(VIDEO) Bližnje srečanje posebne vrste : Veliki trije – Golob Janša in Pahor “po naključju trefnili” na terenu v zaselku Struge pred Lučami – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bližnje srečanje posebne vrste : Veliki trije – Golob Janša in Pahor “po naključju trefnili” na terenu v zaselku Struge pred Lučami

(VIDEO) Bližnje srečanje posebne vrste :  Veliki trije  – Golob Janša in Pahor “po naključju trefnili”  na terenu v zaselku Struge pred Lučami

V enem najbolj prizadetih krajev po uničujočih poplavah v Strugah, v občini Luče, kjer je bilo neurje s poplavami in plazovi verjetno najhujše, so danes, kor bi rekli v žargonu “po naključju “trefnili” Janša, Pahor in Golob.  Golob . Golob, ki si je v Zgornji Savinjski dolini ogledal posledice poplav in se sestal z župani najbolj prizadetih občin v Braslovčah, potem se je odpravil v Letuš. kjer se je pogovarjal z domačini. Vladni konvoj  je krenil v Nazaraje, kjer se je srečal z gospodarstveniki nato pa se je, čeprav tega ni bilo v programu  odpravil v Strugo, kjer sta danes pomagala  tudi nekdanji predsednik države Borut Pahor, z Janezom Janšo.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1690052856898891777

Ali je Golob vedel, da sta v Strugah  tudi Janša in Pahor na skupni misiji ni znano, vendar ob  ogledu najbolj porušenih in poškodovanih hiš niso mogli izogniti “naključnemu srečanju, ” kar je bil vsekakor dogodek dneva  za domačine, ki so bili v dvojnem šoku, zaradi poplav in zaradi bližnjega srečanja posebne vrste. Janšo in Pahorja smo po srečanju ekskluzivno ujela naša kamera.

https://twitter.com/myselfAndI2022/status/1690018712835780609

 

Kot je povedal v izjavi za medije, ima država dovolj sredstev za intervencijske ukrepe po ujmah. Za prebivalstvo pa bo vlada kmalu pripravila paket pomoči, je dejal premier.

Golob je dejal, da bodo imeli prioriteto tisti, ki so ostali brez strehe nad glavo. “Moramo biti realni, iti korak po korak, vsak dan posebej, zdaj smo naredili načrt do srede, potem bomo načrtovali naprej, to je edini način, da gremo naprej,” meni premier.

Z župani prizadetih občin se je Golob pogovarjal tudi o težavah pri pridobivanju zemljišč za gradnjo novih stanovanjskih objektih, saj je vodna ujma porušila precej hiš. Po besedah premierja je treba iskati trajne rešitve. Aplikacija Poplave 2023 je pokazala, da so številni ljudje pripravljeni brezplačno oddati svoje nepremičnine ljudem, ki so v stiski.

Golob je izpostavil, da če hočemo graditi hitro, potem ni treba iskati gradbenih parcel, ker so drage, temveč iskati zemljišča, ki so komunalno opremljena, država pa bi potem na ta zemljišča postavila montažne objekte.

“Tokrat smo se srečali s katastrofo neslutenih razsežnosti in samo če bomo skupaj trdo delali, dali vse znanje in tudi vsa sredstva na eno mesto ter se dobro organizirali, potem smo lahko kos tudi tem izzivom in problemom,” je dejal predsednik vlade.

Meni, da nič ne pomaga, če se gospodarska proizvodnja čez mesec dni z novimi stroji zažene, če se v tem času ne uredijo zadeve tako, da se takšna katastrofalna ujma ne bo ponovila čez dva meseca.

Golob verjame, da imamo v Sloveniji znanje, treba pa se je skupaj organizirati. To pa ne bo enostavno in ne hitro, čudežnih rešitev ni, a s trdim delom lahko rešimo vse, je prepričan.

Gospodarski minister Matjaž Han pa je napovedal, da bodo prisluhnili gospodarstvu in si medsebojno pomagali.

Direktor družbe BSH Hišni aparati s sedežem v Nazarjah Boštjan Gorjup je dejal, da je treba držati skupaj, sprejeti pametne rešitve in jih nato znati izpeljati. Verjame, da bodo čim prej začeli s proizvodnjo, ki so jo zaradi ujme morali ustaviti. Treba je zagotoviti varna delovna mesta in urediti potrebno infrastrukturo, da ne bomo spet doživeli takšno ujmo kot prejšnji teden, je poudaril.

Direktor podjetja KLS iz Ljubnega ob Savinji Mirko Strašek pa meni, da bodo večino dela morali opraviti sami. Ujma je KLS povzročila precejšnjo škodo, ki jo podjetje ne bo zmožno samo sanirati, zato pričakuje pomoč države, je še dejal

COMMENTS

Wordpress (0)