Turbo- folk slovenske politike: “Stambolić = Loredan” – Libertarec Tomaž Štih objavil “slovarček desnih vzdevkov za tiste, ki so novi tule” – TOPNEWS.si

Turbo- folk slovenske politike: “Stambolić = Loredan” – Libertarec Tomaž Štih objavil “slovarček desnih vzdevkov za tiste, ki so novi tule”

Turbo- folk slovenske politike: “Stambolić = Loredan” – Libertarec Tomaž Štih  objavil “slovarček desnih vzdevkov za tiste, ki so novi tule”

Libertarec Tomaž Štih, ki že več let živi v Londonu, je je bil slovenski javnosti  znak kot dolgoletni pisec bloga Libertarec. Na Twitterju pogosto precej radikalno, iz daljave – iz varne razdalje-  analizira dogajanje na domači politični sceni preko Twitter profila “libertarec”.
Štih meni, da se je slovenska družba usodno radikalizirala in se razklala po političnem procesu proti Janezu Janši, ki ga seveda podpira hkrati pa biča Svobodo in vlado Roberta Goloba.

Tokrat je na precej izviren način naredil  “slovarček desnih vzdevkov za tiste, ki so novi”. Če pustimo ob strani folkloro obdelave na družbenih omrežjih med  levimi in desnimi troli, mimogrede Štih se podpisuje s polnim imenom in priimkom , Janševo “kletjo” in podporniki Svobode  je  satirična obdelava akterjev aktualne oblastne garniture in dogodkov je najbolj izvirna tista primerjave iz polpretekle zgodovine, ko nekdanjega ministra za zdravje Loredana enači z usodo nekdanjega “botra Slobodana Miloševića Ivana Stamboliča, ki ga Milošević na koncu odstranil – fizično, dobesedno.

 

Štih, ki ga je portal Necenzurirano opisal kot enega “od fanatičnih pristašev SDS-a”, ki so  po zadnjih predsedniških volitvah in porazu slovenskega zeta Donalda Trumpa, zelo ostro kritizirali predsednika ZDA Joa Bidna. Med njimi je prednjačil sam Janša, ki je Bidna primerjal kar s Slobodanom Miloševićem. Štihova tarča pa je bila Alexandria Ocasio Cortez.

Na Twitterju je takrat napadel Alexandrio Ocasio Cortez, ameriško kongresnico in vzhajajočo politično zvezdo Demokratov. Zagrozil ji je, da bo končala kot pokojni romunski diktator Nicolae Ceausescu, ki je bil na božič leta 1989 po hitrem sojenju ustreljen.

Štih je svojo poslovno pot je leta 1996 začel v Ultri, tri leta kasneje pa je odjadral v Nemčijo in Švico. Sicer zase pravi, da ima veliko izkušenj, saj je ustanovil tri podjetja, pet let delal v švicarski finančni industriji (na področju informatike seveda) in zasedel dva direktorska položaja v Sloveniji. Oba v informatiki in oba znotraj KD Group: najprej je bil vodja informatike KD BPD, kasneje pa je bil direktor informatike v KD Skladih, kje je imel štirikrat višjo plačo, kot jo bo imel  ministrskem kabinetu  Janeza Šušteršiča. A ker je menil, da je treba v državi nekaj spremeniti, politična funkcija v kabinetu zanj ni kariera, temveč poslanstvo. Menda naj bi bil povabljen celo v dva kabineta ministrov iz dveh različnih strank, izbral je kabinet finančnega ministra, kjer bo poleg žene Rada Pezdirja Ane Jevšek Pezdir najožji sodelavec ministra Janeza Šuštaršiča. V bistvu se vsi poznajo že od prej, saj so sodelovali v Libertarnem klubu, katerega ustanovitelj je Štih.

V slovensko politiko je namreč  prvič vstopil leta 2011. Takrat je kot član Državljanske liste Gregorja Viranta kandidiral na državnozborskih volitvah in v Grosuplju dobil 1300 glasov. V času druge Janševe vlade je bil član kabineta tedanjega ministra za finance Janeza Šušteršiča.

COMMENTS

Wordpress (0)