(VIDEO) Šarec zavrnil očitke, da je s svojim nastopom predal oblast Janezu Janši in zavrnil namige, da je odstop posledica zaslišanja na Knovs-u – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec zavrnil očitke, da je s svojim nastopom predal oblast Janezu Janši in zavrnil namige, da je odstop posledica zaslišanja na Knovs-u

(VIDEO) Šarec zavrnil očitke, da je s svojim nastopom predal oblast Janezu Janši in zavrnil namige, da je odstop posledica zaslišanja na Knovs-u

Predsednik vlade v odstopu Šarec je sinoči zavrnil namige, da je odstopil po zaslišanju na protikorupcijski komisiji. Glede puščanja odprtih vrat pri sestavljanju koalicije pa pravi: “Če bodo pa predlogo (pri sestavljanju Janševe koalicije) puščali odprta vrata, bo pa prepih”.

Taktika odprtih vrat vse bolj spominja na taktiko “vrtljivih vrat” pri sestavljanju Janševe koalicije. Izraz vrtljiva vrata (ang. revolving doors) se namreč navezuje na pojav prehajanja oseb med položaji v javni upravi/odločevalci in službami na istem področju v zasebnem ali prostovoljnem sektorju, v katerokoli smer. Če to področje ni pravilno regulirano, lahko prihaja do zlorab oblasti, notranjih informacij, neenakega dostopa in drugih odklonov…

Včerajšnji dan je zagotovo zaznamoval tvit Mateja Tonina, ki je zasenčil praktično vse strankarske dogodke, ko so se pozno popoldne najprej sestali v SDS-u, potem pa še v Desus-u in SD-ju. Matej Tonin je natančno ob 16 uri, ko smo novinarji čakali na izjavo Desus-a, izjava je bila potem z uro in pol zamude, tvitnil, da v NSI ne bodo reševali poslanskih mandatov. “Oblikovanje nove koalicije zato, da se rešuje poslanske mandate, nas ne zanima. Kaj bi nova koalicija lahko naredila za Slovenijo? Glede na videno in slišano doslej resne vreme za reforme v tej sestavi DZ ni, zato so predčasne volitve še vedno najboljša opcija”. To je povzročilo pravo paniko, saj naj bi bila Janševa koalicijska formula SDS plus NSi plus SMC plus Desus zapakirana in se je čakalo samo še povabila morebitnim novim koalicijskim partnerjem.

Ali je bil Toninov tvit zgolj nadaljevanje taktike, ki jo je začel pravzaprav SDS s poudarjanjem volitev, mimogrede včeraj so celo že oblikovali listo kandidatov za volitve, niti ni več tako pomembno. Najbližje je pravzaprav analiza Grega Repovža, ki je retvital Tonina, češ, da gre za taktiko poniževanja malih strank. Taktika “ponižati male stranke v očeh njihovih volivcev do konca in jih tako že pred volitvami sčistiti s scene” zna obroditi sadove,” je zapisal Repovž.

Stranke, ki so se spustile v resne pogovore o oblikovanju nove Janševe koalicije, so se namreč v očeh njihovih volivcev že tako diskreditirale in lahko samo molijo boga, da bo resnično prišlo do nove koalicije in ne do izrednih volitev, saj bi bile, potem ko so pokazali pripravljenost za sodelovanje v desni vladi, predčasno izbrisane iz politične scene.

Premier Marjan Šarec pa je sinoči dejal, da ne pristaja na morebitno oblikovanje kakršne koli tehnične vlade. Če vlade ne bo sestavil predsednik SDS Janez Janša oz. če v njej ne bo SDS, potem te vlade ne bo, je premier, ki opravlja tekoče posle, dejal ob robu srečanja Združenja Manager. LMŠ ne bo sodelovala “v nobeni opciji” alternativne vlade v tem mandatu, je zatrdil.

Na taktiko SDS-a, da “puščajo odprta vrata za pogovore”, pa je Šarec v svojem slogu odgovoril: “LMŠ v nobeni opciji v tem mandatu ne bo sodeloval. Če bodo pa predolgo pustili odprta vrata, bo pa prepih…No mi smo prvi rekli, da smo za volitve. Zagotovo bi bile td najboljša opcija. Če bo pa do njih prišlo, tega pa ne vem. Zdaj so drugi na potezi …Mislim, da če gospod Janša ne bo sestavil vlade, oziroma če SDS ne bo sodeloval v tej vladi, potem te vlade ne bo. Na razne tehnične rešitve pa ne pristajam zato, ker je treba iti na volitve, je treba iti skozi ta proces in šele potem lahko sodeluješ, ker poslanke in poslanci bodo isti, tako, da sam tehnični mandatar ne bi ničesar spremenil,” je na vprašanje, ali bi bil LMŠ pripravljen sodelovati v kakšni drugi prehodni tehnični vladi, ki bi jo začasno prevzel nekdo zunaj političnih strank.

