(VIDEO) Robert Golob, Tanja Fajon in Nataša Pirc Musar nagovorili javnost po nedavni vrnitvi slovenske diplomatske ekipe iz New Yorka. – TOPNEWS.si

(VIDEO) Robert Golob, Tanja Fajon in Nataša Pirc Musar nagovorili javnost po nedavni vrnitvi slovenske diplomatske ekipe iz New Yorka.

(VIDEO) Robert Golob, Tanja Fajon in Nataša Pirc Musar nagovorili javnost po nedavni vrnitvi slovenske diplomatske ekipe iz New Yorka.

Izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN je uspeh celotne države, je danes na skupni novinarski konferenci s predsednico republike Natašo Pirc Musar in zunanjo ministrico Tanjo Fajon dejal premier Robert Golob. Prepričljiv rezultat kaže, da je Slovenija končno spet prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču, je poudaril.

Prav priznanje, da nas je podprl cel svet, ker verjame v našo miroljubno, solidarno in tvorno zunanjo politiko, potrjuje, da lahko Slovenija kot majhna članica ZN brez skritih interesov prispeva k temu, da bo svet boljši, je dejal Golob. Dodal je, da je bila s tem Slovenija prepoznana kot država, ki pomaga probleme reševati, ne pa kot nekdo, ki jih ustvarja.

Po besedah premierja je izvolitev za nestalno članico tudi velika odgovornost. Sam verjame v nadaljevanje dobrih pobud Slovenije, med drugim na področju okoljske politike ter iskanju poti do miru v Ukrajini in povojni obnovi te države. “Če smo v lanskem letu dosegli to, da se je naš glas slišal in upošteval v Bruslju, bomo v prihodnjem letu poskrbeli, da se bo naš glas slišal in upošteval v New Yorku in po vsem svetu,” je še dejal.

Tako Golob kot Fajon in Pirc Musar so se zahvalili vsem, ki so sodelovali pri projektu kandidature, in poudarili pomen enotnosti v politiki. “Na tem projektu smo pokazali, da se to da in da je tako prav,” je dejala Pirc Musar in poudarila, da je sama pripravljena z vsem znanjem in energijo pomagati slovenski diplomaciji pri opravljanju mandata v VS ZN. Izpostavila je tudi pomen nadaljevanja strateških projektov iz vlade v vlado.

“To je izjemno priznanje, izjemno zaupanje, ki smo ga dobili,” pa je dejala Fajon. Dodala je, da si ni nihče predstavljal, da lahko Slovenija dobi toliko glasov, kar po njeni oceni kaže na to, da Slovenija uživa zaupanje tudi s strani držav, s katerimi doslej ni imela tesnih partnerskih odnosov. Izvolitev za nestalno članico VS ZN je tudi odlična priložnost za slovensko gospodarsko, kulturno in znanstveno diplomacijo, je izpostavila.

Ob tem je napovedala, da bodo na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) poleti ustanovili koordinacijsko ekipo in sestavili načrt delovanja Slovenije kot nestalne članice VS ZN. Kot je še povedala, si bo Slovenija prizadevala zagotoviti mir in stabilnost v Evropi ter zagotoviti varnost in dostojanstvo ljudem.

Po besedah ministrice Slovenija nima bremen iz preteklosti, zato jo na mednarodnem parketu vidijo kot močnega povezovalca, ki bo znal združevati različne interese. Ob tem je izpostavila tudi potrebo po reformi VS ZN. Z Rusijo bo treba najti način pogovora in sodelovanja, brez dialoga ni možno reševati svetovnih izzivov, je poudarila.

Med temami, ki jih bo Slovenija posebej naslavljala, je Fajon med drugim izpostavila človekove pravice, humanitarno in razvojno pomoč, vodno diplomacijo, boj proti podnebnim spremembam, preprečevanje konfliktov, predvsem pa gradnjo zaupanja. Po njenih besedah bo Slovenija tudi prva vez v VS ZN za urejanje razmer na Zahodnem Balkanu in glas majhnih držav, ki so močno odrinjene na rob in večkrat ne sodelujejo pri odločanju o svetovnih izzivih, čeprav jih je v ZN več kot sto.

Slovenija je bila v Generalni skupščini ZN v New Yorku minuli torek s 153 glasovi podpore v prvem krogu glasovanja izvoljena za nestalno članico VS ZN za obdobje 2024-2025. V boju za sedež iz vzhodnoevropske skupine je premagala Belorusijo, za katero je glasovalo 38 držav.

Novinarsko konferenco predsednice republike Nataše Pirc Musar, predsednika vlade Roberta Goloba ter zunanje ministrice Tanje Fajon po izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN smo  prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)