Ameriški kongresniki prepričani, da je Slovenija glede konflikta v Ukrajini “na pravi strani zgodovine” – TOPNEWS.si

Ameriški kongresniki prepričani, da je Slovenija glede konflikta v Ukrajini “na pravi strani zgodovine”

Ameriški kongresniki prepričani, da je Slovenija glede konflikta v Ukrajini “na pravi strani zgodovine”

Ameriška senatorja Lindsey Graham in Bob Menendez sta danes ob koncu obiska delegacije ameriških kongresnikov v Sloveniji pohvalila pomoč, ki jo Slovenija zagotavlja Ukrajini, ter poudarila, da se je Slovenija glede vojne v Ukrajini znašla “na pravi strani zgodovine”. Napovedala sta še, da bodo ZDA Sloveniji pomagale po avgustovskih poplavah.

V zadnjih dneh se je v Sloveniji mudila delegacija ameriških kongresnikov. Najvišja tovrstna delegacija iz ZDA v zadnjih šestih letih, v kateri je bilo devet članov senata in en član predstavniškega doma ameriškega kongresa, se je ob obisku v Sloveniji med drugim sestala s premierjem Robertom Golobom in predstavniki vlade ter s predsednico države Natašo Pirc Musar.

Iz kabineta predsednika vlade so ob tem sporočili, da je “srečanje potrdilo odlične odnose dveh prijateljskih držav in tesnih zaveznic v zvezi Nato”, ter da so se premier in ameriški kongresniki zavzeli za sodelovanje v času nestalnega članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN.

V uradu predsednice pa so v sporočilu zapisali, da se je Pirc Musar gostom zahvalila za obisk in poudarila pomen vzdrževanja in krepitve tesnih političnih in gospodarskih odnosov med Slovenijo in ZDA. Predsednica je v pogovoru z ameriško delegacijo med drugim izpostavila boj proti podnebnim spremembam in opozorila, da ne smemo spregledati tudi potreb in problemov globalnega juga.

Sogovornikom je predstavila tudi razmere na Zahodnem Balkanu in pobudo Brdo Brioni, vrh katere bo potekal prihodnji teden v Skopju. Govorili so o ekonomskem položaju držav v regiji, problematiki izseljevanja mladih, dezinformacijskih kampanjah in vlogi družbenih omrežij. Predsednica Pirc Musar je ob tem opozorila na zlorabo novih tehnologij in umetne inteligence pri širjenju dezinformacij.

Pred odhodom ameriške delegacije pa sta izjavo za medije podala republikanec Graham in demokrat Menendez, ki sta govorila predvsem o vojni v Ukrajini, vlogi Slovenije na Zahodnem Balkanu in pomoči, ki jo lahko ZDA ponudijo Sloveniji po uničujočih poplavah v začetku avgusta.

Kot sta dejala, naj bi ZDA Sloveniji zagotovile predvsem pontonske mostove, s čimer bi pomagali premostiti čas, ki bo potreben za obnovo ključne infrastrukture, ki je bila uničena v poplavah. Graham je ob tem omenil tudi pozitivno vlogo veleposlanice ZDA v Sloveniji, Jamie Lindler Harpootlian.

V izjavi sta senatorja izpostavila in pohvalila tudi pomoč, ki jo Slovenija zagotavlja Ukrajini in po njunih besedah presega pričakovanja. Poudarila sta, da se je Slovenija glede konflikta v Ukrajini postavila “na pravo stran zgodovine”.

“Cenimo vse, kar ste storili za Ukrajino. Ruski predsednik Vladimir Putin je pod vprašaj postavil svetovni red, vi pa ste se odločno odzvali. Tukaj ne gre samo za eno državo. Gre za svet, v katerem si vsi želimo živeti, in ko je prišel čas odločitve, se je Slovenija odločila pravilno,” je dejal Graham.

Glede konca vojne v tej državi sta sicer dejala, da je bolj kot to, kdaj se vojna konča, pomembno, na kakšen način se bo končala. “Konec vojne v Ukrajini mora biti takšen, da v prihodnosti ne bo povzročal novih vojn, in da bo odvračal potencialne nove agresorje,” je poudaril Graham.

Ameriška senatorja sta omenila tudi vodilno vlogo Slovenije pri procesu integracije držav Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave. Dodala sta, da bo lahko Slovenija v naslednjih letih dodatno pomagala tem državam tudi kot članica Varnostnega sveta Združenih narodov.

