In ne, ni satira – Iran, ki je bil minuli vikend v fokusu Janeza Janše v Parizu, je pozval Francijo, naj “konča nasilno ravnanje” s protestniki – TOPNEWS.si

In ne, ni satira – Iran, ki je bil minuli vikend v fokusu Janeza Janše v Parizu, je pozval Francijo, naj “konča nasilno ravnanje” s protestniki

In ne, ni satira –  Iran, ki je bil minuli vikend v fokusu Janeza Janše v Parizu,  je  pozval Francijo, naj “konča nasilno ravnanje” s protestniki

Iran je francosko vlado v nedeljo pozval, naj “konča nasilno ravnanje s svojimi ljudmi” po valu nemirov, ki jih je sprožil policijski umor najstnika.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Nasser Kanani je na Twitterju tudi pozval iranske državljane, naj se “vzdržijo nepotrebnih potovanj v Francijo” in tistim, ki so že tam, naročil, naj se izogibajo “konfliktnih območij”, ter opozoril na “negotove in nepredvidljive razmere”.

Francijo je pretresel velik val nasilnih uličnih protestov, ki jih je v torek sprožilo policijsko streljanje na 17-letnika alžirskega porekla, identificiranega le kot Nahel M., v pariškem predmestju Nanterre.

Vlada je napotila na desettisoče pripadnikov varnostnih sil in izvedla na stotine aretacij, medtem ko so izgredniki v več mestih plenili po trgovinah ter zažigali zgradbe in vozila.

Kanani je dejal, da se “od francoske vlade pričakuje, da bo s spoštovanjem načel, ki temeljijo na človeškem dostojanstvu, svobodi govora in pravici državljanov do miroljubnih protestov, naredila konec nasilnemu ravnanju s svojimi ljudmi”.

Nemiri v Franciji so prišli na naslovnice časopisov v islamski republiki, ki so jo lani prizadeli vsedržavni protesti in sprožili veliko zatiranje tega, kar so oblasti označile za “nemire”.

Je pa je očitno Iran v fokusu predsednika opozicijske SDS Janeza Janše, ki je v soboto nagovoril voditelje iranske opozicije na svetovnem vrhu Free Iran 2023 v Parizu v Franciji.  Spremembe v Iranu so po oceni Janše neizogibne.

Povedal je, da je ključnega pomena svetu pokazati, da Iran ima možnost izbrati demokracijo. Poudaril je svojo podporo vodji Nacionalnega sveta odpora Irana Maryam Rajavi in pozval svetovne vlade, naj uvedejo sankcije proti iranskemu režimu. Vrha se je udeležilo več kot 500 zakonodajalcev, nekdanjih predsednikov, premierjev, ministrov in vladnih uradnikov iz ZDA, Evrope in Bližnjega vzhoda, nekateri, med drugim tudi Janez Janša, pa so prisotne tudi nagovorili.

“V čast mi je bilo govoriti na svetovnem vrhu #FreeIran 2023 skupaj z 48. podpredsednikom #ZDA @Mike_Pence in najpogumnejšo žensko na svetu @Maryam_Rajavi,” je po nagovoru na Twitterju zapisal Janša.

COMMENTS

Wordpress (0)