“V Parizu gorijo policijske postaje, uničene šole, grosistični ropi trgovin in tržnic – Trenutne razmere v Franciji so bolj državni udar kot tisto, kar smo prejšnji teden videli z Wagnerjem v Rusiji – TOPNEWS.si

“V Parizu gorijo policijske postaje, uničene šole, grosistični ropi trgovin in tržnic – Trenutne razmere v Franciji so bolj državni udar kot tisto, kar smo prejšnji teden videli z Wagnerjem v Rusiji

“V Parizu gorijo policijske postaje, uničene šole,  grosistični ropi trgovin in tržnic – Trenutne razmere v Franciji so bolj državni udar kot tisto, kar smo prejšnji teden videli z Wagnerjem v Rusiji

Francosko tožilstvo je danes policista, ki je v torek med prometno kontrolo iz neposredne bližine ustrelil in ubil 17-letnika, obtožilo umora. Shodi v več francoskih mestih se nadaljujejo. V pariškem predmestju Nanterre so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti, v predmestju Clamart pa bo v veljavo stopila policijska ura.

https://twitter.com/SpriterTeam/status/1674532744657862656

V Franciji trenutno vlada popolna anarhija, razmere so hujše kot leta 2005, zavlada kaos. V Parizu gore policijske postaje, uničene šole, plenjenje na vsakem koraku, trenutno več kot 70 velikih požarov, če ne štejemo avtomobilov, smetnjakov in vsega ostalega .Poleg Pariza se s protestniki bori še na desetine drugih velikih mest, vpletene so tudi posebne enote, francoske oblasti so sporočile, da niso prve, ki so popuščale in da se bodo spopadle z vsem, kar se dogaja.

https://twitter.com/SpriterTeam/status/1674553270084198402

https://twitter.com/Sprinter99880/status/1674532744657862656

https://twitter.com/SpriterTeam/status/1674441111333478400

Policist, ki je v Nanterru ustrelil 17-letnika, je bil obtožen uboja in je trenutno v priporu. Oblasti kljub njegovi aretaciji, pričakujejo, da se bodo protesti nadaljevali. V luči tega so v pariškem predmestju Clamart uvedle policijsko uro, ki bo v veljavi do ponedeljka, in sicer med 21. in 6. uro po lokalnem času.

Francija pa  je z današnjim dnem ustavila ves javni prevoz po vsej državi, saj je bilo po vsej državi napotenih 40.000 zveznih in lokalnih policistov v upanju, da bodo zadušili proteste in nemire po vsej državi, ki trajajo že skoraj 2 dni, zaradi strelske smrti 17-letni najstnik, ki je poskušal z avtomobilom pobegniti pred policijo; izgredniki so sinoči začeli ciljati na številne vladne zgradbe, vključno z mestnimi hišami, šolami in policijskimi postajami, pri čemer je bilo do zdaj aretiranih najmanj 170 izgrednikov, medtem ko je bilo vsaj sinoči ranjenih najmanj 180 policistov.

Po poročanju francoske televizije BFMTV bo od 21. ure po lokalnem času v Parizu in širši regiji ustavljen avtobusni in tramvajski prevoz. Odločitev je sprejela voditeljica pariške regije Valerie Pecresse, ki meni, da je bila ta potrebna za zaščito uporabnikov javnega prevoza. “Naše prometno omrežje ne bo tarča nasilnežev in huliganov,” je še dodala. Javni prevoz bo danes omejen tudi v mestu Lille, kjer tramvaji in avtobusi ne bodo smeli voziti od 20. ure dalje, poroča britanski BBC.

Medtem ko so nemiri v Franciji skoraj vsakodnevni, če ne tedenski pojav, so se ti nemiri nenavadno hitro razširili po državi in ​​izjemno hitro ušli izpod nadzora, zato bo francoska vlada poskušala to “zatreti” čim hitreje.

Policija je doslej med izgredi, ki so se iz pariškega predmestja Nanterre, kjer je bil najstnik ustreljen, razširili tudi v druga mesta, pridržala najmanj 180 ljudi. Notranji minister Gerald Darmanin je naznanil, da bo danes na ulicah okoli 40.000 policistov. Francoski mediji pa poročajo, da so v stanju pripravljenosti tudi tri elitne policijske enote.

Današnjega shoda v predmestju Nanterre se je udeležilo več kot 6000 ljudi, vključno z mamo ustreljenega najstnika. Med policijo in nekaterimi protestniki so že izbruhnili spopadi. Protestniki so na policiste metali kamne, ti pa so odgovorili s solzivcem. Na fotografijah, ki so zaokrožile po spletu, pa je videti tudi goreča in prevrnjena vozila.

Francoska premierka Elisabeth Borne je danes ponovno pozvala k miru po vsej Franciji. “Uničevanje lastne soseske ne bo rešilo ničesar,” je dodala. Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je trenutno v Bruslju, pa je po poročanju televizije BFMTV v tesnem stiku s premierko in naj bi “pozorno spremljal razmere v Franciji”.

Na najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M., je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med prometno kontrolo. Kljub pomoči reševalnih služb je umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Policija je sprva domnevala, da je najstnik namenoma zapeljal proti policistom, da bi jih poškodoval in da je zato policist streljal nanj. Vendar pa videoposnetek, objavljen na spletu, ki ga je preverila francoska tiskovna agencija AFP, pripoveduje drugačno zgodbo. Na njem je videti dva policista med ustavljanjem vozila. Eden od njiju skozi okno usmeri orožje v voznika in zdi se, da strelja iz neposredne bližine, ko ta poskuša odpeljati stran.

Kot so mnogi poudarili, za razliko od Združenih držav in Nemčije, Francija ni zvezna republika, zato nimajo “zvezne policije”, toda Francija ima tudi nacionalno žandarmerijo, ki doslej še ni bila aktivirana in je nacionalni organ kazenskega pregona v okviru francoskih oboroženih sil.

COMMENTS

Wordpress (0)