(VIDEO) “Pare na sunce” – Golob dal 48-urni ultimat bankam,” da pridejo s konkretnimi predlogi, kako bodo ljudem pomagale, če ne….” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Pare na sunce” – Golob dal 48-urni ultimat bankam,” da pridejo s konkretnimi predlogi, kako bodo ljudem pomagale, če ne….”

(VIDEO) “Pare na sunce” – Golob dal 48-urni ultimat bankam,” da pridejo s konkretnimi predlogi, kako bodo ljudem pomagale, če ne….”

Predsednik vlade Robert Golob po sestanku z zavarovalničarji in bankami deloval precej jezno. Če parafraziramo in strnemo njegovo izjavo po sestanku z zavarovalničarji in bančniki bi  jo najbolj plastično lahko povzeli z besedami Darija Južne na skupščini Petrola: “Pare na sunce”.

Robert Golob: “Mislim, da je danes skrajni čas, da se vsi, tako banke in zavarovalnice zavejo resnosti trenutka in ne da je to prepuščeno samo ljudem. To sporočilo je bilo jasno dano. Dali smo si 48 ur zato da pridejo tudi banke s konkretnimi predlogi, kako bojo ljudem pomagale.”

Predsednik vlade Robert  Golob je skupaj s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem, predsednikom uprave Slovenskega državnega holdinga Žigom Debeljakom in predsednikom uprave SID Banke Borutom Jamnikom skoraj štiri ure za zaprtimi vrati  sestankoval z vodstvi največjih zavarovalnic in bank v državi.

Na sestanku s finančnim in zavarovalniškim sektorjem so iskali odgovore na vprašanja o finančni konstrukciji ukrepov. Banke, ki po srečanju izjav niso dajale, po poročanju Radia Slovenija sicer že odlagajo poplačila posojil za komitente, ki jih zaradi poplav ne morejo odplačevati. Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je za radio dejal, naj se stranke obrnejo na poslovalnice in se dogovorijo s svetovalci, banka pa do takrat ne bo terjala poplačila.

Snemanje na sestanek, ki je bil precej konspirativen je bilo dovoljeno samo za uradne fotografe in snemalce  zato smo dogajanje ob sestanku in izjave  prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si . Iz kabineta vlad predsednika vlade  pa so po sestanku s  predstavniki slovenskega bančnega in zavarovalniškega sistema posredovali le kratko sporočilo:
“Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je danes srečal s predstavniki slovenskega bančnega in zavarovalniškega sistema.
Pogovor je bil namenjen pregledu aktualnih razmer po katastrofi, ki je zadela Slovenijo in ukrepom, ki so jih zavarovalnice in banke že sprejele ali jih še bodo, da bi ublažile stiske ljudi. Sistemske ukrepe pripravlja tudi Vlada Republike Slovenije, predvidoma bo predlog interventnega zakona vlada sprejela še ta teden. Tako za vlado, kot tudi za bančni in zavarovalniški sektor, je pomembno, da se zaupanje ljudi v oba sistema ohrani.
Na srečanju s predstavniki zavarovalniškega sistema so bili prisotni predstavniki Slovenskega zavarovalnega združenja in zavarovalnic Merkur, Sava, Sava RE, Wiener städtische versicherung AG, Generali, Grawe, Allianz in Triglav.
Na srečanju s predstavniki bančnega sistema so bili prisotni predstavniki Združenja bank Slovenije, Addiko Bank, Delavske hranilnice, Deželne banke Slovenije, Nove KBM, Gorenjske banke, Nove ljubljanske banke, SKB, SID banke, Unicredit banke, Sparkasse, Intesa San Paolo, BKS banke, Primorske hranilnice in LON d.d..”

Vlada je sicer popoldne nadaljevala razmislek in razpravo o ukrepih za pomoč in sanacijo po nedavni ujmi, ki jih bo v četrtek uvrstila v predlog interventnega zakona.

Vlada je pripravo interventnega zakona začela že minuli teden, po napovedih bo predlog dokončno oblikovala v četrtek. Danes tako dokončnih sklepov ni pričakovati.

Med ukrepi, ki so jih kot možne v zadnjem tednu omenjali tako na vladi kot v opoziciji, bi lahko bili vzpostavitev tehničnih pisarn, pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, solidarnostne delovne sobote, pa tudi višja izredna denarna socialna pomoč in nadomestilo plače za tiste, ki so pomagali pri čiščenju poplavljenih podjetij. Prav tako bi zakon lahko prinesel moratorij na posojila oziroma subvencioniranje obresti posojil pri nakupu novih strojev in opreme ter izdaja državnih obveznic.

Premier Robert Golob je v ponedeljkovi večerni oddaji na POP TV za danes napovedal tudi sestanek s predstavniki bank in zavarovalnic. Kot je dejal, sta tako finančni kot zavarovalniški sektor “soudeležena v tej katastrofi tako ali drugače in ljudje so zelo odvisni od njiju”.

Dodal je, da imata oba sektorja “strašno odgovornost tudi zaradi tega, ker v resnici poslujeta dobro, in tisti, ki posluje dobro in hkrati so ljudje do njega izpostavljeni in nemočni, in to ne po lastni krivdi, se mora tega jasno zavedati”.

COMMENTS

Wordpress (0)