Poljska pravi, da ne bo več pošiljala orožja v Ukrajino – TOPNEWS.si

Poljska pravi, da ne bo več pošiljala orožja v Ukrajino

Poljska pravi, da ne bo več pošiljala orožja v Ukrajino

Poljska, sicer ena od najzvestejših zaveznic Ukrajine v času ruske invazije, ne bo več pošiljala orožja v Ukrajino, je v sredo dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. Danes je nato Varšava sporočila, da bo izvedla le predhodno dogovorjene dobave. Gre za zaostrovanje spora med državama zaradi nestrinjanja glede omejitev uvoza žita iz Ukrajine. Poljska je Ukrajini že poslala 320 tankov iz sovjetskih časov in 14 bojnih letal MiG-29 in nima kaj več za ponuditi. Vendar pa pripombe sovpadajo z velikimi napetostmi med sosedama.

“Ukrajini ne bomo več pošiljali orožja, saj s sodobnejšim orožjem oborožujemo Poljsko,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sredinem večernem intervjuju za televizijo Polsat News dejal Morawiecki. Danes je nato Varšava sporočila, da bo Poljska izvedla le predhodno dogovorjene dobave.

“Poljska bo izvedla le predhodno dogovorjene dobave streliva in oborožitve,” je za poljsko tiskovno agencijo PAP povedal tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Muller in poudaril, da so se v Varšavi za to odločili zaradi vrste “popolnoma nesprejemljivih izjav in diplomatskih gest” Ukrajine.

Ob tem je izpostavil, da je Poljska v prvih mescih ruske invazije Ukrajini dobavljala orožje in strelivo, medtem ko so druge države EU šele govorile o podpori. Po njegovih besedah je Poljska s tem pomagala odbiti ruski napad na Ukrajino in posledično druge države EU.

Iz Kijeva pa so medtem danes sporočili, da bosta državi v prihodnjih dneh opravili pogovore o omenjenem sporu glede uvoza žita. “Naslednja pogajanja bodo potekala v prihodnjih dneh, na njih pa bomo razpravljali o vprašanjih, ki sta jih pripravili obe strani,” je sporočilo ukrajinsko kmetijsko ministrstvo in napovedalo pogovore med kmetijskima ministroma obeh držav.

Poljska je pred tem v sredo na pogovor poklicala ukrajinskega veleposlanika v Varšavi, potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v govoru ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku dejal, da se nekatere države v solidarnosti z Ukrajino le pretvarjajo.

Mislil je na Poljsko, Slovaško in Madžarsko, ki so minuli teden podaljšale omejitve uvoza žita iz Ukrajine – navkljub odločitvi EU, da omejitev ne podaljša. Varšava je njegove opazke zavrnila kot neupravičene in poudarila, da Ukrajino podpira od prvega dne vojne.

Dan prej je Kijev pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) vložil tudi tožbo proti omenjenim trem državam, Morawiecki pa je v odzivu opozoril, da bo Poljska še razširila seznam ukrajinskih izdelkov, katerih uvoz bo prepovedan, če bo Kijev še naprej zaostroval spor.

Poljsko zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da “izvajanje pritiska na Poljsko” in “pošiljanje pritožb na mednarodna sodišča” nista načina za reševanje nesoglasij med državama. Kijev pa se je odzval s pozivom Poljski, naj “pusti čustva ob strani”.

EU je omejitve uvoza iz Ukrajine prvotno uvedla po tem, ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoženega ukrajinskega žita znašle v težavah. Zaloge so se začele kopičiti, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.

Slovaška in Ukrajina pa sta sklenili dogovor o trgovanju z žitom, ki naj bi do konca leta odpravil prepoved uvoza ukrajinskega žita na Slovaško, so danes sporočili iz Bratislave. Ta je pred tem od Kijeva zahtevala, da ustavi vse pravne ukrepe proti Slovaški. Te je Kijev sprožil po tem, ko je Slovaška podaljšala omejitve uvoza žita iz Ukrajine.

“Dokler se ta sistem ne bo začel uporabljati in dokler ne bo preizkušena njegova polna funkcionalnost, bo prepoved uvoza štirih vrst blaga iz Ukrajine (…) veljala do konca leta 2023,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo slovaško ministrstvo za kmetijstvo.

Kmetijski minister Jozef Bireš je pred tem v sredo med telefonskim pogovorom z ukrajinskim kolegom Mikolo Solskim zahteval, da Ukrajina “ustavi vse pravne ukrepe proti Slovaški”. Po navedbah slovaškega kmetijskega ministrstva je Solski obljubil, da bo Ukrajina to storila, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Te ukrepe je Kijev sprožil po tem, ko so se Slovaška, Madžarska in Poljska odločile podaljšati omejitve na uvoz žita iz Ukrajine – navkljub odločitvi EU, da omejitev ne podaljša.

 

COMMENTS

Wordpress (0)