Janša o “novi državljanski vojni”, Kangler kliče Pahorja – TOPNEWS.si

Janša o “novi državljanski vojni”, Kangler kliče Pahorja

Janša o “novi državljanski vojni”, Kangler kliče Pahorja

Na odločitev vlade, ki je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, se vrstijo ostri odzivi iz vrst opozicije. Predsednik SDS Janez Janša meni, da gre za zavržno odločitev, s katero da je vlada “napovedala novo državljansko vojno”.

Kot je Janša zapisal na Twitterju, gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in “žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka”. S tem je vlada po njegovem mnenju “napovedala novo državljansko vojno”.

Vladi očita rehabilitacijo komunističnih zločinov in hkratno izničevanje “izjemnih spravnih naporov generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila”, je še zapisal Janša. Vladi je celo očital, da je “pripravljena spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi”.

Na odločitev vlade se je odzval tudi predsednik NSi Matej Tonin. “Med nami je veliko ljudi, ki so v času prejšnjega režima trpeli, nekateri so celo izgubili svoje najbližje,” je zapisal na Twitterju. Po njegovem mnenju ne gre za vprašanje, kdo je bil na “pravi strani zgodovine”, ampak za osnovno civilizacijsko normo in pietetno dejanje. “Aktualna vlada te širine žal ne premore,” je dodal.

Vlada je namreč na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janše maja lani, v času, ko je opravljala tekoče posle. Kot so tedaj pojasnjevali, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih.

Aktualna vlada pa je opozorila, da je bil takšen sklep tedaj sprejet le nekaj dni pred 17. majem, brez javne in strokovne razprave. To je bil tudi razlog za razveljavitev sklepa, so v torek zapisali v sporočilu.

Razveljavitev sklepa je bila že v torek objavljena v uradnem listu, kar pomeni, da velja že danes, ko naj bi obeležili omenjeni nacionalni dan. V Civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Novi Slovenski zavezi in Združenih ob lipi sprave so sicer že v torek zvečer pripravili spominsko slovesnost.

COMMENTS

Wordpress (0)