Donald Trump se je predal v zaporu v Fultonu zaradi volilnih obtožb – Trumpu so vzeli prstne odtise, ga fotografirali in zabeležiti njegovo težo, več kot 215 funtov ali 97,5 kilogramov – TOPNEWS.si

Donald Trump se je predal v zaporu v Fultonu zaradi volilnih obtožb – Trumpu so vzeli prstne odtise, ga fotografirali in zabeležiti njegovo težo, več kot 215 funtov ali 97,5 kilogramov

Donald Trump se je predal v zaporu v Fultonu zaradi volilnih obtožb  – Trumpu so vzeli prstne odtise, ga fotografirali in zabeležiti njegovo težo, več kot 215 funtov ali 97,5 kilogramov

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se je, tako kot je napovedal, v četrtek predal oblastem v ameriški zvezni državi Georgia, kjer ga obtožnica bremeni poskusov sprevračanja rezultatov predsedniških volitev leta 2020. Po plačilu varščine 200.000 dolarjev bo na sojenje čakal na prostosti. Kdaj se bo sojenje začelo, še ni znano.

Eden od pogojev varščine je, da se bo vzdržal komentarjev, s katerimi bi ustrahoval priče ali soobtožene. S slednjimi ne sme niti komunicirati, razen prek svojih odvetnikov, poročajo tuje tiskovne agencije in mediji.

Trump, ki je skupaj z 18 drugimi obtožen izsiljevanja in dogovarjanja za razveljavitev izida volitev leta 2020 v tej južni ameriški zvezni državi, je v zaporu okrožja Fulton v Atlanti preživel okoli 20 minut, preden je v avtomobilski koloni odšel na letališče, od koder je odletel v zasebnem letalu.

Pred tem je zbranim novinarjem na letališču dejal, da je to “zelo žalosten dan za Ameriko”, saj ni naredil ničesar narobe. Poudaril je, da bi moral imeti pravico do izpodbijanja izida volitev, saj je mislil, da so bile “prirejene, ukradene”. To je sicer trdil že večkrat, a doslej ni predstavil še nobenih dokazov.

Tako kot drugi obtoženci v zadevi, ki so se do zdaj predali, so tudi 77-letnemu Trumpu med postopkom pridržanja vzeli prstne odtise in posneli t. i. zaporniško fotografijo obraza. S tem je postal prvi nekdanji ali aktualni predsednik ZDA s tovrstno fotografijo. Na njej v beli srajci, modrem suknjiču ter rdeči kravati mrko gleda v fotoaparat.

Toda Trump se je predal oblastem brez posebnih privilegijev, ki so mu bili podeljeni v drugih kazenskih primerih. Poleg posnetka, ki se mu je obupno želel izogniti – prvega posnetka nekdanjega predsednika ZDA – so Trumpu dali vzeti prstne odtise in zabeležiti njegovo težo kot 215 funtov, glede na spletne zapise

Tako kot drugi obtoženci v zadevi, ki so se do zdaj predali, so tudi 77-letnemu Trumpu med postopkom pridržanja naredili t.i. zaporniško fotografijo obraza. S tem je postal prvi nekdanji predsednik ZDA s tovrstno fotografijo. Na njej v beli srajci, modrem suknjiču ter rdeči kravati mrko gleda v kamero.

 

Čeprav je bila v zadnjih petih mesecih to že njegova četrta aretacija v različnih kazenskih zadevah v zvezi s spodnašanjem izida volitev leta 2020 po vsej državi, pa so tokrat prvič posneli njegovo zaporniško fotografijo. Se pa je s tem pridružil vrsti znanih Američanov s fotografijami ob aretaciji, kot sta pevca Elvis Presley in Frank Sinatra, mafijec Al Capone ter borec za pravice temnopoltih Martin Luther King Jr., poroča britanski BBC.

Prvič po januarju 2021 je nato na omrežju X, nekdanjem Twitterju, nekaj objavil. Objavil je naslov svoje spletne strani in svojo zaporniško fotografijo s pripisom z velikimi črkami: “Vmešavanje v volitve. Nikoli se ne predajte.”

Trump sicer vztraja, da ga sodno preganjajo, ker želijo vplivati na predsedniško tekmo za volitve prihodnje leto, saj je kljub štirim obtožnicam favorit za republikanskega predsedniškega kandidata.

Zaradi vzpodbujanja napada na ameriški kongres 6. januarja 2021 mu je bilo od takrat prepovedano objavljati na Twitterju. Potem ko ga je kupil Elon Musk, pa mu je na podlagi ankete med uporabniki novembra lani dovolil vrnitev na to družbeno omrežje, a je Trump to storil šele sedaj.

Fani Willis, okrožna tožilka okrožja Fulton, ki je vložila tožbo, je sicer obtožencem do danes opoldne po lokalnem času postavila rok za predajo, v nasprotnem primeru pa jih bodo aretirali.

Ob Trumpu se je doslej predalo še enajst obtožencev, med njimi tudi nekdanji vodja osebja Bele hiše Mark Meadows in nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, ki je bil Trumpov osebni odvetnik, ko je bil predsednik ZDA. Oba sta po plačilu varščine na prostosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)