Šef Wagnerja Prigožin se je vrnil v Rusijo, pravi Lukašenko – TOPNEWS.si

Šef Wagnerja Prigožin se je vrnil v Rusijo, pravi Lukašenko

Šef Wagnerja Prigožin se je vrnil v Rusijo, pravi Lukašenko

Poveljnik ruskih plačancev Jevgenij Prigožin se je vrnil v Rusijo, je dejal beloruski predsednik, kljub mirovnemu sporazumu s Kremljem, po katerem se je Prigožin strinjal, da se preseli v Belorusijo. Kar se tiče Prigožina, je v Sankt Peterburgu. Ni ga na ozemlju Belorusije,” je v četrtek dejal Aleksander Lukašenko . »Kje je Prigožin danes zjutraj? Mogoče je odšel v Moskvo poroča Guardian.

Lukašenko je dejal, da so Wagnerjevi borci nameščeni v svojih taboriščih v vzhodni Ukrajini, ki jo zaseda Rusija, in dodal, da njegova ponudba, da jih gosti v Belorusiji , ostaja. V skladu z dogovorom, ki ga je posredoval Lukašenko, je Prigožin opustil, kot je rekel, “pohod za pravico” na tisoče svojih rekrutov proti Moskvi v zameno za varen prehod v izgnanstvo v Belorusiji. Kazenske obtožbe proti Prigožinu so bile prejšnji teden v okviru sporazuma opuščene.

Lukašenko je dejal, da Vladimir Putin ne bo “izbrisal” Prigožina, ker ruski predsednik ni “zlonameren in maščevalen”, kar namiguje, da je vodja plačancev varen pred varnostnimi službami Kremlja.

Beloruski diktator je dodal, da namerava na prihodnjem srečanju s Putinom razpravljati o prihodnosti Wagnerja. “Ali bo Wagner končal v Belorusiji ali ne in v kakšni količini – to bomo ugotovili v bližnji prihodnosti,” je dejal Lukašenko. 62-letnega Prigožina, nekdanjega kaznjenca, ki je postal najmočnejši plačanec v Rusiji, so nazadnje videli v javnosti 24. junija, ko je zapustil Rostov na Donu, mesto v južni Rusiji, ki so ga njegove čete za kratek čas zasedle.

 

Pojavila so se vprašanja o tem, ali se Prigožin drži pogojev posla. Vojskovodja ni bil fotografiran v Belorusiji, Prigožinovo letalo pa je večkrat letelo med Belorusijo in Moskvo ter Sankt Peterburgom, kar je povzročilo ugibanja o tem, kje se nahaja.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je v odzivu na Lukašenkove komentarje dejal, da Kremelj ni sledil Prigožinovim gibanjem. “Nimamo ne želje ne zmožnosti za to,” je tiskovni predstavnik povedal novinarjem med dnevnim klicem. Peskov je dodal, da dogovor, po katerem se je Prigožin preselil v Belorusijo, “ostaja pomemben”.

Prigožin se je v aplikaciji za sporočanje Telegram v ponedeljek že drugič od njegovega preklicanega upora zahvalil podpornikom v Rusiji. “Danes potrebujemo vašo podporo bolj kot kdaj koli prej,” je dejal in obljubil nove zmage na fronti “v bližnji prihodnosti”.

Dejstvo, da se zdi, da se Prigožin prosto giblje po Rusiji, kaže na to, da še naprej uživa določen vpliv v državi, je dejal nekdanji visoki ruski obrambni uradnik, ki je želel ostati anonimen. »Ni videti, da se Prigožin boji za svoje življenje. Ne obnaša se kot človek na begu,« je dejal nekdanji uradnik.

Ruski državni mediji so v sredo sprožili oster napad na Prigožina v okviru prizadevanj Kremlja, da bi ga diskreditiral v očeh ruske javnosti. Moskva je začela razstavljati Prigožinov korporativni imperij in zaprla nekaj njegovih medijskih sredstev.

Televizijski kanal Rossiya-1 je predvajal, kot je dejal, ekskluzivne posnetke, posnete med racijo varnostne službe FSB na Prigožinovem zasebnem posestvu v Sankt Peterburgu. FSB je sporočil, da je v razkošnem dvorcu našel orožje, zlate palice in omaro, polno lasulj.

Več ruskih kanalov Telegram, ki so blizu varnostnim službam, je predvajalo slike, ki naj bi prikazovale Prigožina z lasuljami in vrsto preoblek.

https://twitter.com/SrorthCrr/status/1676720534795501568

Prokremeljski časopis Izvestia je prav tako objavil posnetek racije, na katerem je v eni od sob prikazano ogromno kladivo z napisom “za uporabo pri pomembnih pogajanjih”. Po dveh neodvisnih javnomnenjskih raziskavah je Prigožinov prekinjeni upor močno zmanjšal njegovo domačo podporo. Kljub prizadevanjem Kremlja, da bi ga diskreditiral, je neka anketa pokazala, da skoraj 30 % Rusov nanj še naprej gleda pozitivno.

Kremelj je po neuspehu milice zatrl simpatizerje Wagnerja v ruski vojski in domnevno pridržal visokega ruskega generala Sergeja Surovikina. 56-letnega Surovikina, vojaškega veterana, ki se je zaradi svoje neusmiljene taktike prijel vzdevek general Armagedon, ni bilo več, odkar se je kratkotrajni upor končal. Po poročanju več medijev naj bi Surovikina zasliševali na nerazkriti lokaciji zaradi njegovih povezav s Prigožinom.

COMMENTS

Wordpress (0)