Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns je bil nedavno v Kijevu – TOPNEWS.si

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns je bil nedavno v Kijevu

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns je bil nedavno v Kijevu

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns je bil nedavno v Kijevu, kjer se je srečal z ukrajinskimi obveščevalci in predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je v petek za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil neimenovan ameriški uradnik. Med obiskom naj bi Burns potrdil zavezanost ZDA izmenjavi obveščevalnih podatkov z Ukrajino.

Burns je odpotoval v Ukrajino, kot to redno počne od začetka ruske agresije, je po navedbah ameriškega časnika Washington Post, ki je prvi poročal o obisku, dejal uradnik. Ukrajinska stran naj bi mu predstavila načrte protiofenzive in načrte za začetek pogajanj o prekinitvi ognja do konca leta.

Ni jasno, kdaj točno se je obisk zgodil, vendar pa naj bi ga direktor Cie opravil junija in še pred uporom zasebne najemniške vojske Wagner v Rusiji minuli konec tedna.

ZDA trdijo, da v Wagnerjev upor niso bile vpletene, kar naj bi Burns tudi povedal vodji ruske zunanje obveščevalne službe SVR Sergeju Nariškinu, s katerim je bil po dogajanju v Rusiji prejšnjo soboto v stiku.

ZDA so medtem ta teden napovedale, da bodo Ukrajini poslale še za 500 milijonov dolarjev orožja za obrambo proti ruskim silam. Dodatna pomoč vključuje oklepna vozila, opremo za odstranjevanje min in strelivo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)