Kdo bo vodil Levico Asta Vrečko, Luka Mesec ali Matej T. Vatovec? – Koalicijski partnerji na čelu s premierjem Robertom Golobom za zdaj molčijo – TOPNEWS.si

Kdo bo vodil Levico Asta Vrečko, Luka Mesec ali Matej T. Vatovec? – Koalicijski partnerji na čelu s premierjem Robertom Golobom za zdaj molčijo

Kdo bo vodil Levico Asta Vrečko, Luka Mesec ali Matej T. Vatovec? – Koalicijski partnerji na čelu s premierjem Robertom Golobom za zdaj molčijo

Levico v teh dneh čaka odločitev o njenem vodstvu, ki ga bo po konstituiranju volil svet stranke. Ob rezultatih volilnega kongresa je namreč koordinator Luka Mesec napovedal, da bo dal na mizo vprašanje, ali naj še vodi stranko. Med možnimi kandidati se neuradno omenja tudi šefa poslancev Mateja T. Vatovca in ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Na volitvah v novi svet stranke, ki so jih v Levici začeli na kongresu v začetku junija in zaključili v sredini meseca, je namreč od 25 voljenih članov mandat dobilo 15 iz tako imenovanega levega krila stranke, ki ga v javnosti predstavlja poslanec Miha Kordiš.

Prav slednji je na volitvah v svet stranke dobil največ glasov, Mesec se je po številu glasov uvrstil šele na četrto mesto. Dosedanji koordinator, ki je pred kongresom suvereno napovedoval kandidaturo za še zadnji mandat na čelu stranke, ki jo vodi vse od njenega nastanka, je tako ob omenjenih rezultatih kot edino korektno ocenil, da članom sveta stranke ponudi, da stranke ne vodi več. Kot je ob tem dejal, v rezultatih nedavnega volilnega kongresa namreč vidi določeno nezaupnico.

Nova sestava stranke se mora sicer skladno s statutom konstituirati in izvoliti člane izvršnega odbora, koordinatorja stranke in njegovega namestnika najkasneje 21 dni po razglasitvi rezultatov.

V tem času so se sicer v Levici zavili v molk. Med kandidati za morebitnega novega koordinatorja pa se neuradno omenja vodjo poslancev Mateja Tašnerja Vatovca ter dosedanjo namestnico koordinatorja in ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki naj bi bila kompromisna predloga, sprejemljiva za obe struji stranke.

Medtem Kordiš kot predstavnik levega krila, kritičnega do aktualnega vodenja stranke, naj ne bi bil v igri za vodenje stranke v naslednjem dvoletnem mandatu. Sam se je sicer za zdaj novinarskim vprašanjem, ali se bo podal v kandidaturo za koordinatorja stranke, izogibal z odgovorom, da morajo biti vsi nadaljnji koraki v stranki stvar političnega dogovora.

Ob pestrem notranjem dogajanju v stranki, ki je po lanskih parlamentarnih volitvah prvič stopila v vlado, pa se postavlja tudi vprašanje, kaj bi morebitna menjava na čelu Levice pomenila za njen položaj v vladi, pa tudi za samo dinamiko vladne koalicije. Kordiš sicer zatrjuje, da nihče v stranki ni problematiziral koalicijskega sodelovanja Levice. Koalicijski partnerji na čelu s premierjem Robertom Golobom pa za zdaj molčijo, saj da znotrajstrankarskega dogajanja v drugih strankah ne komentirajo.

COMMENTS

Wordpress (0)