“Taktična kolaboracija” ali “neprincipielna koalicija”: Janša in Golob pri Slaku enotna, da je treba zdaj pomagati ljudem in “da bo časa za politično obračunavanje še dovolj” – TOPNEWS.si

“Taktična kolaboracija” ali “neprincipielna koalicija”: Janša in Golob pri Slaku enotna, da je treba zdaj pomagati ljudem in “da bo časa za politično obračunavanje še dovolj”

“Taktična kolaboracija” ali “neprincipielna koalicija”: Janša in Golob pri Slaku enotna, da je treba zdaj pomagati ljudem in “da bo časa za politično obračunavanje še dovolj”

Predsednik vlade Robert Golob in predsednik SDS Janeza Janša sta v sinočnjem  pogovoru za oddajo 24ur zvečer na POP TV znova poudarila nujnost enotnega nastopa politike pri sprejemanju ukrepov za odpravljanje posledic poplav. Janša je zagotovil podporo SDS interventnemu zakonu. Golob pa je za danes napovedal sestanek z bankami in zavarovalnicami.

Janša in Golob nista skoparila s komplimenti  glede  vloge, ki sta jo v različnih pozicijah odigrala v prvih tednih po katastrofalnih poplavah. Golob je izpostavil nujnost, da se politika v času, ko je treba sprejemati nujne ukrepe, ne krega in se bori le za lastne interese, saj je le to zagotovilo, da bodo ukrepi dobri in da bodo sprejeti dovolj hitro. Tudi Janša je izpostavil nujo, da se trenutno vsi osredotočijo na to, kako ljudem pomagati in kako zagotoviti pogoje za čim hitrejšo obnovo.

“Bil sem predsednik vlade v podobnih situacijah in lažje je držati za lopato in neposredno pomagati, kot pa se soočati z na tisoče dilemami, kako sprejemati odločitve, ki ne bodo vplivale samo na nekoga konkretno, ki mu pomagaš, ampak na vse, ki so bili prizadeti,” je pojasnil in dodal, da premierju ničesar ne očita.

Pa vloga opozicije? “Prav je, da vsak pomaga na svoj način. Če bi bil sam lider opozicije, bi verjetno ravnal podobno – šel bi med ljudi in podprl bi hitrost ukrepanja,” je dejal Golob. Zahvalil se je Janši, da se stvari odvijajo hitro in še enkrat poudaril, da si želi, da bi tako ostalo čim dlje.

Od konkretnih predlogov, ki je je podala opozicija, namerava vlada po besedah Goloba podpreti predlog za ustanovitev posebnega sklada za obnovo po poplavah, ki ga je predlagala NSi, strinja se tudi z mnenjem Janše, da je treba pohitriti postopke umeščanja protipoplavnih zaščit in zmanjšati birokratske ovire za popoplavno obnovo.

“Bili so predlogi glede obdavčitve ekstremnih dobičkov, nekatere lahko sprejmemo, druge ne. Najbolj smo se strinjali pri tem, da moramo pohitriti postopke umeščanja protipoplavnih zaščit, tudi nadomestnih gradenj, s postopki začeti takoj in za to nameniti več denarja. Nikogar ni bilo, ki se ne bi strinjal s tem.”

Program sanacije po poplavah je sicer po besedah Goloba v pripravi. V ta namen se nameravajo v torek sestati s predstavniki bank in zavarovalnic, v načrtu so tudi drugi sestanki. Pri tem bo ključno sporočilo vsem deležnikom, da “maramo biti solidarni kot družba, kot celota, kar pomeni, da vsak prispeva po svojih močeh in da vsak prispeva tisto, kar lahko”. “Kdor ima več, je tudi pravilno, da prispeva več,” je dejal. Janša pa je opozoril, da je treba najprej postrgati vse možne vire, šele na to pa se gre lahko, kot se je izrazil, “na žepe davkoplačevalcev”.

Golob pričakuje, da bodo vsi sektorji, ki imajo dobičke, najprej prostovoljno sami pokazali solidarnost. Šele potem sledijo davčni in ostali ukrepi. “Finančni in zavarovalniški sektor sta oba soudeležena in ljudje so zelo odvisni od njiju. Strašno veliko odgovornost imata tudi zato, ker poslujeta dobro.”

Janša je izpostavil podatek, da so obresti na vloge varčevalcev pri slovenskih bankah najnižje v evroobmočju – manj kot odstotek. “Banke torej imajo dobičke, ki so v veliki meri rezultat tega, da nizko vrednotijo denar, ki ga prebivalstvo varčuje na njihovih računih. Neka količina denarja, ki bi z vidika pravičnosti lahko bil uporabljen za protipoplavno obnovo, tukaj je.”

Spomnil je na Italijo, ki je po zadnji poplavah sprejela podoben ukrep. Golob je dejal, da je podoben ukrep poleg Italije sprejela tudi Češka in da so vsi ti ukrepi že pod njihovim drobnogledom.

Načrt župana Braslovč, da bi dve naselji, ki ležita na poplavnem območju Savinje, preselili na drugo območje, Golob podpira, tudi sicer je napovedal, da nadomestnih gradenj na poplavno ogroženih območjih, “če bo le imela vlada kakršno koli besedo, ne bo”. Tudi Janša ukrep preselitve podpira, a opozarja, da je treba nadomestne lokacije prioritetno iskati v istem okolju.

Predsednik vlade je napovedal, da kljub sprejemanju sanacijskih ukrepov po poplavah druge reforme ne bodo zastale, ime novega zdravstvenega ministra pa bi moralo biti po njegovih predvidevanjih znano do konca septembra.

Ljudje se bojijo, da bosta vlada in politika nanje, ko se bodo ugasnile kamere, pozabili. “Je njihov strah upravičen?” je vprašal Slak. Golob je zagotovil, da ne. “Lahko zagotovim, da delamo vsak teden sproti in vsak teden hočemo, dal ljudje vidijo rezultate. Če vidite vsak teden nek rezultat, pomeni, da nihče ni pozabil,” je dodal. Ob tem je opozoril, da bo obnova dolga in da se bo politika prej ali slej iz zadeve umaknila in delo prepustila strokovnjakom. Ponovno je poudaril, da ljudje ne bodo pozabljeni in da so ukrepi že v teku, tako za posameznike kot za gospodarstvo.

“Veliko stvari je pomembnih, najpomembnejša pa je pozornost, ki ne bo trajala samo toliko časa, dokler druge stvari ne postanejo bolj aktualne. Ni pa to odvisno samo od vlade in politike, ampak tudi od vas, ki imate kamere,” je komentiral Janša. Meni, da če bodo kamere jeseni vsaj vsak teden spremljale napredek na terenu, da bo tam tudi pozornost politike.

V četrtek zakon potrjuje vlada, en teden kasneje pa bo v parlamentu. Janša je spomnil, da so podprli že prejšnji zakon, čeprav ni bil idealen. “Ko gre zares, se ne gleda vsake besede. Tudi če ne bodo vsi naši predlogi upoštevani, ga bomo podprli, ker gre reševanje situacije v pravo smer.”

COMMENTS

Wordpress (0)