“Zahodni Balkan je težaven del sveta in ko bo vaša država v Varnostnem svetu ZN, bo ta regija dobila glas,” je ocenil Graham. Senator Menendez pa je Sloveniji čestital za izvolitev v Varnostni svet ZN in pohvalil “vodilno vlogo na področju Zahodnega Balkana, ki jo je Slovenija doslej že imela in jo lahko ima tudi v prihodnje”.

“Menim, da ima vaša država edinstveno priložnost in da lahko zdaj, ko bo imela sedež v Varnostnem svetu, pritegne pozornost sveta v zvezi s tem, tako da bomo na Zahodnem Balkanu dobili mirnejšo, stabilnejšo in uspešnejšo regijo,” je dodal. Ocenil je še, da se morajo države Zahodnega Balkana, če želijo vstopiti v EU, zavezati k spoštovanju mednarodnih standardov vladavine prava, demokracije in človekovih pravic.

Senator Graham pa je poleg tega omenil tudi slovenske načrte o gradnji nove jedrske elektrarne v Krškem, pri čemer je dejal, da je Slovenija “na nek način vodilna država pri ponovni oživitvi jedrske industrije v tem delu sveta”. Glede Luke Koper pa je dejal, da “bo razvoj pristanišča prinesel gospodarski razcvet”, če bo ta proces izpeljan pravilno, k čemur po njegovih besedah lahko prispevajo tudi ZDA.

 

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes sprejela delegacijo devetih ameriških senatorjev in kongresnika, ki se mudi na obisku v Sloveniji v sklopu širše regionalne turneje. Sporočilo predsednice objavljamo spodaj v integralu:

 

“Pogovora so se udeležili veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Jamie L. Harpootlian, senator Lindsey Graham, senatorki Katie Britt in Maggie Hassen, senatorji John Thune, Robert Menendez, Roger Marshall, Bill Hagerty, Ted Budd in Eric Schmitt ter kongresnik Ronny Jackson.

Predsednica republike je uvodoma poudarila odlične odnose z Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani in se zahvalila veleposlanici Harpootlian za zelo aktivno vlogo pri krepitvi slovensko-ameriškega partnerstva. Delegaciji se je zahvalila za obisk in poudarila pomembnost vzdrževanja in krepitve tesnih političnih in gospodarskih odnosov med Slovenijo in ZDA. Po nedavnih poplavah, ki so prizadele dobršen del Slovenije, in po hurikanih, ki so divjali ob obalah Floride in Severne Karoline, je predsednica izpostavila pomen skupnega boja proti podnebnim spremembam. “Podnebne spremembe se dogajajo in to je eden osrednjih bojev naše generacije,” je dejala in prosila za nadaljnjo podporo predstavnikov ameriškega kongresa pri oblikovanju podnebnih politik ZDA. Slovenska predsednica je pri tem opozorila, da ne smemo spregledati tudi potreb in problemov Globalnega juga, ki se sooča s posledicami klimatskih sprememb, in si prizadevati za blaginjo vseh, ki bo temeljila na trajnostnih rešitvah.

Predsednica se je zavzela za tesno izmenjavo stališč ZDA o aktualnih izzivih tudi v času slovenskega članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov in pomenu ohranjanja mednarodnega miru, ki temelji na pravu.

Pomembna tema pogovorov je bila tudi vojna v Ukrajini in njen vpliv na mednarodno skupnost. Sogovorniki so soglašali, da moramo Ukrajini pomagati doseči pravičen in trajen mir. V zvezi s tem so izpostavili pomen solidarnosti do ukrajinskega ljudstva.

Predsednica Pirc Musar je ameriškim sogovornikom predstavila tudi razmere na Zahodnem Balkanu in predstavila pobudo Brdo Brijuni Proccess, vrh katere bo potekal 11. septembra v Skopju. Govorili so o ekonomskem položaju držav regije in problematiki izseljevanja mladih iz regije. Pogovarjali so se tudi o dezinformacijskih kampanjah in vlogi družbenih omrežij in tujih akterjev v državah regije ter v EU in ZDA. Predsednica republike je ob tem opozorila na zlorabo novih tehnologij, družbenih omrežij in umetne inteligence pri širjenju dezinformacij, zlasti v času volitev”.

COMMENTS

Wordpress (0)