“Obžalujemo, da smo bili prisiljeni udariti na RFAF in da so bili piloti ubiti” – Prigožin pravi, da upor ni bil uperjen proti Putinu – TOPNEWS.si

“Obžalujemo, da smo bili prisiljeni udariti na RFAF in da so bili piloti ubiti” – Prigožin pravi, da upor ni bil uperjen proti Putinu

“Obžalujemo, da smo bili prisiljeni udariti na RFAF in da so bili piloti ubiti” – Prigožin pravi, da upor ni bil uperjen proti Putinu

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes nastopil v prvem video nagovoru, potem ko je vodja zasebne najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin v noči na soboto sprožil upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu, a ga kasneje prekinil. V njem je nagovoril mladinski forum, imenovan Inženirji prihodnosti, in pohvalil podjetja za “stabilno delovanje”.

Podjetja je Putin za “stabilno delovanje” državne industrije pohvalil v luči “hudih zunanjih izzivov”, njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP. Ni sicer jasno, kdaj in kje je ruski predsednik posnel nagovor. Domnevnega dogovora, po katerem je Prigožin prekinil svoj upor in pohod proti Moskvi, pri tem ni omenil.

Nagovor je bil sicer poln domoljubne retorike. Putin je pohvalil “mlade, izkušene strokovnjake in kolektive” v ruskih podjetjih, rekoč da so dosegli rast proizvodnje v najpomembnejših sektorjih za državo – tako civilnih kot vojaških, navaja britanski BBC.

Forum, ki ga je nagovoril, sicer poteka v mestu Tula južno od Moskve, ki je tradicionalno središče ruske proizvodnje orožja.

V zadnjih mesecih je Prigožin ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova večkrat obtožil, da sta kriva za neuspehe Rusije v Ukrajini in smrt na tisoče ruskih vojakov. Po mesecih napetosti je v noči na soboto sprožil upor. Putin je upornike, ki so z juga Rusije krenili na pot proti Moskvi, obtožil izdaje.

Ko so bili pripadniki Wagnerja od Moskve oddaljeni približno 200 kilometrov, je tiskovna služba beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka sporočila, da je ta prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod. Zatem je tudi Prigožin sporočil, da se njegove sile vračajo v baze, češ da si ne želijo prelivanja krvi. Enako so kasneje sporočili iz Kremlja, kjer so zagotovili, da Wagnerjevih vojakov ne bodo kazensko preganjali, Prigožinu pa naj bi dovolili odhod v Belorusijo. Tisti pripadniki Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, naj bi imeli tudi možnost priključitve redni vojski.

Ruska tiskovna agencija Tass je medtem danes poročala, da Prigožina še vedno preiskujejo zaradi poskusa organiziranja oboroženega upora. Agencija se je pri tem sklicevala na vir na ruskem državnem tožilstvu.

Namen upora ruske zasebne najemniške vojske Wagner je bil preprečiti njeno uničenje in ne strmoglavljenje vlade, je danes v svojem prvem zvočnem sporočilu, odkar je konec tedna preklical upor, izjavil vodja skupine Jevgenij Prigožin. Ob tem je še dodal, da je pohod na Moskvo pokazal zelo resne varnostne težave v Rusiji.

Prigožin je v 11-minutnem zvočnem posnetku upor Wagnerja označil za protest, s katerim je skupina želela pozvati k odgovornosti ruske uradnike, ki “so s svojimi neprofesionalnimi dejanji zagrešili ogromno število napak”, njegove besede povzema britanski BBC.

Prvi mož Wagnerja je poudaril, da je njegova skupina med pohodom prevzela nadzor nad vso vojaško infrastrukturo na poti, vključno z letalskimi bazami, in opozoril, da je pohod pokazal zelo resne varnostne težave v Rusiji. Obžaloval je, da je Wagner streljal na ruske letalske sile in dodal, da so se obrnili s pohoda proti Moskvi, da ne bi prelili krvi ruskih vojakov.

Sile Wagnerja naj bi sicer uživale podporo v mestih, skozi katera so napredovali v času upora. “V mestih so nas civilisti pričakali z ruskimi zastavami in simboli Wagnerja. Vsi so bili veseli, ko smo šli skozi,” je dodal.

Prav tako pa je potrdil, da mu je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko ponudil možnosti za nadaljnje delovanje skupine Wagner, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih mesecih je Prigožin ruske oblasti in vojaško poveljstvo, zlasti obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba vojske Valerija Gerasimova, večkrat obtožil za neuspehe Rusije v Ukrajini. Po mesecih napetosti je v noči na soboto sprožil upor, ruski predsednik Vladimir Putin pa je upornike, ki so z juga Rusije krenili na pot proti Moskvi, obtožil izdaje.

Ko so bili pripadniki Wagnerja od Moskve oddaljeni približno 200 kilometrov, je tiskovna služba beloruskega predsednika sporočila, da je ta prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod. Zatem je tudi Prigožin sporočil, da se njegove sile vračajo v baze, češ da si ne želijo prelivanja krvi. Enako so kasneje sporočili iz Kremlja, kjer so zagotovili, da Wagnerjevih vojakov ne bodo kazensko preganjali, Prigožinu pa naj bi dovolili odhod v Belorusijo. Tisti pripadniki Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, naj bi imeli tudi možnost priključitve redni vojski.

COMMENTS

Wordpress (0)