(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič po posvetu o prihodnosti starejših in upokojencev na katerem sta nastopila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič po posvetu o prihodnosti starejših in upokojencev na katerem sta nastopila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob

(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič po posvetu o prihodnosti starejših in upokojencev na katerem sta nastopila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob

V DZ je danes  potekal posvet Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev, ki  ki se je odvijal  na pobudo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, na njem pa so razpravljali o aktualni problematiki in predvidenih reformah oz. spremembah za izboljšanje položaja starejših in upokojencev, udeležila pa sta ga tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob.

Pobudnica za organizacijo posveta Klakočar Zupančič je uvodoma dejala, da je treba zaznati težave starejših in izvesti pomembne spremembe v zdravstvenem in pokojninskem sistemu, pri čemer je treba preveriti možnosti za bolj fleksibilen trg dela. Prav tako bi bilo treba po njeni oceni izvajati predupokojitvene aktivnosti, da bi bilo tretje življenjsko obdobje bolj kakovostno.

Po koncu posveta pa je v izjavi za medije poudarila, da so predstavniki ministrstev pazljivo poslušali sodelujoče in si zapisovali njihove predloge. Izrazila je prepričanje, da posvet, na katerem so govorili o zelo pomembni problematiki, ne bo ostal samo pri besedah, ampak bodo sledila konkretna dejanja. Pri tem je ponovila besede predstavnika Združenja občin Slovenije Vladimirja Prebiliča, ki je tekom razprave poudaril, da starost ni bolezen, ampak privilegij.

Premier Robert Golob je na posvetu o prihodnosti starejših poudaril, da je treba starejšim omogočiti, da ostanejo aktivni. Ker dolgoživa družba zahteva tudi soočanje z boleznimi starejših, je treba temu prilagoditi zdravstveni in socialni sistem. Vlada pa nenazadnje vpeljuje ukrepe za nadzor cen hrane, kar bo koristilo tudi starejšim, je dodal.

“Začeti se mora zniževanje cen hrane, ker so razlogi za njihovo rast odpravljeni. Ne bomo dovolili, da bi posamezni členi v verigi kovali dobičke na račun stiske ljudi,” je opozoril na današnjem posvetu Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev, organiziranem na pobudo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič.

Poudaril je pomen dostopa do zdravstvenih storitev v vseh življenjskih obdobjih. Če naj bo zdravstvo kakovostno in dostopno še posebej za starejše, ga je treba po njegovih besedah temeljito spremeniti. Z zakonom o digitalizaciji zdravstva in s spremembami glede zdravstvene blagajne se vzpostavlja enoten skupen temelj, da bomo k vsem zdravstvenim storitvam pristopili z enega mesta in na enoten način, je pojasnil.

Starejše vidi kot zelo koristen del družbe, zato jim je treba omogočiti, da ostanejo aktivni. “Ko se človek upokoji, še zdaleč ni rekel zadnje besede glede vrednosti, ki jo lahko daje družbi. Ravno obratno, takrat lahko mogoče prispeva celo več. In to moramo nasloviti na pravi način,” je pozval.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je medtem pozvala k pripravi dobrega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo poudaril močno javno mrežo storitev. Poleg tega je pozvala k okrepitvi zdravstvenega sistema in k njegovi vrnitvi na raven iz časov, ko so nam ga vsi zavidali. Želi si poenotenja odločevalcev pri temah, ki so strateškega pomena za starejše. V prihodnost po njenem prepričanju vodi skupno delo pri strateških temah, te pa niso “niti leve niti desne”.

 Izjava Urške Klakočar Zupančič, po posvetu v DZ-ju, , ki je bil predvajan ki je bil predvajan v živo na parlamentarnem programu TV Slovenija – TV SLO 3 in na spletnem portalu Državnega zbora.”Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev.

 

Stranka Gibanje Svoboda (GS) je danes tudi formalno ustanovila seniorsko organizacijo stranke Gibanje Svoboda Seniorji. Za predsednika so izvolili poslanca Bojana Čebelo, ki med prioritetami izpostavlja medgeneracijsko sodelovanje. Predsednik stranke Robert Golob je izpostavil, da z ustanovitvijo platforme dajejo glas in avtonomijo starejšim.

Novoizvoljeni predsednik seniorske organizacije Gibanje Svoboda Seniorji je v izjavi za medije po današnjem ustanovitvenem kongresu izpostavil pomen medgeneracijskega sodelovanja.

