Brdo – Brioni: Milanović upa, “da se srečanje v Skopju ne bo spet končalo s prepirom razglašenih inštrumentov”, kot zadnja dva – TOPNEWS.si

Brdo – Brioni: Milanović upa, “da se srečanje v Skopju ne bo spet končalo s prepirom razglašenih inštrumentov”, kot zadnja dva

Brdo – Brioni: Milanović upa, “da se srečanje v Skopju ne bo spet končalo s prepirom razglašenih inštrumentov”, kot zadnja dva

V Skopju bo danes potekal vrh pobude Brdo-Brioni. Srečanje skupaj z makedonskim predsednikom gostita predsednika Slovenije in Hrvaške. Udeležili se ga bodo voditelji vseh držav Zahodnega Balkana, ki bodo ob približevanju Evropski uniji letos govorili tudi o problematiki podnebnih sprememb in izzivih mladih v regiji.

Srečanja se bodo poleg predsednikov Slovenije, Hrvaške in Severne Makedonije, Nataše Pirc Musar, Zorana Milanovića in Steva Pendarovskega, udeležili še predsednik Albanije Bajram Begaj, člani predsedstva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović in Željko Komšić, predsednik Črne gore Jakov Milatović, kosovska predsednica Vjosa Osmani in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Pobuda Brdo-Brioni je namenjena spodbujanju medsebojnega sodelovanja in lajšanju prizadevanj držav v regiji na njihovi poti v EU. To bo tudi ena od tem vrha, na katerem pa bodo posebno pozornost po navedbah iz urada predsednice namenili tudi podnebnim spremembam in izzivom mladih v regiji, predvsem problematiki bega možganov.

Voditelji bodo govorili o možnostih za začetek skupnega izvajanja ukrepov za zmanjševanje vzrokov odhoda mladih. Pirc Musar verjame, da bodo sposobni oblikovati skupne rešitve, ki bodo odražale njihove skrbi in ponudile trdno politično podporo za učinkovito soočanje s temi izzivi, kar bi lahko pomenilo, da bodo morda sprejeli vsaj skupno izjavo.

Zadnja dva vrha sta minila brez skupne izjave ali sklepne deklaracije. Približno polovico srečanj, tudi lansko, je gostila Slovenija. V Skopju je bil vrh nazadnje pred petimi leti.

Leta 2013, ko se je začel proces Brdo-Brijuni, se morda še dolgo ni zdelo, da bo Hrvaška edina država, sprejeta v EU. Desetletje pozneje nobena od šestih držav Zahodnega Balkana ni blizu vstopa v Unijo, bodisi zaradi slabega napredka v teh državah bodisi zaradi zasičenosti v EU.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je nedavno na Blejskem strateškem forumu izjavil, da mora biti EU do leta 2030 pripravljena na širitev, a da mora biti na to pripravljenih tudi šest držav jugovzhodne Evrope.

Srbija in Črna gora vodita pogajanja, a precej počasi, Severna Makedonija in Albanija sta jih uradno odprli šele leta 2022, Bosna in Hercegovina je lani dobila status kandidatke, Kosovo pa potencialno kandidatko.

Po eni strani evropsko pot Srbije ovirajo njene vezi z Rusijo, med drugim tudi nepridruževanje sankcijam proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, po drugi pa vse večji evroskepticizem med prebivalstvom. V Bosni in Hercegovini je pridobitev statusa kandidatke močno pospešila vojna v Ukrajini, v Sarajevu pa upajo, da bodo pogajanja odprli do konca leta.

Severno Makedonijo so do spremembe imena države najprej blokirali Grki, zdaj pa jo blokirajo Bolgari, ki oporekajo identiteti makedonskega jezika in makedonske manjšine v Bolgariji. Kosovo je še vedno edina država Zahodnega Balkana, ki nima statusa kandidatke za članstvo v EU, in poleg tega, da Srbija ne priznava njegove neodvisnosti, niti pet drugih držav EU.

Pirc Musarjeva pa želi poleg širitve odpreti še druge teme. Na srečanju z Milanovićem je dejala, da bi v Severni Makedoniji rada odpirala teme, ki niso toliko politične in ideološke… da bi dali večji poudarek mladim, ker v velikem številu zapuščajo to regijo, je dejala.

Od leta 2013 do 2019 so se Brdo-Brijuni kot gostje udeležili državniki, kot so nekdanji francoski predsednik Francois Hollande, nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel ali tedanji podpredsednik ZDA Joe Biden.

Leta 2021 je bil napovedan Emmanuel Macron , a je bil ta obisk odpovedan zaradi njegovih drugih obveznosti, zato je bil napovedan za enega od prihodnjih vrhov. Vendar ne lani ne letos na shodu ni častnih gostov.

COMMENTS

Wordpress (0)