“Očka je v stavbi,” je sporočil Prigožin v začetku tega tedna v zadnjem govoru pred kamero – TOPNEWS.si

“Očka je v stavbi,” je sporočil Prigožin v začetku tega tedna v zadnjem govoru pred kamero

“Očka je v stavbi,” je sporočil Prigožin v začetku tega tedna v zadnjem govoru pred kamero

No, očitna smrt bojevitega vodje zloglasne plačanske skupine Wagner Group v letalski nesreči v sredo zvečer je povzročila nepričakovan izliv žalosti v Rusiji.  V domačem mestu 62-letnega oligarha v Sankt Peterburgu so pred enim od zdaj zaprtih nabornih centrov skupine pripravili svečo in  položili rdeče vrtnice, drugi pa značke z grozljivo Wagnerjevo lobanjo in logotipom v obliki križca, piše Politico.

Medtem so se pisarniške luči Prigožinovega nekdanjega sedeža, stolpa iz stekla in jekla v središču drugega mesta v Rusiji, prižgale v obliki razpela v znak žalovanja, kažejo fotografije, objavljene na spletu.

Na spletu so Wagnerjevi glasniki družabnih medijev hitro nakazali, da nenadna nesreča lahkega letala – na poti iz Moskve v Sankt Peterburg s številnimi vodstvi skupine na krovu – ni bila naključje.

“Dejstvo, da so naši najboljši vojaki umrli v bitki, je božja volja,” je zapisal pro-Prigožin na Telegram kanalu ” Očetovstvo “. “Verjetno tisti, ki je to organiziral, misli, da je zmagal, a ni … če je to nož v hrbet, bo domovina preživela, tvoja usoda kot Juda pa je nezavidljiva.”

Drugi so poudarili, da Prigožin morda ne bi umrl, če ne bi junija svojim borcem ukazal, naj se vrnejo s pohoda na Moskvo, potem ko je v zadnjem trenutku sklenjen dogovor, s katerim je posredoval beloruski mož Aleksander Lukašenko, ki je učinkovito končal Prigožinov puč.

»Naj bo to v poduk vsem. Vedno pojdite do konca,« je v zlovešči objavi na Telegramu dejala skupina Rusich, neonacistična paravojaška enota, ki je tesno povezana z Wagnerjem .

Večina ruskih vojaških blogerjev, ki so naklonjeni vojni – med katerimi so mnogi izdatno hvalili Wagnerja med »posebno vojaško operacijo« ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini – je molčala in raje objavljala novosti iz prvih črt.

Igor Girkin, osumljeni vojni zločinec, ki je postal spletni komentator in je bil aretiran zaradi svoje kritike Putinovega ravnanja z invazijo, je novico proslavil z emojijem v kozarcu šampanjca.

Medtem se ruski vojaški opazovalci sprašujejo, kje so ostali ostanki skupine Wagner, dobro povezani kanal VChK-OGPU pa komentira: “Wagner je bil obglavljen.”

Po mnenju Jade McGlynn, strokovnjakinje za Rusijo na oddelku za vojne študije King’s College London, bi bilo dobro, da bi se Prigožinovi nekdanji poročniki pritajili. “To ni pomirjujoče za vrhovne voditelje,” je dejala in pripomnila, da “se zdi, da je za dejanske borce vse kot običajno.”

Jevgenij Prigožin je bil ob smrti deležen le malo pompa državnih medijev |
Čeprav mu je na papirju prepovedano delovati v Rusiji in Ukrajini, ima Wagnerjev globalni plačanski imperij še vedno donosne pogodbe v Afriki, od koder je Prigožin v začetku tega tedna predvajal redek govor pred kamero . »Očka je v stavbi,« je sporočil.

Prigožin, ki ga je ruski propagandni stroj v življenju predstavil kot pravega domoljuba in je bil ključni del moskovskega poskusa osvojitve Ukrajine, je bil ob smrti deležen le malo pompa državnih medijev. V kratkem odstavku na novičarskem kanalu Rossiya-24 je voditelj brez obraza predstavil dejstva o nesreči.

COMMENTS

Wordpress (0)