(VIDEO) ZDA bodo Ukrajini poslale strelivo z osiromašenim uranom – Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa si je v Kijevu celo privoščil prigrizek z zunanjim ministrom Kulebo v McDonald’su, blizu opere – TOPNEWS.si

(VIDEO) ZDA bodo Ukrajini poslale strelivo z osiromašenim uranom – Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa si je v Kijevu celo privoščil prigrizek z zunanjim ministrom Kulebo v McDonald’su, blizu opere

(VIDEO) ZDA bodo Ukrajini poslale strelivo z osiromašenim uranom – Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa si je v Kijevu celo privoščil prigrizek z zunanjim ministrom Kulebo v McDonald’su, blizu opere

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v Kijevu na nenapovedanem dvodnevnem obisku, njegovem četrtem obisku v Ukrajini, odkar je Rusija napadla državo februarja 2022. To je prvič, da on in njegovo spremstvo preživijo noč v držav, kamor je pripotoval z vlakom iz Poljske.

Blinken se je srečal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom Volodimirjem Zelenskim, da bi izvedel njihovo oceno njunih potreb glede protiofenzive proti Rusiji in prihajajoče zime.

Zanje je imel dobre novice, saj je napovedal dodatno milijardo dolarjev pomoči ZDA Ukrajini. Del paketa za varnostno pomoč znaša do 175 milijonov dolarjev in vključuje dodatno opremo za zračno obrambo, topniško strelivo, protitankovsko orožje, vključno z naboji z osiromašenim uranom za predhodno dodeljene tanke Abrams, in drugo opremo.

Na vprašanje, ali ga skrbi ohranitev te ravni pomoči ZDA med ameriškimi državljani in zakonodajalci, je bil Blinken optimističen.

“Nazadnje sem bil tukaj pred skoraj natanko enim letom,” je rekel. »In v tem času, v letu, odkar sem bil nazadnje tukaj, je Ukrajina prevzela nazaj več kot 50 % ozemlja, ki ji ga je Rusija zasegla od februarja 2022. V trenutni protiofenzivi vidimo resničen napredek v zadnjih nekaj tedne.”

Ukrajinski zunanji minister Kuleba je dejal, da se v tej vojni ne odloča le o Ukrajini, ampak o tem, kakšen bo svet po koncu vojne. Če zmaga Rusija, bodo drugi avtokrati dobili moč za invazijo na svoje sosede, je dejal in vprašal: “Če Zahod ne more zmagati v tej vojni, v kateri vojni lahko zmaga?”

Washington bo v okviru vojaške podpore Ukrajini dobavil tankovsko strelivo z osiromašenim uranom, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil Pentagon. Gre za del najnovejšega svežnja ameriške vojaške pomoči Ukrajini v skupni vrednosti 175 milijonov ameriških dolarjev.

120-milimetrski naboji so po navedbah ameriškega obrambnega ministrstva namenjeni ameriškim tankom M1 Abrams. Te tanke je Washington obljubil Kijevu.

ZDA bodo tovrstno strelivo Ukrajini tokrat dobavile prvič. Pred več meseci je tovrstno strelivo Ukrajini obljubila tudi Velika Britanija, kar je Rusija odločno obsodila.

Osiromašeni uran je snov, ki nastaja v procesu bogatitve urana za pridobivanje jedrske energije ali jedrskega orožja. V trdni obliki je rahlo radioaktiven in se uporablja za utrjevanje nabojev.

Ko strelivo, izdelano s konico ali jedrom iz osiromašenega urana, zadane trden predmet, na primer bok tanka, ga prebije in nato eksplodira. Hlapi se nato pretvorijo v prah, ki je strupen in tudi rahlo radioaktiven. Strelivo z osiromašenim uranom po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot so rak in prirojene napake v preteklih spopadih, čeprav ni dokazano, da je strelivo vzrok za te težave.

ZDA so Ukrajini od začetka ruske invazije februarja lani skupno namenile več kot 43 milijard dolarjev vojaške pomoči

COMMENTS

Wordpress (0)