Janša ruši Fajonovo in podredno tudi kandidaturo za VS ZN z razkritjem, da kandidiramo na “izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in Natu” – TOPNEWS.si

Janša ruši Fajonovo in podredno tudi kandidaturo za VS ZN z razkritjem, da kandidiramo na “izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in Natu”

Janša ruši Fajonovo in podredno tudi kandidaturo za VS ZN z razkritjem, da kandidiramo na “izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in Natu”

Opozicijski prvak Janez Janša je danes na Twitterju ostro napadel vlado in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, kako vodi kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov. Meni, da bi morala, če Slovenija ne bo dobila sedeža v tekmi z Belorusijo, odstopiti ne le ministrica Fajonova, ampak vsa vlada.

Slovenija je vložila kandidaturo za članico VS UN na izrecno prošnjo amriških in evropskih zaveznikov v EU in NATO. Ki nudijo slovenski diplomaciji vsestransko pomoč pri zagotavljanju podpore v Generalni skupščini OZN,” je med drugim zapisal Janša.

Janša je ob tem izpostavil intervju zunanje ministrice Tanje Fajon, za Svet24, kjer je komentirala očitke Belorusije in zatrdila, da “Slovenija ni nikogaršnja marioneta” ter da je kandidatura izključno slovenska in ne od kogarkoli drugega. Po njenih besedah v Varnostnem svetu ZN “ne bomo zgolj zagotavljali spoštovanja mednarodnega prava in svetovne ureditve, temveč tudi multilateralizem in sodelovanje, človekove pravice in dialog”.

“Konkurenca Sloveniji je Belorusija. Že leto dni resolucije OZN z obsodbo Ruske agresije na Ukrajino in beloruske kolaboracije s Putinom pri glasovanju dosežejo tudi preko 140 glasov. Beloruski tabor pa zbere 5 do 7 glasov proti. Slovenija za izvolitev potrebuje 129 glasov. Kar v bistvu pomeni, da bo sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki, ki so nas prosili za kandidaturo.

Zaradi odkritih proruskih stališč obeh predlagateljev aktualne PRS Nataše Pirc Musar, Kučana in Türka. ki de facto usmerjata tudi vlado RS , kar tuji diplomati pri nas težko spregledajo.

Zaradi odkritega spogledovanja s totalitarizmom Putinovega tipa, ki se kaže v čaščenju diktatorja, enopartijskega režima in ukinjanju Dneva spomina na žrtve tega režima.

Skrbijo informacije, da potekajo pogovori o možnem nadomestilu za Slovenijo. Da nas v VS OZN lahko nadomesti celo država, ki ni še niti članica EU, pa ji zavezniki bolj zaupajo kot neokomunistični vladi v Ljubljani.

Upamo, da do te katastrofalne blamaže ne pride. Če pa se to zgodi, pričakujemo takojšen odstop ne samo Tanje Fajon a, ampak celotne
vlade RS,” je še zapisal Janša.

Na Janševo kritiko se je – prav tako prek Twitterja – že odzvala ministrica Fajon. Zapisala je: “Stranka SDS je za škodovanje državi in zrušitev vlade pripravljena narediti prav vse. Tudi povzročati škodo pri naši kandidaturi za Varnostni svet ZN. Slovenija je odlična država za članico VS. In za članstvo bomo trdo delali do konca. Ker si ga zaslužimo.”

 

Ministrica Fajon je sicer glede možnosti za slovenski uspeh “zmerna optimistka”. Pred dnevi je na razpravi na državnozborskem odboru za zunanjo politiko ocenila, da je “kampanja Slovenijo dobesedno postavila nazaj na svetovni zemljevid” in poudarila, da je kandidatura “nacionalni projekt”. “Če bomo uspeli, bomo nanj lahko vsi ponosni,” je dejala.

https://twitter.com/MZEZ_RS/status/1660657468739821569

Slovenija se v kampanji predstavlja kot država, ki ji je pomembno spoštovanje človekovih pravic, pa tudi boj proti podnebnim spremembam, ki so bile tema pogovorov na aprilski mednarodni konferenci Dan Afrike.

COMMENTS

Wordpress (0)