Slovenski HSE načrtuje 800 MW sončne energije do leta 2030 – TOPNEWS.si

Slovenski HSE načrtuje 800 MW sončne energije do leta 2030

Slovenski HSE načrtuje 800 MW sončne energije do leta 2030

Slovenski državni Holding Slovenske elektrarne ima male sončne elektrarne s skupno močjo pod 10 MW, vendar si do konca desetletja prizadeva za 800 MW več. Komunala pripravlja tudi dokumentacijo za plavajočo fotovoltaiko.

HSE pravi, da je kot največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v državi gonilo zelenega prehoda Slovenije v brezogljično družbo. Skupina pod vladnim nadzorom je šla dlje in izpostavila sončno energijo kot prednostno nalogo v svoji strategiji.

Večina fotonapetostnih enot je bila zgrajena samo z notranjim strokovnim znanjem

V svojem portfelju je le osem sončnih elektrarn: Dravograd, OCV2, Zlatoličje, Gimnazija Velenje, Formin, Hubelj, Prapretno in Brežice. HSE je zapisal, da ima v zadnjem 49-odstotni delež. Objekti s skupno močjo skoraj 10 MW so lani proizvedli 5,7 GWh. Enakovredno je 529.000 litrov dizelskega goriva, je dodalo podjetje v izjavi.

Podjetje je sončno energijo izpostavilo kot prednostno nalogo v svoji strategiji

Omenjena količina energije bi lahko poganjala električni avtomobil za 25,7 milijona kilometrov ali zadovoljila potrebe 1350 slovenskih gospodinjstev, navajajo v HSE. Izgradnjo večine sončnih elektrarn so v podjetju v celoti pripisali notranjemu strokovnemu znanju. HSE je tudi upravljavec edine preostale elektrarne na premog v državi.

»Do leta 2030 želimo zgraditi 800 MW novih fotovoltaičnih elektrarn, nadaljujemo pa tudi s pripravo dokumentacije za izgradnjo plavajočih sončnih elektrarn,« je povedal direktor Tomaž Štokelj .

Predstavniki HSE na obisku na Portugalskem

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je z delegacijo, v kateri so bili tudi predstavniki HSE, zaključil današnji obisk na Portugalskem, kjer so raziskovali aplikacije tehnologije obnovljivih virov energije, vključno z zelenim vodikom in lebdečo fotovoltaiko.

Po podatkih Mednarodne agencije za obnovljivo energijo je imela Slovenija konec lanskega leta 1,88 GW skupne zelene električne energije, od tega 632 MW sončne energije.

COMMENTS

Wordpress (0)