G20 v skupni izjavi ni obsodila ruske invazije na Ukrajino – Kijev kritičen – TOPNEWS.si

G20 v skupni izjavi ni obsodila ruske invazije na Ukrajino – Kijev kritičen

G20 v skupni izjavi ni obsodila ruske invazije na Ukrajino – Kijev kritičen

Na povabilo indijskega premierja Narendre Modija, gostitelja vrha dvajsetih najpomembnejših držav G20, se skupini pridružuje tudi Afriška unija (AU). Kot je ob današnjem začetku srečanja v New Delhiju dejal Modi, so se s preostalimi članicami dogovorili, da uniji ponudijo sedež stalne članice.

“V dogovoru z vsemi vami bi rad povabil predsedujočega Afriški uniji, naj zasede sedež stalne članice G20,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij v uvodnem nagovoru dejal Modi. Predsednik Komorov Azali Assoumani, ki je trenutno na čelu AU, je nato stopil do Modija in ga objel.

https://twitter.com/RishiSunak/status/1700479064895627485

Soglasje o Ukrajini To je bilo TISTO vprašanje, ki je opredelilo, kako svet vidi vodenje Indije nad G20. To je zato, ker je bila skupina razdeljena glede ukrajinske vojne. Medtem ko sta se Rusija in Kitajska želeli izogniti razpravi o Ukrajini, so zahodne države želele obsoditi Rusijo

To vprašanje je blokiralo soglasje med 🇮🇳predsedovanjem G20. Če Delhiju ne bi uspelo doseči soglasja in izdati skupne izjave, bi vrh G20 morda označili za neuspeh. Sčasoma je bil dosežen kompromis, ki je znatno omilil kritike Rusije

Splošno sprejeto (vključno z mano) je bilo, da Indija ne bo mogla doseči soglasja glede Ukrajine. Zmotili smo se. Delhiju je uspelo dobiti skupno izjavo, ki bo veljala za velik rezultat tega vrha. Izkazalo se bo, da bo koristilo indijskemu diplomatskemu ugledu.

Afriška unija postala članica skupine G20 Afriška unija s 55 državami je danes postala članica skupine G20. To je bila pomembna poteza za Indijo, ki se je skušala predstaviti kot Glas globalnega juga. New Delhi lahko zdaj konkretno pokaže na svojo evidenco spodbujanja razvoja skrbi države
Ekonomija Dve glavni stvari izstopata: odpis dolga in reforma mednarodnih institucij Glede dolga se revne države borijo od pandemije COVID-19 z visokimi ravnmi dolga. Prizadevanja za sodelovanje in njihovo reševanje (vključno s strani G20) so bila počasna

Indiji je uspelo pospešiti ta proces s pridobitvijo soglasja za pomoč novim državam, kot so Gana, Zambija in Etiopija. Glavna zgodba je bila tudi reforma institucij, kot sta Svetovna banka in MDS. Strokovnjaki so jih pozvali, naj posojajo več denarja za podnebne spremembe in pomagajo revnim državam

Na tem vrhu G20 so se države dogovorile, da bodo upoštevale glavna priporočila za reformo teh svetovnih institucij. To jim bo omogočilo, da bodo v naslednjem desetletju porabile milijarde za globalne prednostne naloge. Poleg tega je bil dosežen tudi napredek pri zelo zapletenih globalnih davčnih reformah

Tehnologija Prvič, države so se strinjale, da bodo upoštevale predpise o kriptovalutah glede na grožnjo, ki jo predstavljajo za stabilnost finančnega sistema Drugič, Indija je uspešno potisnila digitalno javno infrastrukturo (v bistvu Aadhar, UPI) kot sredstvo finančne vključenosti

Pričakuje se, da bo to Indiji pomagalo pri izvozu domačih tehnoloških rešitev po državah v razvoju. To še dodatno krepi njen mednarodni ugled kot ponudnika globalnih rešitev

Podnebne spremembe Danes je bilo ustanovljeno tudi Globalno zavezništvo za biogoriva pod vodstvom Indije. Cilj: “prevzeti pobudo na svetovni ravni za dvig mešanja etanola v bencin do 20 %” To je del večjega prizadevanja Indije za čisto energijo in bo pomagalo povečati podoba v tujini”

Poteza je bila v veliki meri pričakovana, kot pišejo tuje tiskovne agencije, pa gre za pomembno diplomatsko zmago za Modija. Tega prihodnje leto čakajo nacionalne volitve in se je tudi kot gostitelj vrha G20 želel izkazati kot mednarodni državnik. Okrepitev vloge globalnega juga je bil eden od njegovih ciljev.

Zaenkrat je edina skupina držav, ki je članica G20, Evropska unija. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je tudi v New Delhiju, je pozdravil sprejem AU. “EU je bila trdna podpornica te pobude,” je zapisal na omrežju X in dodal, da se veseli tesnega sodelovanja.

Zadovoljstvo, da za mizo G20 sedi tudi Afriška unija, je izrazila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. “To je korak v smeri pravičnejše globalne arhitekture, za katero si je Slovenija vedno prizadevala. Le skupaj se lahko uspešno lotimo številnih skupnih izzivov – od prehranske varnosti do zelenega prehoda,” je ministrstvo navedlo njene besede na družbenem omrežju X.

Iskanje soglasja znotraj G20 je bilo sicer v zadnjih letih vse težje, tudi zaradi delitev glede vojne v Ukrajini. Kot je v uvodnem nagovoru še dejal Modi, se svet sooča z veliko krizo zaupanja. “Vojna je to pomanjkanje zaupanja še poglobila. Če lahko premagamo covid, lahko premagamo tudi to krizo zaupanja,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Med drugimi osrednjimi temami vrha so še podnebne spremembe in reforma mednarodnega finančnega sistema. Dvodnevnega srečanja se prvič – niti virtualno – ne bo udeležil kitajski predsednik Xi Jinping, zopet pa ne bo niti ruskega predsednika Vladimirja Putina. Prvega bo nadomeščal premier Li Qiang, drugega zunanji minister Sergej Lavrov. Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil razočaranje, ker Xija na srečanje ne bo.

Gostiteljica Indija se nadeja skupne sklepne izjave, do česar pa so skeptični tako v EU kot ZDA. Tudi Kijev je bil kritičen do sklepne izjave voditeljev skupine G20, ki obsoja uporabo sile za pridobivanje ozemlja, se pa izogne neposredni omembi Rusije.

“Ukrajina je hvaležna partnerjem, ki so hoteli v besedilo vključiti močno formulacijo. Obenem pa skupina G20 glede ruske agresije nad Ukrajino nima ničesar, na kar bi bila ponosna,” je sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Ob tem je objavil fotografijo dela izjave, kjer je zapis “vojna v Ukrajini” z rdečo popravljen v “vojna proti Ukrajini”, dodani pa so pripisi z omembo Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes sprejeto besedilo izjave sicer navaja, da bi se morale “vse države vzdržati grožnje s silo ali njene uporabe proti ozemeljski celovitosti ali politični neodvisnosti katere koli države”.

V njej ni poimenske omembe Rusije, kar je v nasprotju z denimo lanskoletno izjavo G20 z Balija, ki “najostreje obsoja agresijo Ruske federacije nad Ukrajino”.

Ruska pogajalka v indijski prestolnici Svetlana Lukaš je medtem za novinarje ocenila, da je tokratna izjava uravnotežena in jo Moskva pozdravlja, še piše AFP.

COMMENTS

Wordpress (0)