Iranski predsednik zamenjal dolgoletnega vodjo državne varnosti – TOPNEWS.si

Iranski predsednik zamenjal dolgoletnega vodjo državne varnosti

Iranski predsednik zamenjal dolgoletnega vodjo državne varnosti

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes za sekretarja vrhovnega sveta za nacionalno varnost imenoval generala Iranske revolucionarne garde (IRGC) Alija Akbarja Ahmadiana. S tem je zamenjal Alija Šamkhanija, nekdanjega obrambnega ministra, ki je bil v veliki meri zaslužen za umiritev dolgoletnih napetosti med Iranom in nekaterimi sosedami.

“Ali Akbar Ahmadian je bil z odlokom predsednika imenovan za sekretarja vrhovnega sveta za nacionalno varnost,” je danes sporočil urad iranskega predsednika.

Svet za nacionalno varnost je najvišji varnostni organ v državi. Poroča neposredno iranskemu vrhovnemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju, ta pa ima zadnjo besedo pri vseh pomembnih političnih odločitvah.

General Ahmadian je bil pred imenovanjem na novo pozicijo vodja strateškega centra IRGC, poveljnik pomorskih sil in načelnik združenega štaba IRGC. Leta 2007 pa so ga ZDA uvrstile na njihovo črno listo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nadomestil je 67-letnega Alija Šamkhanija, nekdanjega obrambnega ministra in poveljnika revolucionarne garde, ki je bil v veliki meri zaslužen za umiritev dolgoletnih napetosti med Iranom in nekaterimi zalivskimi državami.

Šamkhani je imel pomembno vlogo pri obnovi diplomatskih vezi med Iranom in Savdsko Arabijo, potem ko so leta 2016 iranski protestniki zaradi usmrtitve spoštovanega šiitskega duhovnika Nimra al-Nimra napadli savdska diplomatska predstavništva, Savdska Arabija pa se je na napade odzvala s prekinitvijo diplomatskih vezi z Iranom.

Sodeloval je tudi v pogovorih s svetovnimi silami o sklenitvi iranskega jedrskega sporazuma leta 2015, v katerem se je Teheran zavezal, da bo omejil svoj jedrski program, v zameno za odpravo sankcij.

Potem ko so ZDA pod vodstvom tedanjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 odstopile od sporazuma, pa se je Teheran odzval s širitvijo bogatenja urana in omejevanjem inšpekcij Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

COMMENTS

Wordpress (0)