(V ŽIVO) Joc Pečečnik (SBC) in Robert Šumi (KPK) “o poslovanju z državo brez podkupovanja” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Joc Pečečnik (SBC) in Robert Šumi (KPK) “o poslovanju z državo brez podkupovanja”

(V ŽIVO) Joc Pečečnik (SBC) in Robert Šumi (KPK) “o poslovanju z državo brez podkupovanja”

 Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in Klub slovenskih podjetnikov (SBC) sta zagnala skupne aktivnosti na področju preprečevanja korupcije v poslovanju zasebnega sektorja z državo. Rezultat tega je pristop SBC in njegovih članov k javni zavezi k poštenemu poslovanju z državo s poudarkom na nični toleranci do podkupovanja javnih uslužbencev.

Kot je na novinarski konferenci izpostavil predsednik KPK Robert Šumi, ima današnja skupna izjava močan simboličen pomen za slovensko družbo, pri čemer upa, da predstavlja korak naprej proti razvitejšim državam, po katerih se radi zgledujemo.

Ob tem je spomnil, da je zakonska dolžnost komisije ta, da sodelujejo z vsemi deležniki v družbi, med katerimi je tudi gospodarstvo. To pa je tudi po njegovih besedah eden od razlogov, zakaj so se odločili za skupne aktivnosti s SBC na področju preprečevanja korupcije.

“Želimo, da je v aktivnosti na področju preprečevanja korupcije vključen čim širši spekter družbe, saj sami kot institucija ne moremo biti toliko učinkoviti kot v sodelovanju z drugimi,” je poudaril.

Sodelovanje KPK in SBC sicer poteka že od decembra lani. Z današnjo izjavo pa se del gospodarstva, ki ga zastopajo pri SBC, zavezuje k poštenemu poslovanje z državo.

“Gre za poslovanje brez podkupovanja poudarkom na nični toleranci do podkupovanja javnih uslužbence, še posebej v postopkih javnega naročanja,” je podčrtal Šumi in dodal, da je to predstavlja tudi močno sporočilo za druge deležnike v gospodarstvu.

“V kolikor bi se tudi drugi del gospodarstva priključil takšni zavezi poštenega poslovanja z državo v postopkih javnega naročanja, bi bila situacija na področju korupcije zagotovo boljša, tudi percepcija ne samo domače, tudi mednarodne javnosti višja, in ugled države v mednarodnem prostoru boljši,” je ocenil.

Kot je v izjavi novinarjem pojasnil predsednik SBC Joc Pečečnik, so sodelovanje s KPK začeli, ker bi radi v prakso implementirali priporočila in standarde, ki jih komisija že dolga leta vzpostavlja.

“Naše sporočilo celotni družbi je, da te standarde začnemo javno uveljavljati v praksi, veliko naših članov to že počne, ker sodelujejo s svetovnimi korporacijami, kjer so odgovornost, integriteta in transparentnost neka stalnica,” je izpostavil Pečečnik in dodal, da ima slovenska družba s tem po njegovem mnenju s tem še kar nekaj problemov.

Ob tem je napovedal, da bodo v roku dveh mesecev zaključili pripravo kodeksa, standarde iz njega pa s pomočjo izobraževanj svojih članov v prihodnje implementirali tudi v praksi.

“Za nas je podkupovanje ne samo državnih organov, ampak tudi podkupovanje v zasebnem sektorju popolnoma nesprejemljivo. S tem mislim, da ne bomo delali nekaj posebnega, ampak prispevali normalen doprinos k boljši družbi,” je dejal Pečečnik, ki se je tudi javno zavezal k temu, da bodo, v kolikor njihovi člani, katerih je po njegovih informacijah trenutno več kot 400, kodeksa ne bodo spoštovali, tvegajo tudi morebitno izključitev iz kluba. K spoštovanju zavez pa nameravajo, kot je dejal, spodbujali tudi nečlane.

O tem, kako bo izpolnjevanje standardov videti v praksi, je Pečečnik povedal, da jih mora najprej sprejeti podjetje samo, potem pa iste standarde zahtevati od svojih dobaviteljev in kupcev. Gre za nabor stvari, ki jih mora podjetje preveriti, preden začne z nekom sodelovati, med drugim, ali ima plačane davke in prispevke, da ni imelo za sabo gospodarskih ali kazenskih tožb, in njegov odnos do okolja, je nanizal.

Pridružitev SBC omenjeni zavezi pa po besedah predsednika KPK sovpada tudi z aktualnimi razmerami odpravljanja posledic vodne ujme. Ob tem je spomnil, da so prejšnji teden vlado pozvali k transparentnemu in odgovornemu ravnanju pri vseh postopkih sanacij, povezanih predvsem z javnimi naročili.

Glede prijav, ki jih trenutno KPK prejema v zvezi s korupcijo v zasebnem sektorju, je Šumi pojasnil, da so prijave osredotočene predvsem na anomalije v javnem sektorju, je pa “dejstvo, da je zasebni sektor pomemben deležnik”. Ker je zavedanje tukaj manjše, so ga želeli okrepiti ravno z aktivnostmi, ki so jih zastavili s SBC.

Joc Pečečnik je sicer po lanskoletni lestvici najbogatejših Slovencev na 7. mestu. Ocena njegovega premoženja je 218 milijonov evrov. Vir premoženja psa je kupnina od prodaje podjetja Interblock.

Joc Pečečnik je lani  prodal igralniško podjetje Interblock in zanj po navedbah Financ prejel okoli 300 milijonov evrov. Denar že vlaga dalje. Avgusta je kupil polnilnico vode Costello. Najvrednejše premoženje družbe s sedežem v Kostelu je po pisanju Financ neizkoriščena koncesija za črpanje vode, ki velja do leta 2035 z možnostjo podaljšanja.

