Dan, ko si je večina politikov na Zahodu želela in potihoma stiskala palce za Putina, ki je v epizodi s Prigožinom uprizoril kaotični scenarij in povzročil pravo nočno moro Zahodu zaradi arzenala nuklearnega orožja in nadzora nad njim – TOPNEWS.si

Dan, ko si je večina politikov na Zahodu želela in potihoma stiskala palce za Putina, ki je v epizodi s Prigožinom uprizoril kaotični scenarij in povzročil pravo nočno moro Zahodu zaradi arzenala nuklearnega orožja in nadzora nad njim

Dan, ko si je večina politikov na Zahodu želela in potihoma stiskala palce za Putina, ki je v epizodi s Prigožinom uprizoril kaotični scenarij in povzročil pravo nočno moro Zahodu zaradi arzenala nuklearnega orožja in nadzora nad njim

Potem ko je Rusijo in svet v soboto pretresel sicer kratkotrajen upor najemniške vojske Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, gre danes pričakovati umirjanje napetosti. Prigožin je namreč po posredovanju beloruskega predsednika svoje sile umaknil. Predvidoma bo o razmerah v Rusiji danes govoril tudi slovenski svet za nacionalno varnost.

Iz Kremlja so v soboto zvečer sporočili, da Wagnerjevcev kljub oboroženemu pohodu proti Moskvi ne bodo preganjali, Prigožin pa da bo odšel v Belorusijo. Po epizodi s Prigožinom je tudi konec nočne more predvsem kritikov Rusije in Putina, ki so si vsaj za en dan želeli oziroma potihoma držali palce, da Putin ostane na oblasti in da nuklearne kapacitete Rusije ostanejo pod nadzorom regularne ruske vojske.

Če je bila epizoda z uporom Wagnerjevcev vsaj v delu, ko gre za domnevni poskus mini državnega udara, dogovorjena ali zaigrana je vsekakor uspela, saj si nihče, vsaj potihoma ni želel , da bi se nepredvidljivi Prigožin in njegove sile dokopale do nuklearnih arzenalov. Zato tudi zelo zadržane izjave politikov na Zahodu, ki so v glavnem ostale pri tem , da gre za notranjo “zadevo Rusije”. Vsekakor se lahko strinjamo s tistimi analitiki, ki pravijo , da je Putin, ki je Zahodu ponudil možni scenarij  kaotičnega in apokaliptičnega razpleta in razpada, po včerajšnjih dogodkih močnejši in še bolj trdno v sedlu.

Ne glede na to, kakšen je pravi scenarij v ozadju upora skupine Wagner, je Putin dal lekcijo Zahodu, ki si je  želel prevrat in kaos v Rusiji, ki bi imel predvidljive posledice za cel svet, saj si ni mogoče zamisliti, kaj bi pomenilo, če bi nadzor na nuklearnim arzenalom prišel v roke nepredvidljivih in avanturističnih posameznikov. Tisti, ki so si do včeraj želeli kaos in razpad Rusije ter umik Putina z oblasti pa je dal misliti, kaj to pravzaprav pomeni.

Danes bo predvidoma o tem več znanega, so se pa Prigožinovi vojaki pozno zvečer skupaj z njim že umaknili iz Rostova na Donu, kjer so v soboto zavzeli poveljstvo ruskih sil.

Kot je v soboto zvečer povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov, so se z Wagnerjem pogodili, da ne bi prišlo do prelivanja krvi. “Najvišji cilj je bil preprečitev prelivanja krvi, notranjih konfliktov in spopadov z nepredvidljivimi posledicami,” je pojasnil.

Obenem pa je Peskov zatrdil, da sobotno dogajanje ne bo “v ničemer” vplivalo na ruske operacije v Ukrajini. Dodal je tudi, da ruski predsednik Vladimir Putin ohranja zaupanje v obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki je bil sicer osrednja tarča Prigožinovega upora.

COMMENTS

Wordpress (0)