Kaj snujeta Janša in Orban, ki sta bila spet skupaj? – Tokrat v Budimpešti – TOPNEWS.si

Kaj snujeta Janša in Orban, ki sta bila spet skupaj? – Tokrat v Budimpešti

Kaj snujeta Janša in Orban, ki sta bila spet skupaj? – Tokrat v Budimpešti

PM Viktor  Orban se je srečal srečal z nekdanjim  slovenskim  premierjem  in predsednikom stranke SDS Janezom Janšo.

“Pogovori so se nanašali na huda neurja, ki so prizadela Slovenijo, pri blaženju katerih je v preteklih tednih pomagala tudi Madžarska. Govorila sta o globalni politiki, pri čemer sta poudarila pomen miru sredi rusko-ukrajinskega konflikta, ter pregledala naloge, ki jih čakajo evropske konservativne in krščanske stranke pred volitvami v EP leta 2024. Gospod Janša se bo udeležil tudi proslave 20. avgusta in svetovnega prvenstva v atletiki v Budimpešt;” je na Twitterju poročal Zoltan Kovasc na Hrvaškem rojen madžarski nekdanji nogometaš in trener.

 

Medtem ko je slovenski premier, vsaj uradno,  glede vojen v Ukrajini strogo na liniji protiruskih,  pronatovskih  in prozahodnih stališčih,  pa je madžarski premier je že večkrat kritiziral stališča Evropske unije glede vojne v Ukrajini. Tudi   v govoru o  o stanju v državi za letošnje leto je opozoril, da Evropa “drsi v vojno z Rusijo”. “Pravzaprav so posredno že v vojni z Rusijo. Začelo se je s čeladami, zdaj smo pri pošiljanju tankov, na dnevnem redu so bojna letala, kmalu bomo slišali za tako imenovane mirovne enote,” je našteval.

Kljub nasprotovanju evropski politiki do Rusije je Orban poudaril, da je članstvu v zavezništvu Nato za Madžarsko “življenjskega pomena”, vendar pa njegova vlada ne bo poslala orožja v Ukrajino ali prekinila gospodarskih odnosov z Moskvo.

“Če želimo zaščititi Madžarsko in si zagotoviti mirno življenje, imamo eno samo izbiro: ostati zunaj rusko-ukrajinske vojne,” je znova poudaril Orban in izrazil prepričanje, da je to edina moralna izbira. Budimpešta po njegovih besedah Kijevu priznava pravico do samoobrambe, vendar ukrajinskih interesov ne bo postavljala pred madžarske.

“Imamo samo eno izbiro: ostati zunaj rusko-ukrajinske vojne,” pravi Orban.  Madžarska je tudi zaradi svoje geografske lege močno odvisna od uvoza ruskega zemeljskega plina in surove nafte. Rusko energetsko podjetje Rosatom ob tem na podlagi pogodbe iz leta 2014 na Madžarskem gradi tudi jedrsko elektrarno.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa se bo danes na povabilo madžarskega premierja Viktorja Orbana mudil na obisku na Madžarskem. Srečanje bo potekalo v Orbanovi rezidenci v Budimpešti, glavne teme pogovorov pa bodo varnost, obrambna industrija in gospodarska vprašanja, so sporočili iz urada madžarskega premierja.

Obe strani bosta srečanje v Budimpešti po napovedih izkoristili tudi za priprave na naslednje srečanje sveta za strateško sodelovanje med Madžarsko in Turčijo, ki bo potekalo konec leta, je po navedbah madžarske tiskovne agencije MTI dejal Orbanov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi.

Madžarska in Turčija sta sicer še zadnji med 31 članicami zveze Nato, ki še nista ratificirali pristopnih protokolov Švedske za pridružitev severnoatlantskemu zavezništvu. Sicer ni jasno, ali bo tudi to tema pogovorov med tokratnim Erdoganovim obiskom v Budimpešti.

Turški predsednik je na julijskem vrhu Nata v Vilniusu napovedal, da bo Turčija jeseni ratificirala pristopne protokole Švedske, kar je po poročanju madžarskega portala Telex presenetilo politični vrh v Budimpešti. Že naslednji dan po Erdoganovi napovedi je nato madžarski zunanji minister Peter Szijjarto dejal, da je madžarska ratifikacija švedskega vstopa v Nato po turškem umiku blokade “povsem tehnično vprašanje”.

Erdogan se je v Budimpešti nazadnje mudil novembra 2019, v zadnjih letih pa se je večkrat srečal z Orbanom. Madžarski premier se je udeležil tudi inavguracije Erdogana, potem ko je ta na volitvah konec maja prejel nov petletni mandat na položaju predsednika Turčije.

Na obisku na Madžarskem je sicer ta konec tedna tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki se bo po napovedih danes v Budimpešti ločeno srečal tako z Orbanom kot z Erdoganom.

COMMENTS

Wordpress (0)