(VIDEO) Robert Golob na javni “spovedi” pri Milanu Kučanu na Ljubljanskem gradu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Robert Golob na javni “spovedi” pri Milanu Kučanu na Ljubljanskem gradu

(VIDEO) Robert Golob na javni “spovedi” pri Milanu Kučanu na Ljubljanskem gradu

Predsednik vlade Robert Golob je po današnji slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta ob dnevu Ljubljane dejal, da podpira pobudo nekdanjega predsednika republike Milana Kučana o spomeniku osamosvojitve. “Podpiram tudi vse ostale pobude v smeri preseganja kakršnihkoli razdorov in zbliževanja stališč med različnimi stranmi,” je povedal.

Na Ljubljanskem gradu, kjer ni manjkal praktično nihče, ki v javnem življenju prestolnice in širše kaj da nase, sta seveda veliko pozornosti požela nekdanji predsednik Milan Kučan in premier Robert Golob, ki se se je s predsednikom  takole sestal dobesedno pred kamerami in fotografskimi aparati.

Fotografija vsebine pogovora ne razkriva, a pomembnejše je njeno simbolno sporočilo: Kučan je na strani Goloba, po katerem zadnje tedne leti z vseh strani – dajte fantu malo mir, s to gesto pravi še vedno vplivni bivši predsednik., so zadevo komentirali pri Reporterju.  Janez Janša že pred današnjo dogodkom na Ljubljanskem gradu na Twitterju analiziral novonastalo situacijo

 

Prva misel, ki mi je padla na pamet in sem je tudi izrekel, je bila, da vse skupaj izgledalo kot pri spovedi. Kot je dejal Golob, po nekajminutnem pogovoru, je s tem potrdil svoje dosedanje besede, da stvari rad dela “javno in transparentno”. Beseda naj bi tekla o Kučanovi pobudi za razmislek, da na Trgu republike namesto spomenika revolucije postavijo spomenik osamosvojitve, prepričal premierja Roberta Goloba.

Robert Golob je po današnji slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta ob dnevu Ljubljane dejal, da podpira pobudo nekdanjega predsednika republike Milana Kučana o spomeniku osamosvojitve. “Podpiram tudi vse ostale pobude v smeri preseganja kakršnihkoli razdorov in zbliževanja stališč med različnimi stranmi,” je povedal.

Kučan se je za postavitev spomenika osamosvojitve na Trgu republike v Ljubljani zavzel v petek na slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike. Idejo pa je Kučan po današnji seji na Ljubljanskem gradu delil tudi s premierjem, je medijem razkril Golob.

“Jaz mislim, da je res skrajni čas, da se nehamo deliti in da začnemo delovati skupaj in če bo ta pobuda in tak spomenik k temu pripomogel, potem bomo lahko vsi bolj zadovoljni,” je dejal.

Vlada bo prevzela pobudo za postavitev spomenika, izvedba pa je stvar stroke. “Od tu naprej je stvar stroke, ki mora poskrbeti na eni strani, da bodo zgodovinske lekcije primerno spoštovane, na drugi strani pa, da damo priložnost novejši zgodovini, tisti, na katero smo lahko še posebej upravičeno ponosni, ker je res združevala Slovence in jaz si želim, da nas bo ponovno združila takrat, ko bomo ta spomenik tudi postavili,” meni Golob.

Postavitev spomenika je na današnji novinarski konferenci komentiral tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle. Tudi on se je zavzel za postavitev spomenika osamosvojitve na Trgu republike in spomnil, da nekdanji predsednik republike Milan Kučan s to idejo pred nekaj dnevi ni bil prvi. Trg republike mora biti posvečen vrednotam osamosvojitve in ničemer drugemu, meni.

COMMENTS

Wordpress (0)