“Most je bil napaden s pomočjo površinskih dronov” – Vir iz ukrajinske varnostne službe SBU potrdil napad na krimski most – TOPNEWS.si

“Most je bil napaden s pomočjo površinskih dronov” – Vir iz ukrajinske varnostne službe SBU potrdil napad na krimski most

“Most je bil napaden s pomočjo površinskih dronov” – Vir iz ukrajinske varnostne službe SBU potrdil napad na krimski most

V današnjem napadu na most, ki povezuje rusko regijo Krasnodar in ukrajinski polotok Krim, sta bili po navedbah ruskih oblasti ubiti dve osebi, ena pa je bila poškodovana. Moskva je za napad že obtožila Kijev, ukrajinsko odgovornost za napad pa je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tudi neimenovan vir iz ukrajinske varnostne službe SBU.

“Most je bil napaden s pomočjo površinskih dronov. Težko je bilo doseči most, a na koncu je bilo to mogoče storiti,” je za RBC-Ukrajina domnevno izjavil neimenovani vir v varnostni službi.

“Današnji napad na krimski most je izvedel režim v Kijevu,” je na družbenih omrežjih zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Proruski predsednik krimskega parlamenta Vladimir Konstantinov pa je napad označil za teroristično dejanje.

Rusija se bo ustrezno odzvala na današnji napad na most, ki polotok Krim povezuje z rusko regijo Krasnodar, je v odzivu na napad napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Napad je označil za terorističen in pozval k strožjim varnostnim ukrepom za zaščito mostu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sinoči je bil most tarča še enega terorističnega napada,” je dejal ruski predsednik in dodal, da čaka na konkretne predloge za izboljšanje varnosti “tega strateško pomembnega objekta”. Napad je označil za teroristično dejanje in z vojaškega vidika “nesmiseln zločin”. Po njegovih besedah se bo Rusija nanj odzvala, rusko ministrstvo za obrambo pa že pripravlja “ustrezne predloge” za to.

Medtem je proruski guverner Krima Sergej Aksjonov turiste na polotoku pozval, naj se domov vrnejo prek okupirane Ukrajine, saj je most, ki je bil tarča današnjega napada, zaprt za cestni promet.

“Prebivalce in goste polotoka prosim, naj se vzdržijo potovanja po krimskem mostu in s ciljem varnosti izberejo alternativno kopensko pot prek novih regij,” je dejal Aksjonov in ljudi opozoril, naj s seboj vzamejo potne liste.

Proruske oblasti v Ukrajini so v luči tega poziva zagotovile, da bo ruska vojska okrepila varnost in skrajšala policijsko uro na zasedenih ozemljih, navaja AFP. Odgovornost Kijeva je za AFP potrdil tudi vir iz ukrajinske varnostne službe SBU, ki je še pojasnil, da je bil most napaden s podvodnimi brezpilotnimi plovili oziroma podvodnimi droni.

V napadu na most sta bila ubita moški in ženska, ki sta bila v avtomobilu, njun otrok pa je bil ranjen, je sporočil ruski preiskovalni odbor. Smrt obeh oseb je potrdil tudi guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Most na polotok Krim medtem ostaja zaprt za cestni promet, po poročanju ruske tiskovne agencije Tass pa je bil znova vzpostavljen železniški promet.

Most na Krim je Rusija zgradila leta 2018 in z njim vzpostavila cestno in železniško povezavo med ruskim ozemljem in polotokom, ki si ga je nezakonito priključila leta 2014. Oktobra lani je bil most začasno zaprt po siloviti eksploziji, za katero je pred kratkim odgovornost posredno prevzela Ukrajina.

Rusija pa je  začasno odstopa od mednarodnega sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine prek Črnega morja, so danes sporočili iz Kremlja in navedli, da odločitev ni povezana z današnjim napadom na krimski most, za katerega je odgovornost prevzela Ukrajina. Dodali so, da je Rusija pripravljena obnoviti sodelovanje, takoj ko bodo izpolnjeni zahtevani pogoji.

“Danes črnomorski sporazum preneha veljati. Kot je dejal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, je bil rok za izpolnitev naših zahtev 17. julij. Žal tisti del sporazuma, ki se nanaša na Rusijo, doslej ni bil uresničen,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova pa je dejala, da je Rusija o odločitvi danes že obvestila Ukrajino, pa tudi Turčijo in Združene narode, ki so julija lani sodelovali pri pogajanjih za sklenitev sporazuma. Peskov je dejal še, da se bo Rusija “nemudoma vrnila k izvajanju sporazuma, ko bodo izpolnjene zahteve,” poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Veljavnost sporazuma se bo sicer iztekla danes opolnoči po istanbulskem času oziroma ob 23. uri po srednjeevropskem. Iz pristanišča v Odesi je medtem v nedeljo izplula še zadnja ladja z žitom.

Po začetku invazije na Ukrajino februarja lani so ruske vojaške ladje blokirale ukrajinska pristanišča v Črnem morju, dokler nista sprti strani julija lani ob posredovanju Turčije in ZN v Istanbulu sklenili sporazuma, ki je ladjam z žitom omogočal varen prehod. Sporazum je odtlej pomagal znižati cene hrane po svetu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že v petek napovedal, da Moskva ne bo podaljšala sporazuma, dokler ne bodo izpolnjeni njeni pogoji. “Želim poudariti, da doslej ni bilo storjeno nič. Prav nič”, je takrat opozoril.

Ti pogoji med drugim vključujejo odpravo ovir za izvoz ruskega žita in gnojil, pa tudi ponovno vzpostavitev ruskega izvoza amonijaka. Moskva je namreč Kijev junija obtožila, da je razstrelil del cevovoda Togliatti-Odesa, ki ga je Rusija pred invazijo na Ukrajino uporabljala za izvoz amonijaka, ključne sestavine umetnih gnojil.

Rusija prav tako dlje časa opozarja, da večina izvoženega ukrajinskega žita pristane v državah z visokim dohodkom, kar je sicer v nasprotju s podatki, ki jih navajajo ZN in Ukrajina.

COMMENTS

Wordpress (0)