Vodja ruske obveščevalne službe general Andrej Averjanov izbran za zamenjavo Prigožina v Wagnerjevih operacijah v Afriki – TOPNEWS.si

Vodja ruske obveščevalne službe general Andrej Averjanov izbran za zamenjavo Prigožina v Wagnerjevih operacijah v Afriki

Vodja ruske obveščevalne službe general Andrej Averjanov izbran za zamenjavo Prigožina v Wagnerjevih operacijah v Afriki

Na pokopališču v Sankt Peterburgu so pokopali vodjo ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ki je prejšnji teden umrl v strmoglavljenju letala, je danes sporočila medijska služba Wagnerja in dodala, da je pogreb potekal v zasebnem krogu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Slovo od Jevgenija Viktoroviča je potekalo v zaprtem krogu. Tisti, ki se želijo posloviti, lahko obiščejo pokopališče Porohovsko,” so še zapisali v izjavi in pojasnili, da je bil pogreb zaprt za javnost.

Nekateri analitiki menijo, da bi lahko grob Prigožina sedaj postal romarski kraj za tisoče njegovih privržencev.

Prigožin je prejšnjo sredo umrl v letalski nesreči, ko je letalo z desetimi osebami na krovu strmoglavilo med letom iz Moskve v Sankt Peterburg. Umrlo je vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil med njimi tudi Prigožin, so ruski preiskovalci s pomočjo genske analize potrdili v nedeljo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden izrekel sožalje preminulim v strmoglavljenju letala in dogodek označil za tragedijo. Prigožina pa je opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake. V Kremlju so kmalu zatem zavrnili govorice, da naj bi ruske oblasti odredile Prigožinov umor.

Kremelj je danes sporočil, da se Putin ne bo udeležil pogreba. “Predsednikova prisotnost ni predvidena,” je na vprašanje novinarjev odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “O pogrebu nimamo informacij. Odločitve v zvezi s tem bodo sprejeli družinski člani in prijatelji pokojnega,” je še dodal.

Nekateri ruski mediji so medtem poročali, da je danes v Sankt Petersburgu potekala tudi pogrebna slovesnost za Valerija Čekalova, dolgoletnega Prigožinovega prijatelja in vodje logistike skupine Wagner, ki je bil prav tako med umrlimi v letalski nesreči..

General Averjanov prevzema posle Wagnerja v Afriki. Averjanov je bil v ruski  vojaški službi GRU zadolžen za posebne operacije poroča Fox New. Averyanov je bil viden na srečanju afriškim voditeljem v Sankt Peterburgu med rusko-afriškim vrhom prejšnji mesec – kar je privedlo do mnenja, da je vodjo ruske obveščevalne službe Vladimir Putin pripravil, da prevzame Wagnerjevo dejavnost na celini po Prigožinovi smrti.

 

Od strmoglavljenja zasebnega letala so se povečala ugibanja o prevzemu poveljnika GRU na to vlogo, ki je ključnega pomena za rusko gospodarstvo.

Kanali na spletnem mestu družbenih medijev Telegram, povezani z Wagnerjem, so trdili, da je bila uvedba del “operacije premestitve”, ki jo je načrtoval Kremelj, da bi izrinil Prigožinove entitete v Afriki in jih nadomestil z zasebnim podjetjem, ki ga nadzoruje GRU generala Averjanova.

Geeral . Andrej Averjanov je izbran za vodenje operacij skupine Wagnerjevih plačancev v Afriki po smrti Jevgenija Prigožina.

Averjanov trenutno služi kot vodja tajnih ofenzivnih operacij v ruski vojaški obveščevalni službi in je bil obtožen ukazovanja atentatov na ruske disidente. Zdaj ima nalogo vzdrževati Wagnerjevo delovanje v Afriki po smrti njihovega arhitekta, poroča The Wall Street Journal.

Averjanov se je julija srečal z afriškimi voditelji med rusko-afriškim vrhom. Vrh je bil tudi prvi Prigožinov javni nastop po njegovem kratkem uporu proti režimu ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ko je prejšnji teden strmoglavilo Prigožinovo zasebno letalo, je Wagner poleg vodje izgubil več članov svojega vrha. Na krovu sta bila tudi Prigožinov drugi poveljnik Dmitrij Utkin in Wagnerjev nevojaški vodja logistike Valerij Čekalov.

COMMENTS

Wordpress (0)