Huda kri med Ameriko in Kitajsko, ki je ZDA označila kot “imperij laži” – TOPNEWS.si

Huda kri med Ameriko in Kitajsko, ki je ZDA označila kot “imperij laži”

Huda kri med  Ameriko in Kitajsko, ki  je ZDA označila kot “imperij laži”

 

Kitajska je danes ZDA označila za imperij laži, potem ko je urad ameriškega State Departmenta v četrtek objavil poročilo, v katerem trdi, da Peking zapravlja milijarde dolarjev za financiranje propagande in širjenje dezinformacij po vsem svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo, ki ga je v četrtek objavil Center za globalno sodelovanje, ki deluje v okviru ameriškega zunanjega ministrstva, Kitajsko obtožuje financiranja in širjenja propagande, dezinformacij in cenzure ter spodbujanja pozitivnih novic o Kitajski in njenem komunističnem vodstvu.

“Peking je vložil več milijard dolarjev v izgradnjo globalnega informacijskega ekosistema, ki spodbuja njegovo propagando ter omogoča cenzuro in širjenje dezinformacij,” so pri Centru za globalno sodelovanje zapisali ob objavi poročila.

“Kitajska pridobiva odkrit in prikrit vpliv na vsebine in platforme, omejuje globalno svobodo izražanja in spodbuja nastajajočo skupnost digitalnih avtoritarcev,” še navaja objava na spletni strani centra.

“ZDA so izumile orožje globalnega informacijskega prostora,” je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva v izjavi, ki jo je objavila uradna tiskovna agencija Xinhua. “Dejstva so vedno znova dokazovala, da so ZDA ‘imperij laži’ skozi in skozi.”

Poročilo State Departmenta trdi, da Kitajska zakriva informacije, ki so v nasprotju z njenim stališčem o spornih vprašanjih, kot je stanje človekovih pravic, zlasti v Xinjiangu.

Visoki uradnik centra je dejal, da bi to lahko povzročilo “počasno in vztrajno uničenje demokratičnih vrednot”, če ostane nenadzorovano, navaja AFP.

Peking se je danes odzval s trditvijo, da je poročilo ameriškega State Departmenta samo po sebi dezinformacija, saj “izkrivlja dejstva in resnico”.

“ZDA so tiste, ki so izumile uporabo globalnega informacijskega prostora kot orožja,” je v izjavi, ki jo je objavila kitajska tiskovna agencija Xinhua, dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

“Dejstva vedno znova dokazujejo, da so ZDA imperij laži. Vedno več ljudi po svetu je že spregledalo umazane poskuse ZDA, da bi ohranile svojo prevlado z blatenjem drugih in spletanjem laži v cesarjeva nova oblačila,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)