“Mislim, da smo edini, ki smo problem starostnikov naslovili tako s stališča mladih kot starih. To politiko bomo gojili tudi v prihodnje. Medgeneracijsko sodelovanje je neizbežno, skrb drug za drugega je naša prva prioriteta,” je poudaril Čebela. Zagotovil je, da imajo člani platforme izkušnje, ki jih bodo uspešno implementirali v program, tega pa bodo oblikovali in predstavili v prihodnjih dneh.

Zagotovil je tudi, da bo platforma pri oblikovanju politik popolnoma avtonomna, glede morebitnega sodelovanja s stranko DeSUS pa je odgovoril, da so odprti “za vsako konstruktivno sodelovanje”, razen s tistimi, “ki v vrste upokojencev sejejo nemir, nezaupanje in pa sovraštvo.”

Na vprašanje, ali to pomeni, da sodelovanja z ljudsko iniciativo Glas upokojencev, ki jo vodi Pavel Rupar, ne bo, pa je odgovoril, da “ni nič izključeno, če se situacija spremeni in se spozna, da ta pot ni prava”.

“Z ustanovitvijo platforme Gibanja Svoboda Seniorji dajemo avtonomijo in glas vsem starejšim znotraj Gibanja Svoboda, zato da vse izzive starajoče družbe naslovimo primarno skozi njih,” pa je poudaril predsednik stranke Robert Golob. Premier se nadeja tvornega sodelovanja s seniorsko organizacijo, “da bomo dobili čim več konstruktivnih predlogov in idej, kako izboljšati položaj starejših v naši družbi”.

Golob je poudaril, da je pred nami zelo pomembno obdobje, ko se bodo usklajevala zdravstvena in pokojninska reforma ter zakon o dolgotrajni oskrbi, zaradi teh treh izjemno pomembnih vprašanj, ki prihajajo v naslednjih mesecih, pa je toliko bolj pomembno, da je znotraj stranke oblikovana skupina, ki bo imela ideje in konkretne odgovore na ta vprašanja. “Želimo, da so starejši aktivno vključeni pri oblikovanju vsebin, ki se njih najbolj tičejo,” je izpostavil.

Če želimo kot družba biti uspešni, se moramo vsi skupaj zavezovati spoštljivemu dialogu, je dodal premier. “Kdor tega preprostega dejstva ne zna ali ne more sprejeti, se ne more prodajati, kot da želi ljudem dobro,” je poudaril.

Po Golobovih besedah je skrb za starejšo generacijo ves čas prisotna v delovanju vlade. “To kažejo vsi rezultati in tudi zaupanje ljudi,” je izpostavil.

Izpostavil je še, da so v stranki Gibanje Svoboda odprti za povezovanje s tistimi, ki živijo enake vrednote. To velja tudi za morebitno sodelovanje s stranko DeSUS. Pogovori z DeSUS, kot je dejal, so bili nekaj časa intenzivni, v nekem trenutku pa so se v Gibanju Svoboda odločili, da je boljše, da gredo po samostojni poti.

Iniciativa Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober sta danes v zakonodajni postopek vložila predlog zakona za izredno zvišanje pokojnin. V mesecu dni so zbrali 10.278 podpisov, so predstavniki organizacij povedali na današnji novinarski konferenci pred DZ.

Gre za za predlog, po katerem bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme.

Za financiranje interventnega zakona bi po izračunih društva 1. oktober potrebovali 690 milijonov evrov, je dejal podpredsednik društva Igor Črnoga. Črnoga meni, da bi sredstva morali zagotoviti iz državnega proračuna za leto 2023. Prav tako bi po njihovem mnenju sredstva lahko pridobili z zmanjšanjem sredstev nevladnim organizacijam in iz programa borčevskih pokojnin, ki jih prejemajo potomci borcev.

Podpise volivcev za vložitev predloga zakona za izredno zvišanje pokojnin v parlamentarni postopek so v iniciativi Glas upokojencev začeli zbirati aprila. Čeprav se šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov izteče 22. junija, so v iniciativi zbiranje že prekinili, saj so že zbrali dovolj podpisov. Za vložitev predloga zakona v DZ namreč potrebujejo 5000 podpisov.

Vodja iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je danes pozdravil današnjo ustanovitev seniorsko organizacijo stranke Gibanje Svoboda, “če bodo karkoli lahko naredili, kar do sedaj niso, če se bodo malo večkrat spomnili na težko življenje upokojencev”. Dodal je, da društvo inštitut 1. oktober ne tekmuje za glasove upokojencev, temveč se z levico in desnico bori za višje pokojnine.

COMMENTS

Wordpress (0)