Je pa potrdil, da je v prihodnjem obdobju pripravljen delovati tudi v opoziciji. Na vprašanje o načrtih v tem primeru je odgovoril, da “v opoziciji ne potrebuješ prevelikih načrtov”.

Na vprašanje, kaj se je v resnici zgodilo na Knosu glede na to, da se pojavljajo ugibanja, da je do njegovega odstopa prišlo po petkovem zaslišanju, je Šarec dejal: “Nič posebnega, tako da ne vem, od kje zdaj ta informacija”.

Na vprašanje, kako komunicira s koalicijskimi partnerji in na očitke, da ni pripravljen na televizijska soočenja, vsaj javno ne, je Šarec dejal: “Zakaj, kaj so že volitve, da bi morali iti na soočanje. Če bodo volitve, bo dovolj časa za soočanje… Kar pa se tiče očitkov, seveda nikoli ni dobro čustev zadrževati v sebi. Tako je prav, da jih dajo ven. Kar se pa tiče komuniciranja na vladi, je bilo pa takšno, kot doslej”.

O razburjenju koalicijskih partnerjev glede načina njegovega odstopa, s katerim da jih ni predhodno seznanil, je Šarec dejal, da “nikoli ni dobro čustev zadrževati v sebi in je prav, da jih dajo ven”. Je pa danes tudi pojasnil, zakaj je odločitev o odstopu do zadnjega trenutka zadržal zase; tako so mu narekovale izkušnje s stanjem na slovenski politični sceni.

O prihodnjem sodelovanju s SMC oz. pogovorih z njegovim predsednikom Zdravkom Počivalškom je Šarec povedal, da konkretnih predlogov o sodelovanju še nista izrekla, da pa je vabilo “zagotovo iskreno”. Razmere so danes po oceni Šarca drugačne kot pred evropskimi volitvami in če bo prišlo do parlamentarnih volitev, so na njih pripravljeni sodelovati.

“Ko se je v SMC zamenjalo vodstvo, ko je SMC prevzel Zdravko Počivalšek, sva intenzivirala pogovore med nama in seveda posledično tudi med strankama. Res je, da konkretnih predlogov o sodelovanju še nisva izrekla. To vabilo je zagotovo iskreno, situacija je danes drugačna, kot je bila pred evropskimi volitvami. Tako je bilo tudi mnogo nekih ocenjevanj, špekulacij in drugih zadev in smo se pač odločili, da je bolje, da gremo sami in dokažemo, da smo faktor in da znamo uspeti tudi na evropskih volitvah in to se je tudi zgodilo. No danes je pa situacija drugačna in če bodo parlamentarne volitve, smo zagotovo pripravljeni sodelovati, saj nekako prihajamo tudi iz enake skupine Alde. In pa tudi Zdravko Počivalšek in sam imava nekako podobne poglede na gospodarstvo. Moram reči, da gospod Počivalšek je na gospodarskem ministrstvu dosegel premike in dobro dela in seveda ne bi imel nič proti, če ostane na tem mestu. Kakorkoli”.

Na konkretno vprašanje, kako odgovarja na te očitke, predvsem s strani SD-ja, da je nekako s tem odstopom predal oblast Janezu Janši, oziroma, da se pred tem ni posvetoval s koalicijskimi partnerji, je Šarec odgovoril:

“No pač glede na stanje. ki je danes v slovenski politični sceni, kadarkoli sem kakšno stvar takole se s kom posvetoval, sem že čez eno uro vse bral v medijih in so mi pač izkušnje narekovale, da tisto, kar mislim storiti, kajti ideja je pač zrasla pri meni, je zorela že nekaj časa. In kot resen politik sem najprej zelo dobro premislil in vsako stvar premislim večkrat, potem enkrat storim. In sem se odločil, da bom pač storil ta korak tako, kot sem ga storil. To je eden izmed načinov, da pridemo do novih volitev, drug način bi bil konstruktivna nezaupnica, tretji način bi bil vezava zaupnice na kakšen zakon. Ampak sam sem se odločil pač za to pot. Vedoč, da je možnost sestave tudi nove vlade še v tem mandatu ali pa da so volitve. Ampak kakorkoli, prekinil sem dosedanje dogajanje. In gospod Židan je rekel, da so jezni, to je čisto legitimno in kot sem rekel čustva je bolje dati na plano, kot skrivati v sebi. Ampak, saj veste, enkrat je treba. Enkrat je lahko jezen eden, drugič je drugi, sam pa da sem se izognil preveliki jezi, sem rajši prekinil ta mandat in upam na nove volitve”.

[V ŽIVO] Izjava predsednika Socialnih demokratov mag. Dejana Židana po seji Predsedstva stranke o aktualnih zadevah.

Objavil/a Socialni demokrati (SD) dne Četrtek, 30. januar 2020

COMMENTS

Wordpress (0)