(VIDEO) “Mejaši”: “Slovenska vlada je zavezana spoštovati slovenski pravni red, in to velja tudi za policijo” – Robert Golob zavrnil Plenkovića glede kazni za ribiče – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Mejaši”: “Slovenska vlada je zavezana spoštovati slovenski pravni red, in to velja tudi za policijo” – Robert Golob zavrnil Plenkovića glede kazni za ribiče

(VIDEO) “Mejaši”: “Slovenska vlada je zavezana spoštovati slovenski pravni red, in to velja tudi za policijo” – Robert Golob zavrnil Plenkovića glede kazni za ribiče

Hrvaški in slovenski premier Robert Golob in Andrej Plenković sta se v Zagrebu strinjala, da so za reševanje odprtih vprašanj ključni pogovori, ki bodo sčasoma prinesli tudi rešitve. Enako po njunih besedah velja za arbitražo, medtem ko je pri reševanju vprašanja nezakonitih migracij ključen nadzor v državah zunaj EU, predvsem v BiH in Srbiji.

Osrednja tema današnjih pogovorov med voditeljema je bilo poleg nezakonitih migracij in uveljavitve arbitražne razsodbe tudi sodelovanje na področju energetike in gospodarstva. Dotaknila sta se še vprašanja kaznovanja ribičev v Piranskem zalivu.

Golob je na skupni novinarski konferenci napovedal, da bodo vprašanju arbitraže, ki ji je Slovenija neomajno zavezana, pustili čas.

“Arbitražo je treba implementirati in uresničiti, vendar pri tem ni časovnega pritiska. Pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike,” je dejal slovenski premier.

Nespremenjena glede uveljavitve arbitražne razsodbe ostaja tudi pozicija hrvaške vlade. Pri tem je Plenković poudaril, da razumejo pozicijo Slovenije, kjer je državni zbor sprejel arbitražno razsodbo.

Obenem je izpostavil, da se na strokovni ravni pogovarjajo o isti temi iz dveh zornih kotov in poskušajo najti rešitve, “ki bi za Slovenijo morda pomenile izvajanje arbitražnega sporazuma, za Hrvaško pa iskanje druge rešitve”.

Plenković je še dejal, da bi bila dobra gesta prenehanje izdajanja kazni ribičem iz ene in druge države, “da bi iz javnega prostora evakuirali tudi ta zadnji element svojevrstne iritacije”.

Golob je možnost odprave kaznovanja ribičev zavrnil. “Slovenska vlada je zavezana spoštovati slovenski pravni red, in to velja tudi za policijo. Trenutni pravni red je glede tega zelo jasen,” je dejal.

Ko gre za vprašanje nezakonitih migracij, Golob meni, da se mora Evropa pri spopadanju z njimi usmeriti navzven, v sporazume z državami izvora in tranzitnimi državami. Enote evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex so zato potrebne predvsem v Srbiji ter Bosni in Hercegovini.

“Približno polovica nezakonitih migrantov, ki smo jih registrirali letos v Sloveniji, prihaja iz držav, s katerimi imata ti dve državi prosto vizumsko politiko,” je dejal.

Slovenija je v preteklosti sicer zagovarjala napotitev enot Frontexa na mejo med Hrvaško ter BiH, a je Golob danes dejal, da je “morda šlo za slabo razumevanje”. Ob tem je pozdravil prihod šestih svetovalcev Frontexa na Hrvaško, ki bodo delovali na področju vračanja migrantov in varovanja človekovih pravic.

Plenković je medtem izpostavil, da hrvaške meje varuje 6700 policistov. Obenem je izrazil tudi “močno pripravljenost Hrvaške” na to, da bi njeni policisti sodelovali s slovensko policijo tudi v skupnih mejnih patruljah.

V okviru današnjega srečanja sta bila podpisana tudi sporazum o čezmejnem sodelovanju pri nudenju nujne medicinske pomoči in bolnišničnega zdravljenja, ki bo prebivalcem severnega dela hrvaške Istre omogočil dostop do storitev v izolski bolnišnici, ter solidarnostni sporazum o oskrbi s plinom.

Sporazum o oskrbi s plinom, ki sta ga danes podpisala pristojna ministra obeh držav, ureja tehnične, pravne in finančne podlage za izvajanje solidarnostnega mehanizma med državami članicami EU za pomoč pri dobavi plina zaščitenim odjemalcem.

Sporazum bo veljal za obe strani, torej bo lahko Slovenija zaprosila Hrvaško za pomoč in obratno.

Premierja sta govorila tudi o morebitnem sodelovanju Hrvaške pri gradnji nove nuklearke v Krškem (Jek 2) in sodelovanju Slovenije pri nadgradnji terminala za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) na hrvaškem otoku Krk.

Plenković je spomnil na že izraženo pripravljenost Slovenije za vključitev v pobudo za nadgradnjo terminala LNG na Krku, ki bi s povečanjem zmogljivosti postal ena od vstopnih točk za skupno nabavo plina v EU. Obenem bi povečali zmogljivost plinovodnih povezav do meje s Slovenijo in naprej do Avstrije, pri projektu pa bi sodelovala tudi Bavarska.

Golob je sodelovanje na jedrskem področju v zadnjih letih ocenil kot zgledno, verjame pa, da lahko državi najdeta tudi še rešitve za vprašanje ravnanja z radioaktivnimi odpadki.

Priprava na Jek 2 je po Golobovem prepričanju v skupnem interesu obeh držav in gospodarstev. Zainteresirane hrvaške deležnike pa je povabil, naj razmislijo o sodelovanju pri tej veliki investiciji.

Plenković je izrazil načelno pripravljenost Hrvaške na sodelovanje pri nadaljnji rabi jedrske energije, bodo pa informacije o projektu zdaj strokovno preučili in se k vprašanju vrnili na naslednjih medvladnih srečanjih.

Goloba je na njegovem prvem uradnem obisku v Zagrebu poleg ministra za energetiko spremljala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se je sestala s poslanko v hrvaškem parlamentu slovenskega rodu Barbaro Antolić Vupora.

Premier Golob pa se je v Zagrebu sestal še s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem in predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

Z Milanovićem sta si izmenjala poglede na razmere v regiji, kjer si oba želita stabilizacije razmer, z Jandrokovićem pa sta govorila o krepitvi medsosedskih odnosov in sodelovanja.

Srečanje je bilo tretje srečanje aktualnih predsednikov vlad, ki sta se nazadnje sestala konec marca na Brdu pri Kranju.

COMMENTS

Wordpress (0)