(VIDEO) “Jaz sem nedolžen človek…” – Donald Trump potem, ko je posebni zvezni tožilec Jack Smith proti njemu vložil obtožnico v preiskavi zaupnih dokumentov – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Jaz sem nedolžen človek…” – Donald Trump potem, ko je posebni zvezni tožilec Jack Smith proti njemu vložil obtožnico v preiskavi zaupnih dokumentov

(VIDEO) “Jaz sem nedolžen človek…” – Donald Trump potem, ko je posebni zvezni tožilec Jack Smith  proti njemu vložil obtožnico v preiskavi zaupnih dokumentov

Posebni zvezni tožilec Jack Smith je po poročanju ameriških medijev vložil obtožnico proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v povezavi s tajnimi dokumenti, ki jih je po izteku mandata leta 2021 odnesel iz Bele hiše na Florido.

Obtožnica je zapečatena, pravosodno ministrstvo ZDA pa novice ni takoj komentiralo. Novico je sicer potrdil sam Trump, ki je sporočil, da je “nedolžen človek”.

Jaz sem nedolžen človek. Bidnova administracija je povsem koruptivna. To je vmešavanje v volitve in nadaljevanje največjega lova na čarovnice vseh časov. Naj bo Amerika ponovno velika!!!, ” je Trump izjavil na Twitterju.

Joe Biden je dejal: “Nikoli, niti enkrat, nisem predlagal, kaj bi moralo ali česa ne bi moralo storiti ministrstvo za pravosodje v zvezi z vložitvijo ali nevložitvijo obtožbe. Iskren sem.”

Televizija NBC poroča, da se mora Trump oglasiti na zveznem sodišču v Miamiju, kjer bo aretiran in se bo soočil z obtožnico, ki bi naj zajemala sedem točk.

To je prva zvezna obtožnica proti bivšemu predsedniku v zgodovini ZDA, Trumpa pa kazensko preganjajo že na državnem sodišču v New Yorku.

Smith še pripravlja zvezno obtožnico zaradi Trumpovih poskusov razveljavitve izida predsedniških volitev 2020 in napada na kongres. Državna tožilka v Georgii pa pripravlja podobno obtožnico na državni ravni.

 

Tam Trumpa v prihodnje čaka obtožnica zaradi spodnašanja volitev, če jo bo tamkajšnja velika porota potrdila. Preiskava v tem primeru se nadaljuje, Smith pa je glede dokumentov prepričan, da ima dovolj dokazov za uspeh.

Pravosodno ministrstvo ZDA s kazenskim pregonom Trumpa skuša dokazati, da v ZDA ni nihče nad zakonom. Trump in njegovi privrženci to prikazujejo kot politični pregon demokratske vlade Joeja Bidna, ki pa se v primer ne vpleta.

Na novinarski konferenci z britanskim premierjem Rishijem Sunakom so ga znova vprašali za komentar morebitne kazenske ovadbe Trumpa in ponovil je, da se nikoli ni vpletal v delo pravosodnega ministrstva in se tudi ne bo.

Kazenska ovadba je posledica večmesečne preiskave Smitha, ki ga je imenoval pravosodni minister Merrick Garland, o tem, ali je Trump kršil zakon, ko je na svojem posestvu Mar-a-Lago v Palm Beachu hranil več sto tajnih dokumentov, ki jih je odnesel iz Bele hiše, in ali je Trump oviral prizadevanja vlade, da bi te dokumente dobila nazaj.

Tožilci so povedali, da je Trump po odhodu iz Bele hiše v Mar-a-Lago odnesel približno 300 zaupnih dokumentov, vključno z okoli 100, ki jih je FBI zasegel avgusta lani med hišno preiskavo.

Kazenski pregoni Trumpu za zdaj politično koristijo, saj ga njegovi volivci ne zapuščajo, ampak ga imajo celo še raje. V anketah med republikanskimi predsedniškimi kandidati za volitve 2024 krepko vodi, vsaka novica okrog pregona pa mu pomaga zbrati nove milijone dolarjev.

Trump bi lahko celo zmagal na volitvah iz zapora, ker mu ustava tega ne preprečuje.

Trump je vztrajal, da je imel pravico obdržati zaupne dokumente, ko je zapustil Belo hišo, in trdi, da je z njih umaknil oznako tajnosti. Ministrstvo za pravosodje je navedlo, da so se Trump in njegovi odvetniki večkrat uprli prizadevanjem Nacionalnega arhiva, da bi dokumente dobil nazaj.

Po večmesečnem prerekanju so Trumpovi predstavniki januarja 2022 vrnili 15 škatel dokumentacije, vključno s približno 184 dokumenti, na katerih so bile po navedbah uradnikov oznake tajnih podatkov.

Preiskovalci FBI in pravosodnega ministrstva so maja 2022 izdali sodni poziv za tajne dokumente, ki so ostali v Trumpovi lasti. Toda tudi potem ko je Trumpov odvetnik predložil tri ducate zapisov in zatrdil, da je bila opravljena skrbna preiskava premoženja, so bili preiskovalci na podlagi informacij zaupnih sodelavcev v Mar-a-Lagu prepričani, da lažejo.

Avgusta lani so agenti FBI opravili hišno preiskavo in našli 33 škatel z dokumenti, med katerimi so bili tudi zaupni. Nekateri celo tako zaupni, da jih preiskovalci niso smeli obravnavati, dokler niso dobili ustreznih pooblastil.

Zaradi zaupnih dokumentov so preiskovali tudi Trumpovega podpredsednika Mika Pencea, vendar je ta dokumente takoj vrnil in preiskava se je končala. Podobno so dokumente našli tudi pri Bidnu iz časov, ko je bil podpredsednik ZDA. Tudi Biden jih je vrnil Nacionalnemu arhivu, vendar ta preiskava še ni končana.

Trumpovi odvetniki se že dogovarjajo s tajno službo ZDA, tožilci in sodiščem glede logističnih vprašanj okrog Trumpovega soočenja z obtožnico na zveznem sodišču v Miamiju na Floridi. Formalno bo aretiran v torek, 13. junija.

COMMENTS

Wordpress (0)