“Njegov napad čutim kot pritisk..” – Kdo je Jadranki Rebernik “naredil silo” v dvigalu nacionalke? – TOPNEWS.si

“Njegov napad čutim kot pritisk..” – Kdo je Jadranki Rebernik “naredil silo” v dvigalu nacionalke?

“Njegov napad čutim kot pritisk..” – Kdo je Jadranki Rebernik “naredil silo” v dvigalu nacionalke?

Odgovorna urednica informativnega programa RTV Jadranka Rebernik je včerja pre zasedanjem sveta doživela verbalni napad programskega svetnika RTV Tadeja Trohe. “Njegov napad čutim kot pritisk, saj me je programski svetnik napadel s pozicije moči,” je zapisala v pismu predsedniku programskega sveta Goranu Forbiciju.

Odgovorna urednica informativnega programa RTV Jadranka Rebernik je takoj napisala pismo predsedniku programskega sveta RTV Goranu Forbiciju, saj je bila po njeno tarča verbalnega napada člana programskega sveta Tadeja Trohe. Po javni objavi pisma se je Troha Rebernikovi  na Twitterju  včeraj opravičil, “ker ji ni vrnil prijaznosti“. “Res je, bili ste izjemno prijazni, sam pa nekoliko odrezav – kar je za situacijo, v kateri se je znašla RTV, najbrž bolj avtentična drža. A to ni bistveno. Za to, da vam prijaznosti nisem vrnil, se vam iskreno opravičujem.”

Rebernikova  je  včerajšnji dogodek iz dvigala v stavbi RTV, ko je v njem srečala Troho. Po njenem opisu sta bila oba namenjena na sklicano sejo programskega sveta, ko se je po prijaznem pozdravu ta spravil nanjo z “verbalnim rafalom”, ker naj bi oni, to je vodstvo, “pod mizo sprejemali neke dogovore“. Rebernikova mu je presenečeno odgovorila, da ni sprejemala nobenih dogovorov.
“Na to je s sovražnim tonom odgovoril, da jaz že vem o čem govori in v čem sem sodelovala.” Nato je izstopila v 4. nadstropju, ker je imela še druge obveznosti.

Kot je nato zapisala Rebernikova, je Troha ciljal na kolektivni dogovor med RTV Slovenija in Sindikatom delavcev radiofuzije ter Sindikatom kulturniških in umetniških ustvarjalcev, ki pa mu ni godu, ker je moral sredi poletja na sejo, kot tarčo pa je “našel mene, ki s tem konkretnim sporazumom nimam ničesar“. Njegov napad je Rebernikova občutila kot pritisk, saj jo je programski svetnik napadel s pozicije moči, čeprav napad ni bil z ničimer izzvan. Dogodek je poleg protesta pri programskemu svetu RTV prijavila vodstvu javne hiše in pooblaščenki za preprečevanje mobinga.

Rebernikova je še zapisala, da bi morali vsi v javnem zavodu skrbeti za primerno komunikacijo, tovrstni pritiski pa po njenem potrjujejo napovedi, da ima novi programski svet nalogo izpeljati čistko in pogrom nad tistimi, “ki ne sodijo v njihov krog“. Od predsednika Forbicija je zahtevala, naj člane opozori na spoštljiv dialog in odnos do sodelavcev RTV.

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in sindikat novinarjev pa danes opozarjata, da gre pri kolektivnem dogovoru, ki ga je v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough podpisal s sindikatom delavcev radiodifuzije, za zavajanje delavcev. Nekatere določbe so namreč v nasprotju z obstoječo zakonodajo.

Kot so zapisali, so nekatere določbe v nasprotju z zakonoma, ki urejata delovna razmerja in soupravljanje, zaradi česar jih bo po njihovi oceni nemogoče uveljavljati na sodišču, če bi do tega prišlo.

Kolektivni dogovor zgolj na videz prinaša dodatne pravice za delavce v javnem zavodu, svarijo. V skladu z dogovorom delavca ne bi bilo mogoče premestiti ali mu odrediti druge vrste dela brez njegovega soglasja, brez njegovega soglasja ga ne bi bilo mogoče uvrstiti med presežne delavce, v primeru odpovedi zaradi nesposobnosti pa bi sindikat delavcev radiodifuzije podal mnenje, ki bi ga moral delodajalec upoštevati pri nadaljnjih postopkih.

Dodatno naj bi bila okrepljena vloga tega sindikata pri sprejemanju splošnih predpisov zavoda. Ta bi lahko ustavil sprejemanje vseh splošnih aktov v zavodu, če se sindikat delavcev radiodifuzije ne bi strinjal z njimi. Toda to je v nasprotju z zakonoma o delovnih razmerjih in o RTVS ter statutom zavoda, kar pomeni, da gre za zavajanje delavk in delavcev s pravicami, ki jih njihovi zastopniki nimajo, sta poudarila koordinacija in Sindikat novinarjev Slovenije.

Kolektivni dogovor po njihovem mnenju ne pomeni krepitve vloge sindikata pri varovanju pravic delavcev, ampak bo povzročal nasprotje interesov in zmedo v sedanji ureditvi in stanju socialnega dialoga, svetu delavcev pa otežil soupravljanje. “Uvaja namreč paralelni sistem kolektivnih dogovarjanj in delavskega zastopanja, njegove določbe spreminjajo vlogo in način odločanja v razmerjih med upravo, sindikati in svetom delavcev ter tudi svetom RTVS,” so izpostavili.

Njegova vsebina po njihovi oceni tudi ne sodi med tekoče posle, ki jih lahko Grah Whatmough opravlja v skladu z novelo zakona o RTVS. Poleg tega se del dogovora, ki opredeljuje, katere podatke mora vodstvo zagotavljati sindikatu delavcev radiodifuzije, začne izvajati 1. septembra, veljal pa naj bi dve leti. To prav tako kaže, da dogovor ni del tekočih poslov in je namenjen prihodnjemu vodstvu, so dodali.

Vodstvo po njihovih besedah s tem dogovorom formalizira izključevanje v socialnem dialogu in soupravljanju. Prihodnje vodstvo zavoda pozivajo k reviziji socialnega dialoga v zadnjih dveh letih in sanaciji nepravilnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)