(V ŽIVO) Slovesnost pri Ruski kapelici – brez politikov in državnega vrha – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Slovesnost pri Ruski kapelici – brez politikov in državnega vrha

(V ŽIVO) Slovesnost pri Ruski kapelici – brez politikov in državnega vrha

Društvo Slovenija Rusija bo tudi letos organiziralo jubilejno 30. slovesnost pri Ruski kapelici na Vršiču. O tem, da bi se zaradi aktualne geopolitične situacije in še vedno trajajoče ruske agresije nad Ukrajino dogodku odrekli, niso razmišljali,

Pobudo za vsakoletno srečana pod Vršičem je leta 1992 dal vršiški sosed in dolgoletni moralni varuh Ruske kapelice Saša Slavec dal pobudo za oživitev slovensko-ruskih srečanj. Njegova vztrajnost in prizadevnost sta iz leta v leto na Vršič privabljali nove ruske in slovenske obiskovalce z različnih področij javnega življenja in dela. Zasebna pobuda je prerasla v pomembna državna srečanja.

Od l. 1996 Občina Kranjska Gora, Veleposlaništvo Ruske federacije in Društvo Slovenija Rusija zadnji vikend v juliju, na dan sv. Vladimirja, vabijo na Spominsko slovesnost pri Ruski kapelici, ki se je udeleži več kot tisoč ljudi dobre volje in mnogi predstavniki ruskega in slovenskega verskega, kulturnega, političnega, diplomatskega in gospodarskega življenja.

Vrhunec dogajanja je bil leta 2016, ko se je ruski predsednik Vladimir Putin udeležil slovesnosti ob stoti obletnici Ruske kapelice.

Putin je bil v Sloveniji tokrat tretjič. Prvič je bil leta 2001 na zgodovinskem vrhu s tedanjim ameriškim predsednikom Georgeom Bushem na Brdu pri Kranju, drugič pa marca 2011 kot ruski premier.

V Društvu Slovenija Rusija vladnih in državnih predstavnikov tudi letos na slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem niso povabili.

Dogajanje, ki se začne ob 11 .uri  bomo v živo spremljali na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)