(V ŽIVO) Svoboda, SD in Levica o razrešitvi svetnikov programskega sveta nacionalke – Jelka Godeč že govori o eksekuciji – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Svoboda, SD in Levica o razrešitvi svetnikov programskega sveta nacionalke – Jelka Godeč že govori o eksekuciji

(V ŽIVO) Svoboda, SD in Levica o razrešitvi svetnikov programskega sveta nacionalke – Jelka Godeč že govori o eksekuciji

V koaliciji so prepričani, da so odločitve sodišča o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak zadostna podlaga za razrešitev devetih članov programskega sveta RTV. To je edina smiselna poteza za ohranitev javnega servisa, ocenjujejo.

V delovnem gradivu mandatno-volilne komisije DZ so namreč predlogi za razrešitev devetih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), in sicer Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja.

Iz obrazložitve predlogov izhaja očitek omenjenim svetnikom, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo ponovno imenovanje marca 2022. Nanje leti tudi očitek opustitve dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti.

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je namreč razsodilo, da je bilo imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS januarja 2021 nezakonito. Marca lani pa je programski svet Graha Whatmougha vnovič imenoval za generalnega direktorja, ki po odločitvi ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja novele zakona o RTVS trenutno zavod vodi kot vršilec dolžnosti.

“Pravnomočne odločitve sodišča so jasne, šlo je za nezakonito ravnanje,” je danes poudaril vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic. V koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levica tako po besedah vodje poslancev Levice Mateja Tašnerja Vatovca ocenjujejo, da je s tem utemeljen razmislek oziroma odločitev, da se programske svetnike, ki so “očitno namerno delovali proti javnemu zavodu”, razreši.

Skupna izjava vodij poslanskih skupin Svobode, SD in Levice, na kateri so se odzvali na predlagane sklepe mandatno-volilne komisije DZ o razrešitvi in prenehanju opravljanja dela nekaterih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija.

Gre za predloge , ki jih predlaga mandatno volilna komisija glede razrešitve in prenehanje mandatov nekaterih članov programskega sveta RTV.

Odločitve sodišča namreč kažejo, da se agonija na javni RTV, ki je bila nekoč najbolj gledan in spoštovan osrednji medij v državi, poglablja, je ob tem še ocenil vodja poslancev SD Jani Prednik.

Mandatno-volilna komisija naj bi predloge predvidoma obravnavala na štirih rednih junijskih sejah, je razvidno s spletne strani DZ. Na vprašanje, zakaj bodo predloge za razršitev obravnavali na več sejah, je Sajovic odvrnil le, da gre zgolj za način dela, saj da o velikem številu ljudi na eni seji najbrž ni možno razpravljati.

V koaliciji sicer zatrjujejo, da z zaskrbljenostjo spremljajo aktualno stanje na RTVS, ki so ga želeli rešiti že z novelo zakona o RTVS. Ta je novembra lani na referendumskem odločanju dobila tudi večinsko podporo volivcev, a je ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje zakona, so spomnili.

O tem, kakšno bo nadaljnje postopanje koalicije ter na podlagi katerega zakona bodo imenovali nove člane programskega sveta, pa je dejal, da današnji dan ni namenjen temu, da govorijo o tem, kaj bodo storili. “Še enkrat se bom vrnil na referendum in si želim, da se odločitve, ki so vezane na to zgodbo, sprejmejo čim prej. V stanju, v katerem izgubljamo javni servis, je treba nekaj postoriti in javnost od nas to pričakuje,” je poudaril.

“Sporočila referenduma se očitno ne sliši. Sto tisoče naših državljank in državljanov obvezno plačuje nekaj, česar ne zmore več gledati, ker se nam dogaja politično, ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev,” je ob tem dejal Sajovic. Ocenjuje, da “nezakonito in nekompetentno nastavljeno vodstvo RTVS s pomočjo in ob sodelovanju programskih svetnikov za narod dragocen javni zavod pelje v bankrot in propad po grškem scenariju.

Vatovec je ob tem največji opozicijski stranki SDS očital še, da je pred dvema letoma začela pohod na institucije, “bager takratne koalicije” pa da je najbolj očitno povozil RTVS. “S tem so poteptali avtonomijo zaposlenih, neodvisnost samega medija in v zadnjem času predvsem skrhali zaupanje, ki ga je imela javnost do javnega servisa,”je dejal.

 

Tiskovno konferenco smo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)