Potegoval se je za nakup 13-odstotnega deleža Cinkarne Celje, a je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) postopek ustavila. Kot smo pisali nedavno, priložnosti vidi v energetiki. Energent prihodnosti je vodik, je nedavno dejal v intervjuju za Reporter in napovedal gradnjo razvojnega centra ter tovarne individualnih elektrarn na vodik. Ima tudi idejo, da bi povezal lesno verigo, in sicer za proizvodnjo lesenih modularnih hiš.

Pečečnik med drugim okoli 15 let neuspešno poskuša dobiti dovoljenja za obnovo sto let starega Plečnikovega stadiona v Ljubljani. Ker mu to ne uspe, pravi, da je projekt pripravljen prodati državi, ki pa mu ni pripravljena plačati cca 16 milijonov evrov za kolikor ocenjuje svoje stroške.

Skupno izjavo Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) in SBC – Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) o poslovanju z državo brez podkupovanjav živo na Topnews.si in Youtube kanalu TopTV.

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je danes storila korak naprej k uresničevanju svojih ciljev glede preprečevanja korupcije in krepitve integritete v družbi: k temu je pristopil del gospodarstva, saj se je SBC – Klub slovenskih podjetnikov (SBC) javno zavezal k ničelni toleranci do podkupovanja javnih uslužbencev s poudarkom na javnem naročanju.

»Na Komisiji na področju krepitve integritete sodelujemo že s številnimi družbenimi skupinami, npr. v šolstvu s projektom Integriteta: skupni cilj generacij. Zdaj je tudi del gospodarstva prepoznal pomen visoke stopnje integritete v družbi, kar bo izredno pomembno tudi pri porabi javnih sredstev za odpravljanje posledic ujme, ki mora biti transparenta, odgovorna in izključno v javnem interesu,« je ob tem poudaril predsednik Komisije dr. Robert Šumi.

»V SBC bomo poleg uvedbe novega zlatega vodila, ki bo posebej namenjeno integriteti, člane aktivno seznanjali o uvedbi kodeksa o integriteti in pripravili zanje predavanja o tem, kako delovanje, ki temelji na integriteti, razširiti tudi izven kroga članov SBC, predvsem do dobaviteljev in zunanjih partnerjev,« je ob skupni izjavi dejal predsednik SBC Joc Pečečnik.
Zaveza je nastala na podlagi zaprosila SBC na Komisijo za pomoč pri tem, kako lahko v SBC prispevajo h krepitvi integritete. »SBC s tem Komisijo prepoznava kot avtoriteto pri postavljanju standardov za krepitev integritete v družbi. V sklopu svoje širše strategije povezovanja različnih deležnikov smo jim tako predlagali takšno zavezo, ki prihaja ob pravem času. Kot smo opozorili že v času nabav zaščitne opreme med epidemijo Covid-19, gospodarstvo v takih razmerah ne sme iskati bližnjic in se mora zavedati pomena odgovornega in transparentnega poslovanja,« je ob tem izpostavil predsednik Komisije dr. Robert Šumi.

Integriteta kot predpogoj članstva v SBC

Kot navajajo v SBC, ta povezuje več kot 400 lastnikov slovenskih podjetij, ki poslujejo nadpovprečno (po podatkih analitične hiše Dun & Bradstreet konec leta 2022 so imeli člani povprečno dodano vrednost na zaposlenega za 20 % nad povprečjem slovenskega gospodarstva). Prvo od šestih zlatih vodil SBC predstavljata poleg nadpovprečnosti še odgovornost in poštenost, iz česar izhaja integriteta kot eden od vstopnih kriterijev za člane kluba od ustanovitve naprej. Lani ustanovljeni senat SBC skrbi za skladnost delovanja kluba in članov z osnovnimi načeli kluba ter v primeru kršitev osnovnih načel predlaga upravnemu odboru zamrznitev članstva ali tudi izključitev člana, s čimer integriteta določa restriktivnejšo politiko članstva.

SBC poudarja, da ima od ustanovitve naprej ničelno toleranco do korupcije, saj ta ni samo neetično dejanje, ampak predstavlja tudi oviro ekonomske rasti in trajnostnega razvoja. SBC želi zato z javno zavezo o ničelni toleranci do korupcije svojim članom omogočiti, da bodo v poslovnem svetu še dvignili ugled ter bili prepoznani kot zaupanja vreden partner. Le odgovorno in pošteno delovanje lahko pelje družbo naprej, so prepričani v SBC.

Zaveza je pomembna, še bolj pa dejanja

Današnja izjava je del lani začetega širšega sodelovanja med Komisijo in SBC. Od takrat je Komisija za člane SBC izvedla usposabljanje glede novosprejetega Zakona o zaščiti prijaviteljev, nudila pomoč pri razvijanju definicije integritete za zasebni sektor (ki bo vključena v kodeks o integriteti) ter svetovala pri priporočilih za pristopno izjavo pogodbenih sodelavcev in dobaviteljev članov SBC glede spoštovanja določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. »Komisiji in njenemu predsedniku dr. Robertu Šumiju se zahvaljujem za podporo in pomoč pri izboljšanju naših standardov in podjetniškega okolja,« je ob skupni izjavi dejal Joc Pečečnik. »Le z medsebojnim sodelovanjem bomo lahko učinkoviti, saj lahko h krepitvi integritete prispeva vsak in tudi zasebni sektor tu ni izjema. Vsekakor pa se na Komisiji zavedamo, da so še bolj kot besede pomembna dejanja, zato pričakujemo, da se bo današnja javna zaveza odražala tudi v praksi,« je zaključil dr. Robert Šumi.

COMMENTS

Wordpress (0)