Skupina visokih častnikov gabonske vojske je danes zjutraj na nacionalni televiziji objavila, da so prevzeli oblast – Osmi državni udar v Afriki od leta 2020 – TOPNEWS.si

Skupina visokih častnikov gabonske vojske je danes zjutraj na nacionalni televiziji objavila, da so prevzeli oblast – Osmi državni udar v Afriki od leta 2020

Skupina visokih častnikov gabonske vojske je danes zjutraj na nacionalni televiziji objavila, da so prevzeli oblast – Osmi državni udar v Afriki od leta 2020

Voditelji vojaške hunte v Gabonu, ki je danes odstavila predsednika Alija Bonga Ondimbo in prevzela nadzor nad državo, je poveljnika predsedniške garde, generala Bricea Oliguija Nguemo, imenovala za začasnega predsednika države.  Bongo iz hišnega pripora pravi: Ne vem, kaj se dogaja!.

Udar sta medtem obsodila tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in Nemčija.

“General Brice Oligui Nguema je bil soglasno imenovan za predsednika odbora za prehod in obnovo institucij, predsednika tranzicije,” so voditelji hunte sporočili na televizijski postaji Gabon 24. Oligui je sicer pred tem zavrnil ugibanja, da naj bi postal vodja puča.

V izjavi na isti televiziji je hunta danes razglasila, da preklicuje rezultate sobotnih predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitev in razpušča vse institucije v državi. Obenem so do nadaljnjega zaprli vse meje. Na volitvah, ki jih je gabonska opozicija označila za ponarejene, mednarodnih opazovalcev pa na njih ni bilo, je sicer suvereno zmagal Bonga.

Ob zaključku volitev je Bongova vlada napovedala policijsko uro in preprečila dostop do interneta, da bi s tem preprečila širjenje domnevnih lažnih novic. Tudi državni urad za oddajanje je preventivno prepovedal oddajanje francoskim televizijam v državi, češ da niso objektivne pri poročanju o volitvah.

Oddajanje francoskih medijev se je nato po ukazu Oliguija danes ponovno vzpostavilo, v državi pa so obnovili tudi dostop do interneta. Kljub temu pa bo do nadaljnjega v veljavi ostala nočna policijska ura, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za udar se je vojska po lastnih besedah odločila zaradi neodgovornega in nepredvidljivega upravljanja, ki je vodilo v nadaljnjo slabšanje družbene kohezije in nezadovoljstvo. Kot so dejali voditelji hunte, nameravajo s prevzemom oblasti braniti mir in končati trenutno oblast. Dosedanjega predsednika Bonga so skupaj z družino zaprli v hišni pripor, kasneje pa so sporočili, da je predsednik “odšel v pokoj” in postal običajen Gabonec.

Tiskovni predstavnik vojaške skupine Ulrich Madoumbi je potrdil, da so bili ljudje, ki obkrožajo predsednika, aretirani “zaradi veleizdaje državnih institucij, množične poneverbe javnega denarja, mednarodne finančne poneverbe organizirane tolpe, ponarejanja podpisa predsednika republika, korupcija in tihotapljenje mamil.”

Popoldne je iz hišnega pripora prispelo sporočilo predsednika, v katerem Bongo pravi: “Vsem svojim prijateljem po svetu pošiljam sporočilo – delajte hrup. Aretiran sem. Ne vem, kje je moj sin je. Žene ni tukaj, jaz pa sem v rezidenci. Ne vem, kaj se dogaja”.

Afriška unija (AU) in Francija sta udar ostro obsodili, medtem ko so EU, ZDA in Rusija izrazile zaskrbljenost. Kitajska je vse strani v državi pozvala, naj zagotovijo varnost Bonga in rešijo izzive s pomočjo dialoga. Kasneje je udar “odločno obsodil” še generalni sekretar ZN Guterres, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Obsodila ga je tudi Nemčija, ki pa je obenem priznala, da obstajajo upravičeni pomisleki glede verodostojnosti sobotnih volitev. “Vojska ni pristojna za nasilno posredovanje v političnem procesu. Gabonci morajo imeti možnost, da samostojno in svobodno odločajo o svoji prihodnosti,” je sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

COMMENTS

Wordpress (0)