovanega večanja števila ministrstev zahtevala referendum o zakonu o vladi, danes gledajo na napovedi o drastičnem nižanju števila resorjev pa je Godec dejala: “Zdaj bom rekla, a vam nismo rekli, da vam bomo rekli.”

V SDS so ob tem začeli tudi novo kampanjo. Ob cestah je stranka postavila več plakatov, z napisom Še kdo pleše? in fotografijo prvaka največje vladne stranke Gibanja Svoboda Goloba. Hkrati so na plakatih navedli tudi spletni naslov, ki vodi do spletne strani stranke SDS. V slednji pojasnjujejo, da želijo s kampanjo volivcem povedati, da so bile predvolilne obljube prazne, sami pa da ponujajo alternativo. Godec je sicer namen omenjene kampanje komentirala zgolj z besedami, da je ta očitno dosegla svoj namen.

 

COMMENTS

Wordpress (0)