“Rdeči alarm”na desni: Maša za domovino brez predsednice Pirc Musarjeve, Roberta Goloba in Urške Klakočar – TOPNEWS.si

“Rdeči alarm”na desni: Maša za domovino brez predsednice Pirc Musarjeve, Roberta Goloba in Urške Klakočar

“Rdeči alarm”na desni: Maša za domovino brez predsednice Pirc Musarjeve, Roberta Goloba in Urške Klakočar

V sredo, 21. junija 2023, ob 18.30 bodo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani slovenski škofje darovali sveto mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti. Sveto mašo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, pridigal pa bo novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje.

V nasprotju s prejšnjimi leti, ki so sovpadala z mandatom vlade Janeza Janše in mandatom bivšega predsednika republike Boruta Pahorja, letos na sveti maši za domovino ne bo najvišjih državnih predstavnikov, je včeraj poročal častnik Delo.

https://twitter.com/Delo/status/1669205592236228609

Letos bo torej obred minil brez vidnih predstavnikov oblasti. Predsednice Nataše Pirc Musar, predsednika vlade Roberta Goloba in predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič letos ne bo v ljubljansko stolno cerkev. Predsednica Nataša Pirc Musar se je opravičila zavoljo poti na sedež Sveta Evrope.

Odločitev državnega vrha so napadli v tedniku Demokracija, ki ga vidijo kot “rdeči alarm”. “Po Čebinah, vračanju kipa Tita, ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve itd. je letošnja načrtovana neudeležba državnega vrha na sveti maši za domovino še en zaskrbljujoči znak, kam nas pelje moralni kompas vladajoče garniture. Ali je nekdo veren ali ne, je njegova zasebna stvar. Neudeležba na tradicionalnem dogodku pa pomeni dvojni alarm.

V prvi vrsti gre za zapostavljanje pomena judovsko-krščanske tradicije, ki je poleg antičnega izročila eden od dveh ključnih stebrov civilizacije, ki ji pripadamo. Drugo pa je morda še bolj zaskrbljujoče – gre za zapostavljanje domovine kot takšne. Maša za domovino ima namreč močno domoljubno, državniško in diplomatsko noto”, tako Demokracija .

https://twitter.com/Medeja_7/status/1669264447876087808

https://twitter.com/PeterMaek3/status/1669209171638493185

Maša za domovino je poseben, slovenski dogodek, podobno je, na primer, tudi na Hrvaškem in v Avstriji. Druge države poznajo druge oblike podobnih dogodkov, ki se lahko izvajajo ob takih ali drugačnih priložnostih,« pa je za Delo pojasnil mednarodni politolog s FDV dr. Boštjan Udovič.

Sicer pa odnosi med cerkvijo in državo,  vsaj ko gre za najvišjo raven,  niso slabi.  Tako je decembra lani papež Frančišek v Vatikanu v zasebno avdienco sprejel slovenskega premierja Roberta Goloba. Kot so takrat sporočili s Svetega sedeža, sta sogovornika izpostavila dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter izrazila željo po nadaljevanju sodelovanja.

Prvo sveto mašo za domovino je daroval tedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar 26. junija 1991. Preden je nadškof Šuštar v imenu Slovenske pokrajinske škofovske konference (SPŠK) odšel na praznovanje slovesne razglasitve samostojne Slovenije, torej 26. junija 1991, je v ljubljanski stolnici ob somaševanju mnogih duhovnikov daroval sveto mašo za domovino. Zelo pomenljive so njegove besede v homiliji, ki jo je začel z besedami iz Psalma: »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji; če Gospod ne varuje mesta, zaman bedijo stražarji« (Ps 127).

 

COMMENTS

Wordpress (0)