(V ŽIVO) Na Brdu pri Kranju danes prvi predsedničin forum, namenjen področju zdravstva, na katerem pa očitno ne bo Jenullovih – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na Brdu pri Kranju danes prvi predsedničin forum, namenjen področju zdravstva, na katerem pa očitno ne bo Jenullovih

(V ŽIVO) Na Brdu pri Kranju danes prvi predsedničin forum, namenjen področju zdravstva, na katerem pa očitno ne bo Jenullovih

Na Brdu pri Kranju bo danes  prvi predsedničin forum, namenjen področju zdravstva, udeležence bo nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar, sodeloval bo tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.  Kot so zapisali na uradni spletni strani urada predsednice države je  “področje zdravstva je eno temeljnih strateških področij, ki mu bo predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar v tem letu posvetila posebno pozornost. Slovenija potrebuje celovito zdravstveno reformo, ki mora biti plod strpnega dialoga tako s stroko kot tudi s civilno družbo, v iskanju dobrih rešitev za vse”.

“Kot prispevek k javni razpravi o prihodnosti zdravstva v Sloveniji bo predsednica organizirala prvi Predsedničin forum, namenjen področju zdravstva, ki bo potekal v torek, 23. maja 2023, ob 10. uri na Gradu Brdo (Predoslje 38, Kranj).

Poleg ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, dr. med., bodo na forumu sodelovali ugledni strokovnjaki s področja zdravstva, politike ter predstavniki civilne družbe, ki bodo skupaj razpravljali o aktualnih temah na področju zdravstva in predlagali rešitve za izboljšanje stanja.

Predsedničini forumi bodo sicer potekali skozi celoten mandat in bodo povezani s strateško pomembnimi temami za prihodnost Slovenije. Na področjih, ki jih je skorajda nemogoče urediti v enem mandatu, moramo poiskati družbeno in nacionalno soglasje. Dobro zastavljeno politiko in projekte je treba po mnenju predsednice nadaljevati ne glede na to, katera politična opcija je na oblasti”.

Program-Prvi-predsednicin-forum-23-5-2023

Program foruma je razdeljen na tri glavne tematske sklope, ki bodo namenjeni demografski sliki, učinkoviti organizaciji in upravljanju ter racionalizaciji za večjo učinkovitost.

Profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti Mitja Čok in Petra Došenović Bonča boste govorila o izdatkih za zdravstvo v Sloveniji z vidika javnih financ ter kolektivnem in zasebnem financiranju zdravstvenih storitev. Predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete Alojz Ihan bo spregovoril o tem, kaj javnost pričakuje in kaj (lahko) dobi od javnega zdravstva. O zmogljivosti zdravstvene dejavnosti bo govoril strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen, o tveganjih za zdravstveni sistem in družbo pa bo spregovorila generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Mlakar.

V iniciativi Glas ljudstva so včeraj na novinarski konferenci izrazili presenečenje, ker niso prejeli vabila na torkov prvi forum predsednice Pirc Musar. Na forumu bi si tudi v iniciativi želeli predstaviti svoja stališča in predloge ukrepov, je poudaril predstavnik iniciative Jaša Jenull.

Trditve, da iniciativa Glas ljudstva ni vabljena in ne bo mogla razpravljati na torkovem prvem predsedničinem forumu, na katerem bodo govorili o zdravstvu, ne držijo, so poudarili v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar.
Na forum je vabljenih več kot 60 aktivnih poslušalcev, ki bodo lahko razpravljali o predstavljenih izhodiščih, so dodali.

Med vabljenimi so trije predstavniki iniciative Glas ljudstva – Dušan Keber, Brigita Skela Savič in Nevenka Lekše, ki pa se je že predhodno opravičila, so za pojasnili v uradu predsednice. Dušan Keber je včeraj na tiskovni konferenci dejal, da se foruma ne bo udeležil.

Sicer pa je namen foruma konstruktivno povezovanje, delitve in konflikti ne prinašajo kakovostnega zdravstvenega sistema,” so včeraj po tiskovni konferenci  Civilne iniciative Glas ljudstva s

Prvi predsedničin forum, namenjen področju zdravstva, udeležence bo nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar, sodeloval bo tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Dogodek bomo prenašali v živo na Topews.si in Youtube kanalu Toptv.si ob 9:30

COMMENTS

Wordpress (0)