Erdogan obljubil, da bo spoštoval vrednote sekularne republike in zagovarjal človekove pravice – TOPNEWS.si

Erdogan obljubil, da bo spoštoval vrednote sekularne republike in zagovarjal človekove pravice

Erdogan obljubil, da bo spoštoval vrednote sekularne republike in zagovarjal človekove pravice

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v parlamentu v Ankari zaprisegel za tretji petletni predsedniški mandat. V zaprisegi, ki so jo z aplavzom pospremili poslanci njegove vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je obljubil, da bo spoštoval vrednote sekularne republike in zagovarjal človekove pravice.

Opozicijski poslanci v znak protesta ob Erdoganovi zaprisegi niso vstali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Opozicija 69-letnemu predsedniku očita avtoritarne težnje in nepošteno volilno kampanjo. Erdogan je v svojem inavguracijskem govoru te kritike zavrnil kot obrekovanje.

Erdoganu, ki je z 52,2 odstotka glasov zmagal v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev, je mandat podelil Devlet Bahceli, ki vodi njegovo zavezniško nacionalistično stranko MHP in je vršilec dolžnosti predsednika parlamenta. Slovesnosti je sledila salva iz 101 pištole.

Predsednik je zatem obiskal mavzolej ustanovitelja sodobne turške republike Mustafe Kemala Atatürka in se udeležil slovesnosti ob odprtju predsedniške palače. “Obljubljam, da si bom z vsemi močmi prizadeval za zaščito slave turške republike in povečanje njenega ugleda v svetu,” je Erdogan dejal na slovesnosti v predsedniški palači, ki so se je udeležili predstavniki skoraj 80 držav in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Po koncertu in islamskih molitvah je Erdogan priredil državniško večerjo, ki se je je po poročanju turških medijev udeležilo kakih 5000 ljudi.

Kasneje, previdoma še danes, naj bi Erdogan predstavil svoj kabinet. Turški mediji ugibajo, da bi lahko v njem sodelovali njegovi nekdanji pomočniki, kot je nekdanji gospodarstvenik in nekdanji finančni minister Mehmet Simsek.

Po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu naj bi bilo na Erdoganovi inavguracijski slovesnosti več kot 30 voditeljev držav in predsednikov vlad, med njimi tudi iz Južne Afrike, Venezuele, Pakistana in Libije. Svoje predstavnike sta poslali tudi Rusija in Kitajska.

Današnje inavguracije se je udeležil tudi generalni sekretar Nata Stoltenberg. Med svojim dvodnevnim obiskom se namerava sestati z Erdoganom in ga vnovič pozvati k ratifikaciji pristopnega protokola Švedske za članstvo v Natu.

Erdogan je sicer v minulih mesecih večkrat izrazil zadržke do članstva Švedske v Natu, češ da Stockholm daje zatočišče posameznikom, ki jih Ankara povezuje s poskusom državnega udara leta 2016 in desetletja trajajočim kurdskim bojem za neodvisnost.

COMMENTS

Wordpress (0)