“Trenutek resnice. Streznite se!” – Branko Grims in Janševa SDS, po nemirih v Franciji, “svarita pred migranti in levičarji” – TOPNEWS.si

“Trenutek resnice. Streznite se!” – Branko Grims in Janševa SDS, po nemirih v Franciji, “svarita pred migranti in levičarji”

“Trenutek resnice. Streznite se!” – Branko Grims in Janševa SDS, po nemirih v Franciji, “svarita pred migranti in levičarji”

“Trenutek resnice. Streznite se!” je na Twitteerju zapisal Branko Grims, ki je sicer retvital Paula Godinga v katerem je zapisal: “Priseljenci v Nici vzklikajo ‘Fuck France!’ in ‘Tukaj smo samo zaradi blaginje! Za rdeči potni list!’ #FranceRiots #FranceHasFallen #FranceOnFire”. Nasploh so dogodki v Franciji, vsaj sodeč po zapisih tudi predsednika SDS Janeza Janše, bili v fokusu tvitov  SDS-a  na družbenih omrežjih, ki so jih  ob nemirih v Franciji v glavnem izkoristili za kampanjo proti migrantom in proti levici, ki jo poleg NVO-jev  krivijo za dogajanje v Franciji.

Tudi predsednik SDS Janez Janša, ki se je sredi protestov  na konferenci  soboto nagovoril voditelje iranske opozicije na svetovnem vrhu Free Iran 2023 v Parizu, precej pozornosti namenil dogajanju v Franciji. “Pozdrav iz Pariza. Bila kar pestra noč. Francozi pravijo, da so vsaki naslednji protesti bolj nasilni in da bo enkrat zelo počilo, ker so se prebivalci začeli organizirati za obrambo svojih življenj in lastnine. So pa tudi takšni, ki pravijo, da itak zavarovalnice povrnejo škodo,” je na Twitterju poročal Janša.

V Franciji so se razmere po večdnevnih nemirih, do katerih je prišlo po smrti najstnika, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist, v pretežni meri umirile. V ponoči iz torka na sredo po vsej državi aretirala 16 ljudi. Pri tem ni bil poškodovan noben policist, je sporočilo francosko notranje ministrstvo. Spopadi med policijo in izgredniki so se osmo noč nemirov večinoma umirili, so sporočile francoske oblasti.

Policija je po podatkih notranjega ministrstva ponoči po vsej državi aretirala 16 ljudi, od tega sedem v Parizu in okolici. Na vrhuncu nemirov konec minulega tedna je bilo v eni sami noči aretiranih 1300 ljudi.

Od torka do danes je bilo poškodovanih osem stavb, zažgana 202 zabojnika ali druga infrastruktura na ulicah, poleg tega so izgredniki zažgali 159 vozil. Tarča napada so bile štiri policijske postaje, pri čemer pa nihče ni bil poškodovan, poročilo notranjega ministrstva povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Policija ostaja še naprej v pripravljenosti, na ulicah francoskih mest je patruljiralo 45.000 policistov, je še navedlo ministrstvo.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek nakazal, da je vrhunec nemirov mimo, vendar pa je po njegovem mnenju treba ostati “previden”. Napovedal je tudi okrepljeno pomoč mestom, kjer so bile uničene stavbe in javna infrastruktura.

Protesti in nemiri so izbruhnili po smrti 17-letnega najstnika alžirskega porekla, na katerega je minuli torek zvečer med nadzorom prometa v pariškem predmestju Nanterre streljal policist. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Policist je obtožen naklepnega uboja in je v priporu.

https://twitter.com/delinthecity_/status/1675927685938176000

COMMENTS

Wordpress (0)