(VIDEO) Vojna na Bližnjem vzhodu – V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je umrlo že več kot 400 ljudi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Vojna na Bližnjem vzhodu – V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je umrlo že več kot 400 ljudi

(VIDEO) Vojna na Bližnjem vzhodu – V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je umrlo že več kot 400 ljudi

Potem ko je skrajno palestinsko gibanje Hamas v soboto napadlo Izrael, ta pa se je silovito odzval, se bo danes sestal Varnostni svet ZN. V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je umrlo že več kot 400 ljudi.

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1710676166376317143

Izraelska vojska je v soboto zvečer sporočila, da je v napadu Hamasa umrlo najmanj 200 Izraelcev, več kot tisoč je ranjenih. Pripadniki Hamasa naj bi zajeli več deset pripadnikov izraelske vojske in civilistov, tudi v soboto zvečer so raketirali Tel Aviv. Na območju Gaze je po navedbah tamkajšnjih predstavnikov doslej umrlo 232 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

https://twitter.com/rtvslo/status/1710671491346440638

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kmalu po napadu ljudem sporočil, da je država v vojni, zvečer pa je napovedal maščevanje “za ta črni dan”. “Vse kraje, kjer se skriva Hamas in od koder napada, bomo uničili,” je dejal. Prebivalce Gaze je pozval, naj zbežijo od tam, saj bodo z vso silo odgovorili na napad.

Številne države so v soboto obsodile napad na Izrael, ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da se ima ta pravico braniti.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je prav tako obsodil Hamasov napad na Izrael, je ob tem pozval k diplomatskim prizadevanjem, da preprečijo širjenje konflikta.

O razmerah bo danes popoldne po newyorškem času na izrednem zasedanju razpravljal Varnostni svet ZN. Zaradi spopadov je medtem več letalskih družb za prihodnje dni že odpovedalo polete v Tel Aviv, med njimi American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates in Ryanair.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)