Jevgenij Prigožin, vodja skupine plačancev Wagner, je bil na krovu letala, ki je v sredo strmoglavilo severozahodno od Moskve – Kje je bil Putin? – TOPNEWS.si

Jevgenij Prigožin, vodja skupine plačancev Wagner, je bil na krovu letala, ki je v sredo strmoglavilo severozahodno od Moskve – Kje je bil Putin?

Jevgenij Prigožin, vodja skupine plačancev Wagner, je bil na krovu letala, ki je v sredo strmoglavilo severozahodno od Moskve – Kje je bil Putin?

Jevgenij Prigožin , vodja skupine plačancev Wagner, je bil na krovu letala, ki je v sredo strmoglavilo severozahodno od Moskve, je sporočila ruska zvezna agencija za zračni promet. Po prvih podatkih so vsi na krovu umrli, je sporočilo rusko ministrstvo za nujne primere. Do nesreče je prišlo dva meseca po tem, ko je Prigožin sprožil upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu. Poskus upora je bil preklican z dogovorom, ki je zahteval, da se Prigožin in njegovi borci preselijo v Belorusijo.

Ruska zvezna agencija za zračni promet je v sredo objavila imena dveh pilotov in ene stevardese, ki sta bila na krovu zasebnega letala vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina, ko je strmoglavilo, pri čemer so vsi na krovu umrli. Sklicujoč se na letalsko družbo, je agencija navedla imena izgubljene posadke: Kapetan Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov in stevardesa Kristina Raspopova. Na krovu letala je bilo deset ljudi, poročajo ruski državni mediji.

https://twitter.com/ezdubs_bot/status/1694421557152567339

Zvezna agencija za zračni promet je pred tem objavila imena potnikov, za katere trdi, da so bili na krovu poleg Prigožina. Imenovali so jih kot: Sergej Propustin, Evgenij Makarjan, Aleksandr Totmin,  Valerij Čekalov, višji pomočnik Prigožina, ki ga je ameriško finančno ministrstvo imenovalo, ker je deloval “za Prigožina ali v njegovem imenu in je omogočal pošiljke streliva v Rusko federacijo” Dmitrij Utkin, Prigožinov zaupanja vreden poročnik od začetka Wagnerjeve skupine Nikolaj Matusejev.
Da je bilo Prigožinovo ime navedeno med potniki ponesrečenega letala, je zvečer potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je medtem že sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer. Kasneje so sporočili, da je bil Prigožin dejansko na letalu. Po njihovih navedbah je bil na istem letalu tudi poveljnik in soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin. Našli naj bi sicer že vseh deset žrtev strmoglavljenja.

Video ostankov motorja letala, posnet na domnevnem mestu strmoglavljenja, se ujema z letalom, registriranim na Prigožina. Na videu so vidne zadnje štiri številke registrske številke na še vedno gorečih ostankih motorja: 2795. Prigožinovo letalo je registrirano kot RA-02795.
Najdena trupla: ruski državni medij Rusija-24 je poročal, da so na kraju letalske nesreče našli osem trupel . Ruski državni mediji so poročali tudi, da je bilo na krovu

Ameriški predsednik Joe Biden je nakazal, da je bil ruski predsednik Vladimir Putin morda vpleten v strmoglavljenje. “Morda se spomnite, o tem so me spraševali,” je Biden v sredo povedal za CNN in namigoval na komentarje, ki jih je podal julija, v katerih je dejal, da bi moralo biti Prigožina zaskrbljeno za njegovo varnost po neuspelem uporu. “Rekel sem, da bom pazil, v čem se bom vozil. Ne vem zagotovo, kaj se je zgodilo, a nisem presenečen,” je dejal Biden.

Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da je sprožil “kazenski primer” po strmoglavljenju letala Embraer Legacy. Odbor je dejal, da primer temelji na 263. členu kazenskega zakonika Ruske federacije, ki vključuje kršitev pravil prometne varnosti in delovanja zračnega prometa.
Začetek preiskave: ruski državni letalski organ Rosaviation je sporočil, da je posebej ustanovljena komisija “začela preiskovati okoliščine in vzroke nesreče letala Embraer-135, ki se je zgodila 23. avgusta v regiji Tver.” V izjavi organa je navedeno, da je letalo pripadalo podjetju MNT-Aero LLC, ki je specializirano za poslovne prevoze.
Do nesreče je prišlo, ko je bil general Sergej Surovikin, nekdanji vodja moskovske vojaške akcije v Ukrajini, odstavljen s položaja vodje ruskih letalsko-vesoljskih sil. Surovikin ni bil viden v javnosti od kratkotrajnega upora, ki ga je vodil Prigožin, kar je spodbudilo nepotrjene govorice o njegovem priporu.

Ko so v sredo poročila o strmoglavljenju letala deževala, je bil ruski predsednik Vladimir Putin v jugozahodni regiji Kursk, kjer je vodil slovesnost v počastitev 80. obletnice bitke pri Kursku in ruskih sil, ki se trenutno borijo v Ukrajini.

Obletnica je povezana s spopadom blizu Kurska leta 1943 med drugo svetovno vojno, ko so se sile nacistične Nemčije in Sovjetske zveze spopadle v veliki tankovski bitki, ki je privedla do sovjetske zmage. Putin je imel govor na spomeniku v vasi Ponyri in podelil državna priznanja udeležencem v tem, kar Rusija še vedno opisuje kot svojo “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini.

“Vse breme boja danes, tako kot v letih velike domovinske vojne, leži predvsem na naših vojakih, na tistih, ki so na prvi črti,” je dejal Putin na dogodku. “Vsi naši borci se borijo pogumno in odločno. Predanost domovini, zvestoba vojaški prisegi povezuje vse udeležence posebne vojaške operacije.”
Putinov govor in dovršena, zelo koreografirana slovesnost sta bila predvajana na državni televiziji v sredo zvečer po lokalnem času. V isti oddaji na državnem kanalu Rusija 24 je bilo poročilo o letalski nesreči v regiji Tver in da je bilo med imeni potnikov tudi ime Jevgenija Prigožina.

Putinove izjave so bile predvajane okoli 21. ure po lokalnem času (14. ure po vzhodnem času), medtem ko so državni mediji poročali, da se je nesreča zgodila okoli 18. ure po lokalnem času. Ruske službe za nujne primere so takrat sporočile, da je letalo embraer strmoglavilo blizu vasi Kuženkino v regiji Tver, medtem ko je letelo iz Moskve v Sankt Peterburg. Na krovu je bilo 10 ljudi, vključno s tremi člani posadke, in vsi so umrli, poročajo ruski državni mediji.

Med slovesnostjo v Kursku, ki jo je Putin označil za “velikostno”, je ruski voditelj podelil državno odlikovanje posadki tanka Aljoša T-80, ki naj bi uničila ukrajinski oklepni konvoj na osi Zaporožja, poroča država. tiskovna agencija TASS.

Putin se je v Kursku srečal tudi z prebivalci, je pokazal video na kanalu Russia 24. Prebivalci so se rokovali s Putinom, nekateri pa so ga celo objeli, v posnetku Russia 24.

V začetku dneva je Putin prek video povezave nagovoril vrh BRICS, ki poteka v Johannesburgu, in trdil, da je Moskva začela svojo invazijo na Ukrajino, da bi končala vojno, ki jo je “sprožil Zahod”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)