Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi svoji partnerki Marti Fascina zapusti 100 milijonov evrov – TOPNEWS.si

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi svoji partnerki Marti Fascina zapusti 100 milijonov evrov

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi svoji partnerki Marti Fascina zapusti 100 milijonov evrov

Po smrti nekdanjega italijanskega premierja in medijskega mogotca Silvia Berlusconija, ki je za posledicami levkemije umrl 12. junija, ostaja holding Fininvest trdno v rokah njegove družine. Tako je odločil v oporoki, ki jo je po poročanju italijanskih medijev njegovim dedičem v sredo prebral milanski notar.

Pod okriljem holdinga Fininvest sta med drugim italijanska medijska družba Mediaset in največja založniška hiša v državi Mondadori s številnimi časniki, v njegovi lasti pa je tudi 30-odstotni delež v banki Mediolanum. Podjetja v okviru holdinga s približno 20.000 zaposlenimi ustvarijo za več kot pet milijard evrov prometa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanska tiskovna agencija Ansa, ki je imela vpogled v oporoko, poroča, da je vodenje Fininvesta zapustil svojima najstarejšima otrokoma iz prvega zakona – Marini, ki ostaja predsednica upravnega odbora Fininvesta, in Pieru Silviu, ki je glavni izvršni direktor Mediaseta. V enakem deležu bosta lastnika 53 odstotkov delnic holdinga. Ostale deleže do 61,21 odstotkov delnic Fininvesta je razdelil med svoje tri otroke iz drugega zakona – Barbaro, Eleonoro in Luigija Berlusconija.

V imenu vseh petih otrok je Marina danes sporočila, da njihov oče v oporoki ni nikomur dal izključnega nadzora nad Fininvestom, ki ga je imel sam.

Vrednost premoženja, ki ga je Berlusconi zapustil otrokom, naj bi po ocenah znašala več kot pet milijard evrov, od tega samo delež Fininvesta 3,9 milijarde, navaja Ansa. Ob tem je treba upoštevati še podjetja, ki kotirajo na borzi, nepremičninske družbe in nepremičnine v njegovi lasti, kot so vile in stanovanja, počitniške hiše v Porto Rotondu in Cannesu, jahte, vrednostne papirje, umetniška dela in druge naložbe ter denar. Oporoka, ki jo je lastnoročno napisal na treh straneh, namreč ne vsebuje podrobnosti o vrednosti.

Po sto milijonov evrov v denarju pa je v oporoki zapustil bratu Paolu in svoji zadnji partnerki, 33-letni Marti Fascina, s katero je bil od marca 2020. V njeni lasti naj bi ostal tudi del rezidence v zgodovinski vili San Martino v kraju Arcore.

Med premoženjem sta tudi luksuzna rezidenca na Karibih in vila Certosa na Sardiniji. Po govoricah bi to lahko bila ena od nepremičnin, za katero se otroci manj zanimajo in ki bo v bližnji prihodnosti morda naprodaj. Tako kot tudi nogometni klub Monza, o katerem so se že začeli prvi pogovori z Vaghelisom Marinakisom, grškim podjetnikom, ki je blizu konservativnemu grškemu premierju Kiriakosu Micotakisu, pozneje pa z ameriškimi investicijskimi skladi.

Berlusconi je 30 milijonov evrov zapustil še svojemu prijatelju Marcellu Dell’Utriju, bivšemu senatorju njegove stranke Naprej Italija. Nekaj let je bil sicer v zaporu zaradi vpletenosti z mafijo.

Berlusconi, ki je v starosti 86 let umrl 12. junija za posledicami levkemije, je v pismu, priloženem k oporoki, svojim otrokom še izrazil “veliko ljubezni”. Napisal ga je 19. januarja lani, preden je šel v milansko bolnišnico San Raffaele. “Če se ne vrnem, upoštevajte naslednje,” je še zapisal in navedel zapuščino svojemu bratu, partnerki in Dell’Utriju. Odločitev glede Fininvesta pa je sprejel že oktobra 2006.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)